„Osztrák borászként hogy került most Tokaj közelébe, egészen pontosan a legnagyobb pincészet tanácsadói posztjára?
A hetvenes évek végén ismertem meg Magyarországot, diákként, a családommal beutaztam elsősorban Sopront, Balatont és Egert, de persze Tokajt is. Szomszédos ország lévén ugyan mindig kapcsolatban maradtam vele, de valójában csak az elmúlt 12 hónapban fedeztem fel újra magamnak. Egy éve azért jöttem újra, mert olvastam néhány cikket, és érdekelni kezdett, mi zajlik itt.
Gyorsan rájöttem: Magyarország és Tokaj tele van izgalmas pincészetekkel. Én szeretek újdonságokat mutatni az embereknek, és egyszer eldöntöttem, hogy egész életemben azt fogom csinálni, amit szeretek. Ezért jöttem most Tokajba.
Milyennek látja jelenleg Tokaj és a furmint helyzetét a világpiacon?
Tokaj egy nagy név, valahol mélyen minden borszerető fejében ott lapul ez a szó, és persze az értékes édes borokhoz társítják. Emellett a világ minden tájának borszakértői és újságírói elismerik, hogy a tokaji régebbi, mint bármely más édes bor a világon. Négyszáz éves történelme van, és alig száz évvel ezelőtt is a világ legdrágább borai között szerepelt. De mielőtt idejöttem, gyors felmérést végeztem az osztrák barátaim körében: mikor kóstoltatok utoljára tokajit?Mindannyian ismerték Tokajt, de egyikük sem tudta megmondani, mikor kóstolta utoljára az onnan származó borokat.
Ha megnézzük a számokat, azt látjuk, hogy a tokaji borok csak Magyarországon, Oroszországban, és Lengyelországban jelennek meg számottevően. Persze megtalálhatjuk őket egy-egy amerikai vagy egyesült királysági borkereskedésben, de széles körben, a nagyközönség számára ott sem elérhetők.
Tokajban sokan úgy gondolják, hogy az aszú helyett a száraz furminttal indulhat világhódító útjára a régió. Ön melyiket favorizálja?
Nem hiszem, hogy ez vagy-vagy helyzet. Mindenesetre mi a Grand Tokajjal a másik oldalról indulunk: az aszúval lépünk ki először, mert ezt ismerik az emberek. Ez egy nagyon jó, és nagyon jól iható édes bor kategória. Aki erre nyitott, és ezt megkóstolja, annak már azt tudjuk mondani:hé, nézd meg a száraz furmintot is, ez is Tokajból érkezett!
Én nagyon szeretem a száraz furmintot, és bár más, mint az osztrák zöldveltelini, úgy gondolom, hogy azonos ligában játszanak. Ez is egy olyan nemes szőlőfajta, amely még szinte ismeretlen a világ számára, egy nagyon modern bor. A száraz furmintnak nem feltétlenül kell hordó, mint a rajnai rizlingnek, a veltelininek vagy akár a chardonnay-nak, de képes egy burgundi chardonnay-hoz mérhető bort is adni. Szerintem remek potenciál van benne, és nagyon népszerű lehet.”