Bocuse d'Or: Sauska- és Grand Tokaj-borok kísérik a versenyzők menüjét

2016. május 10. 19:33

A Bocuse d'Or budapesti európai döntőjén induló magyar csapat már nagyon várja a szerdai napot, olyan ez, mint amikor a lovak verseny előtt várják, hogy kinyíljon előttük az ajtó és elstartolhassanak, mondta Vomberg Frigyes. Eláruljuk, milyen borokat ihat a zsűri a versenyzők ételei mellé.

2016. május 10. 19:33

Szurkolóik lelkes buzdítása mellett készítették el versenyfogásaikat a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or kontinensdöntőjének első, keddi napján induló csapatok Budapesten. A hatalmas nemzetközi figyelemmel övezett szakácsverseny Európa-döntőjének a régióban először adhat otthont a magyar főváros, a Sirha Budapest élelmiszeripari kiállítás keretében a Hungexpo Vásárközpontban. 

A megmérettetésen Magyarországon kívül a kontinens még tizenkilenc országa vesz részt, népes szurkolói csapatok által kísérve, amelyek felfokozott hangulatban szurkolják végig az 5 óra 35 perces versenyt. Vomberg Frigyes, a magyar csapatot a konyhán kívülről, tanácsokkal ellátó coach az első versenynapon még a konyhai zsűri tagjaként dolgozott. Mint az MTI-nek elmondta, a szerdán versenyző csapatok coach-ai közül sorsolták ki az első nap konyhazsűrijének egy részét, így az ő feladata a keddi versenyen az ellenfelek szakszerűségének, munkájuk tisztaságának, megfelelő anyagfelhasználásának ellenőrzése volt.

Vomberg Frigyes: Az északiak a nagy esélyesek

A konyhai zsűri húsz pontot ítélhet a csapatoknak: tíz pont jár a higiéniáért és a konyhai eljárásokért, további tíz pont a gazdaságos alapanyag-felhasználásért. „Sok csapat nagyon összeszedett, határozott, tudja, hogy mit akar, és akadnak gyengébbek is. Körülbelül négy csapat van, akik nagyon erősek és akiket nagyon meg szeretnénk szorongatni” – mondta még a verseny kezdetekor Vomberg Frigyes, akinek várakozásai szerint az északi országok ismét meghatározó szerepet fognak betölteni a versenyen.

A coach szerint azonban a zsűrizéssel szerzett tapasztalatai már nem fogják befolyásolni a magyar csapat, Széll Tamás séf és segítői munkáját. „Azon vagyunk, hogy ne hibázzunk. A saját programunkat szeretnénk megcsinálni úgy, ahogy elhatároztuk. Mindent elmondok nekik, amit ma itt látok, de ez már nem zavarja meg őket, ettől csak erősebbek lesznek” – fogalmazott Vomberg Frigyes a távirati irodának.

Hozzátette: nagyon várja a holnapot, olyan ez, mint amikor a lovak verseny előtt várják, hogy kinyíljon előttük az ajtó és elstartolhassanak.

Olasz séf: Barátságos és motiváló a hangulat

Marco Acquaroli, az olasz csapat séfje elmondta, hogy nagy izgalommal készül a szerdai versenynapra, amikor Széll Tamás és csapata előtt versenyezhet. Hatalmas felelősség egy ekkora versenyen indulni, de keményen készültünk, mondta el a Bocuse d'Oron első alkalommal résztvevő séf, hozzátéve: nehéznek találta az idei kötelező összetevőket, de sokat gyakoroltak a kecsegével és a gímszarvassal. A hangulat rendkívül barátságos és motiváló, így igazán nagy élmény a kontinensdöntőn részt venni, mondta a séf.

Sauska- és Grand Tokaj-borok az ételek mellé

A kontinensdöntő idén a magyar ízek jegyében telik, hiszen a versenyfeladatok fő alapanyagai, vagyis a dunai kecsege és gímszarvasborjú mellett két magyar borászat vörös és fehér borai szerepelnek a kínálatban. Sauska Krisztián, a nevét viselő villányi és tokaji pincészet tulajdonosa az MTI-nek elmondta: eddig szinte elképzelhetetlen volt, hogy Magyarország ilyen rangos eseményt, ráadásul ilyen magas színvonalon vendégül lásson, ilyen nagy számú és nagy tudású külföldi vendéggel. Hatalmas lehetőség ez Magyarországnak és természetesen pincészetüknek is, emelte ki.

Mint hozzátette, elsősorban a helyi fajtákra koncentrálnak: a zsűri tagjai és a kiemelt vendégek a Sauska kékfrankosát, cabernet franc-ját, kadarkáját és kékfrankos alapú cuvée-jét kóstolhatják. Szappanos Péter, a Grand Tokaj, vagyis a korábbi Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója szerint a Bocuse d'Ort az új márka, név és arculat világpremierjének is szánják. A Bocuse d'Or budapesti kontinensdöntőjére ellátogatott a világhírű osztrák borász, Lenz Moser is, akivel a Grand Tokaj együttműködési megállapodást kötött a márka nemzetközi népszerűsítésére, árulta el a cég vezetője.

A versenyen már kóstolható a geisenheimi borászati egyetem szakértői szerint is kiváló 2013-as évjárat aszúja, és a Grand Tokaj száraz borai közül egy birtokházasítás, egy sárgamuskotály, egy alap és egy prémium dűlőszelektált furmint is.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2016. május 11. 21:07
Ez lesz a várban: http://444.hu/2016/04/27/a-szechenyi-konyvtar-meg-soha-nem-zart-be-rendezveny-miatt-de-most-be-fog-3-napra
Szúnyog
2016. május 11. 12:25
Akkor és a várban. Menj fel, nézd meg.
Szúnyog
2016. május 11. 04:48
Tudja valaki, hogy egy ilyen rendezvénynek miért kell felépíteni egy hatalmas, ideiglenes építményt, ráadásul a vár belső udvarában. Nincs sehol egy sportcsarnok, egy rendezvénycsarnok, ahol még normális wc is van? (pl. Hungexpo?) És miért kell ezért lezárni napokra az OSZK-t, meg múzeumokat?
pollip
2016. május 11. 01:01
Hajrá magyarok! :-)))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!