A bor, ami olyan, mint a tangó

2016. április 29. 14:00

Harmadik alkalommal tartották meg a malbec világnapját, és az argentin nagykövetség által rendezett kóstolón a Mandiner.bor is megkóstolt pár tételt a fajtából. Ha megismerkedne a fajta boraival, mi ezeket ajánljuk!

2016. április 29. 14:00
Jenei Balázs

Már túl is vagyunk az év több mint egy negyedén, és mi sem jelzi ezt jobban a jó időn, és a virágba boruló növényeken kívül, hogy ismét eljött április 17-e, a malbec világnapja. Ahogy arról két éve írtunk, a francia fajta Argentínában talált otthonra, és az újvilági ország minden lehetőséget megragad, hogy népszerűsítse hazája borait és a malbecet, amely állítólag olyan, mint a tangó: sohasem elég belőle.

Az idei magyarországi kóstolót, április 18-án rendezte meg az argentin nagykövetség a Boscolo Hotelben, ahol valamivel több mint 30 bort kóstolhattak meg a vendégek. A borok közt voltak fajtaborok, illetve olyan házasítások, amelyek általában a malbec mellett a bordeaux-i fajtákat tartalmazták, illetve néhány fehér bort is megismerhettünk Argentínából.

Ha ön még ismerkedik a fajtával és az argentin borokkal, mi ezeket ajánlanánk:

Bodegas Salentein – Portillo Sauvignon Blanc 2015

Az IFDT által forgalmazott pincészet fiatalok megcélzó sorozatából való ez a sauvignon blanc, amely egy könnyed élményt jelent. Kristálytiszta, nagyon sok zöldes jeggyel, és mögötte egy kis trópusi gyümölccsel. Kedves és jól iható, a tavaszi napsütés mellé tökéletes választás kiülni valahova egy teraszra, de ha rozéra vágynánk, annak is a kicsit testesebb, lágyabb verziójára, a rendkívül grapefruitos 2015-ös malbec rosé sem rossz választás.

Achaval Ferrer – Malbec 2014

A könnyed kezdés után térjünk át a malbecekre, amelyek közül az első a WineAge által forgalmazott Achaval Ferrer pincészet 2014-es tétele. A pincészet borai általában az európai kóstolónak kedvesebbek, mivel kevésbé édes érzetűek, és jó egyensúlyuk van. A 2014-es malbec még egy nagyon fiatal tétel, azonban kirobbanó gyümölcsösségével, pici lekvárosságával, és egy kicsi dohányos, füstös jegyeivel, ami mellé jó egyensúly társul, egy jó nyitótétel lehet a malbecek világába, de még bőven van ideje csiszolódni.

Bodegas Callia – Magna Malbec 2013

Az IFDT a Salentein mellett a Bodegas Callia borait is elhozta a kóstolóra. A Magna Malbec a pincészet egy terroir szelekciója. Ez a bor is a malbecek közt a kevésbé testes tételek közé tartozik, azonban az ízjegyekben megmutatja, mit tud adni a fajta. A kortyban megjelennek a virágok és a gyümölcsök, amelyek már kellemesen összesimultak, majd határozott gyógynövényes, mentás ízjegyek fedezhetőek fel. Ez a bor sem olyan harsogó és egyértelmű, valamint kevésbé édes érzetű, mint sok másik malbec, ezért is kedveltük.

Bodegas Deumayen – Petit Trez Malbec 2011

A Bodegas Deumayen standját a rátkai Zombory Pince képviselte, amelyet picit meglepve tapasztaltam. Később a pincészetek honlapját megnézve azonban kiderült, mi köze van egymásnak egy tokaji és egy mendozai borászatnak. A Zombory család a II. világháború után Argentínába emigrált, így ott született meg 1955-ben Zombory István és 1956-ban Zombory Tamás. Zombory Tamás 1996-ban költözött vissza Magyarországra, majd bátyjával 2003-ban alapították meg a tokaji pincészetet. Zombory István Argentínában maradt és 2007-ben két barátjával megalapította a Bodegas Deumayent.

Összesen három bora van a pincészetnek, egy torrontés, és a két malbec, a Trez és a Petit Trez, ami érezhetően bordeaux-i mintát követ az első és a második bor névben is megjelenő megkülönböztetésével. A Petit Trez a fajta könnyedebb, gyümölcsösebb oldalát mutatja meg. A sok feketebogyós gyümölcs mellett érezni egy kis hordófűszert is, és kimondottan jól áll neki, hogy már érettebb a bor. Egy összesimult és jól iható tétel a Petit Trez magyar kapcsolattal.

Bodega Colomé – Estate Malbec 2012

A Heinemann Testvérek által forgalmazott Bodega Colomé a világ legmagasabban fekvő ültetvényein dolgozó pincészet. A Salta borvidéken egészen 3111 méter magasságig vannak a pincészetnek szőlői. Az Estate Malbec több ültetvényről származik, amelyek 1700 és 2600 méter feletti magasságban vannak. A kóstolónak a legizgalmasabb ízjegyeit ez a bor mutatta meg: rendkívül gyógynövényes, mentás, van egy pici meggymagosság benne, mellette szilvásság és a hordót is lehet érezni. Érettebb, sűrűbb, testesebb, picit magasabb alkoholú bor, amelyet a magasabb savérzet remekül kompenzál és tart egyensúlyban. Egy izgalmas bor.

Achaval Ferrer – Quimera 2010

A sor végére a kóstoló számomra leggazdagabb és legbujább borát hagytam, amely az Achaval-Ferrer malbec alapú házasítása, bordeaux-i fajtákkal. A bor rendkívül elegáns, a korty selymes, piros és feketebogyós gyümölcsök kavalkádja. A hordót érezni, de azt is, hogy nagyon jó minőségű, és szépen integrálódott már a borba. Emellett a kortyot gazdag fűszeresség is jellemzi, egy pici mentolossággal. Remek tétel, szép érettséggel, tele élettel, egy szép házasítás Mendozából.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!