Bréking: leszűkült az olaszrizling új neveinek köre

2016. október 08. 17:41

A Balatoni Kör közleményéből kiderült: orisz, a mandola vagy a nemes lehet az olaszrizling új neve. Egy svájci szervezet bírálja el a javaslatokat, de a végső szó a borértő közönségé.

2016. október 08. 17:41

Korábban már írtunk arról, hogy megváltoztatják az olaszrizling nevét. Akkor a Mandiner olvasói úgy szavaztak: a hungarizli lenne a legkínosabb választás a szőlőfajta új nevére beérkezett javaslatok közül.

Most megtudtuk, hogy az orisz, a mandola vagy a nemes lehet az olaszrizling új neve. 

Az Orisz hangzásában utal az Olaszrizling névre, annak egyfajta összevonása, de már nincs benne kifejezetten sem az, hogy olasz, sem az, hogy rizling. A Nemes Rizling jelenleg is elfogadott fajtanévből elhagyva a félrevezető rizlinget pont az marad meg, ami a kezdeményezés fő üzenete, hogy ez a fajta nem holmi tömegbor, hanem magas minőséget adó Nemes. A Mandola név pedig a fajta talán legmeghatározóbb karakterjegyére, a mandulás ízjegyekre utal és szintén jó hangzású név” – indokolta meg a döntést a Balatoni Kör sajtóközleményükben.

Az olaszrizling nevére alkotott szinonimákat egy svájci szakmai szervezetnek nyújtják be, akik elbírálják, hogy ezek megfelelnek-e a nemzetközi szabályoknak. Amennyiben több nevet is engedélyeznek, közönségszavazással dől el, hogy mi legyen az olaszrizling új neve.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. november 13. 12:43
Az olaszrizling tömegbor.
nicknamenick
2016. október 15. 00:25
vagy akár el is lehet olvasni a cikk első mondatát, esetlegesen pedig rá lehet kattintani a szövegben levő linkre, melyre mint előzményre hivatkozik ez a cikk is :-P a Zinternetben az is a jó, hogy ez már hypertext! ;-)
nicknamenick
2016. október 11. 14:42
na majd kiváncsi leszek, mit szólnak a "svejciek" az oris-hoz (v.ö. https://www.oris.ch/ :-P) (amúgy most kapásból elsőre véletlenül orsinak írtam - az még jelent is vmit, majdnem, mint a "józsi" ;-)) ((jó, tudom, az oris is genitivus-ban jelent vmit - de az most hogy jön ide?! ...max azon keresztül döntjük be a szervezetbe, de és?... :-o)) a mandola meg elég elnyűttnek hangzik számomra - ráadásul mondjon már nekem vki min. 1 mai magyar OR-et, amely konkrétan mandulás jellegű legalább! nekem egy sem jut eszembe (mondjuk rezedás sem... :-P) és az hogy nemes, az OK, de mitől nemes? melyik OR-re mondható, hogy nemes? ilyet 1-2-t már talán tudnék, de nem ez az első, amely eszembe jut a fajtáról ...persze azért még mindig hálás vagyok, hogy nem operettó vagy ollarillo (böeee...) lett ;-)
RAMBO
2016. október 10. 21:37
Mekkora marhaság ez az egész történet! A Balatonbor ötlet is baromság, az olaszrizling átnevezése is baromság, komolyan, az egész balatoni vergődés valami rettenetesen szánnivaló. Basszus, az olaszrizling az, amit kéretlenül odaraknak az ember elé egy kocsmában. (Márai) Vino della casa, ahogy az olaszok mondják. 2 euróért egy meglio-t, azaz fél liter. Étteremben. Nem 3750 forintért, mint ahogy ma láttam, mert a földkerekén ha két olaszrizling van, amiért fizetnék ennyit. A faszomat kell egy tömegbort pozicionálni? El kell készíteni tisztességesen, annak ami, tömegbornak, aki meg komoly bort szeretne csinálni, az ültessen juhfarkot vagy furmintot. Nem kitörési pont, és soha nem is lesz kitörési pont az olaszrizling, még akkor se, ha egészen más lesz a neve. Ha 75 forint egy kiló olaszrizling, akkor 150 forintból jön ki egy liter bor, 5-600 forintos félliterenkénti áron korrekt egy étteremben lédig kiszerelésben. Ez lenne ennek a fajtának a kitörési pontja, nem az új név, meg Balatonbor brand.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!