A bor végső soron üzlet

2016. május 19. 21:53

Áts Károlye gy olyan borstílust fejlesztett ki, amelyet a nagyközönség könnyedén adaptálni tud. A borai jól érthetők, jól ihatók, nem túl magas az alkoholtartalmuk, és megmutatják a furmint karakterét – én nagy rajongójuk vagyok.

2016. május 19. 21:53
Lenz Moser

Osztrák borászként hogy került most Tokaj közelébe, egészen pontosan a legnagyobb pincészet tanácsadói posztjára?

A hetvenes évek végén ismertem meg Magyarországot, diákként, a családommal beutaztam elsősorban Sopront, Balatont és Egert, de persze Tokajt is. Szomszédos ország lévén ugyan mindig kapcsolatban maradtam vele, de valójában csak az elmúlt 12 hónapban fedeztem fel újra magamnak. Egy éve azért jöttem újra, mert olvastam néhány cikket, és érdekelni kezdett, mi zajlik itt.

Gyorsan rájöttem: Magyarország és Tokaj tele van izgalmas pincészetekkel. Én szeretek újdonságokat mutatni az embereknek, és egyszer eldöntöttem, hogy egész életemben azt fogom csinálni, amit szeretek. Ezért jöttem most Tokajba.

Milyennek látja jelenleg Tokaj és a furmint helyzetét a világpiacon?

Tokaj egy nagy név, valahol mélyen minden borszerető fejében ott lapul ez a szó, és persze az értékes édes borokhoz társítják. Emellett a világ minden tájának borszakértői és újságírói elismerik, hogy a tokaji régebbi, mint bármely más édes bor a világon. Négyszáz éves történelme van, és alig száz évvel ezelőtt is a világ legdrágább borai között szerepelt. De mielőtt idejöttem, gyors felmérést végeztem az osztrák barátaim körében: mikor kóstoltatok utoljára tokajit?Mindannyian ismerték Tokajt, de egyikük sem tudta megmondani, mikor kóstolta utoljára az onnan származó borokat.

Ha megnézzük a számokat, azt látjuk, hogy a tokaji borok csak Magyarországon, Oroszországban, és Lengyelországban jelennek meg számottevően. Persze megtalálhatjuk őket egy-egy amerikai vagy egyesült királysági borkereskedésben, de széles körben, a nagyközönség számára ott sem elérhetők.

Tokajban sokan úgy gondolják, hogy az aszú helyett a száraz furminttal indulhat világhódító útjára a régió. Ön melyiket favorizálja?

Nem hiszem, hogy ez vagy-vagy helyzet. Mindenesetre mi a Grand Tokajjal a másik oldalról indulunk: az aszúval lépünk ki először, mert ezt ismerik az emberek. Ez egy nagyon jó, és nagyon jól iható édes bor kategória. Aki erre nyitott, és ezt megkóstolja, annak már azt tudjuk mondani:hé, nézd meg a száraz furmintot is, ez is Tokajból érkezett!

Én nagyon szeretem a száraz furmintot, és bár más, mint az osztrák zöldveltelini, úgy gondolom, hogy azonos ligában játszanak. Ez is egy olyan nemes szőlőfajta, amely még szinte ismeretlen a világ számára, egy nagyon modern bor. A száraz furmintnak nem feltétlenül kell hordó, mint a rajnai rizlingnek, a veltelininek vagy akár a chardonnay-nak, de képes egy burgundi chardonnay-hoz mérhető bort is adni. Szerintem remek potenciál van benne, és nagyon népszerű lehet.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. április 18. 01:14
A neszmélyi szőlőből erjedt szürkebarát, az valami csodálatos. Egyszer sikerült ilyen szőlőt szereznem. Nem készítettem a bort, csak hagytam, hogy szépen kiérlelődjön. Természetesen nem műanyag és rozsdamentes vackokban, hanem egészséges fahordóban. Manapság szörnyű , ahogyan némelyik nagyüzem semmit sem ad a bor kiteljesedésére. Azonkívül: Minden termőterület korlátos, hiszen a klíma, a talaj nem bővíthető adott borvidéken. Tokajival (igazival) sem lehet ellátni az egész világot. Én azt látom, hogy a fogyasztók közül kevesen tudják megmondani, hogy bort isznak-e, vagy pancsot.
Morgen
2017. április 18. 01:14
A valódi bor gyógyszer. Apám többféle szőlőt termesztett, mindegyiket más időpontban szüreteltük, a mennyiségének megfelelő hordóban érlelte. Semmit nem használt rézgálicon és "áslugon" (kénlap a hordó fertőtlenítéséhez) kívül a szőlőtermesztéshez és a bor kezeléséhez. A titok az egészségesen tartott, jól kezelt hordóban és a jó klímájú pincében rejlett. Bárkit megkínált a borából, annak nem lett fejfájása, nem égett a gyomra és két pohár bortól nem rúgott be. Ma nem egyszer öntünk ki olyan borokat, amiket ajándékba hoznak nekünk. Ihatatlan "készítmények".
yanoo
2016. május 20. 11:01
Nekem is ezen akadt meg a szemem.)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!