Lázár: Nemzeti érdek a „lex Heineken”

2017. március 21. 23:13

Lázár János minden képviselőt megnyerne a nemzeti érdekek védelmére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a „lex Heineken” kapcsán beszélt egy keddi lakossági fórum előtt, Nagylakon.

2017. március 21. 23:13

„Azon dolgozunk, hogy megnyerjünk minden parlamenti képviselőt, hogy közösen védjük meg a nemzeti érdeket” – fogalmazott Lázár János. A miniszter leszögezte, meg kell védeni a politikai véleménynyilvánítás jogát, ugyanakkor az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát korlátoznák az emberi méltóság védelme érdekében. Hozzátette: a törvényjavaslat beterjesztői ehhez próbálnak támogatókat szerezni a parlamenti patkó minden oldaláról.

Lázár János kifejtette, a törvényjavaslat beterjesztésének kettős oka volt. Egyfelől szeretnék megvédeni azok emberi méltóságát, akiknek a személyes érzéseit kifejezetten sérti bármelyik önkényuralmi jelkép használata, legyen szó a nemzeti szocialista vagy a kommunista diktatúra jelképéről.

Nemzeti érdek az Igazi Csíki Sör

Ugyanakkor úgy fogalmazott, nem akarja véka alá rejteni a másik okot sem: a magyar nemzeti érdeket az utóbbi időszakban súlyos sérelem érte Székelyföldön, egy multinacionális vállalat egy hozzá képest törpe magyar céget lehetetlenített el. A törvényjavaslat benyújtóinak az az álláspontja, hogy magyar érdek nem sérülhet következmények nélkül – mondta.

A miniszter kijelentette, hogy szeretnék minden eszközzel megvédeni a magyar érdeket. Ezek közé tartozik az is, nem engedhetik, hogy egy magyar sörgyárat „lenyomjon” egy nemzetközi multi. Lázár János utalt arra, hogy Nyugat-Európában a nemzeti szocialista jelképet tiltották be a második világháború után, az 1990-es fordulatot követően pedig a Szovjetunió jelképeit próbálták betiltani. Magyarországon 2000-ben született meg az önkényuralmi jelképek használatáról szóló törvény, amelyet az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Alkotmánybíróság döntését követően felülvizsgáltak.

Vörös csillag, fehér csillag

A politikus hangsúlyozta, nem a politikai véleménynyilvánítást kívánják korlátozni, hanem az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát. Erre már volt példa, az Európai Bíróság 2011-es ítéletében egy angol cégnek megtiltotta, hogy a Szovjetunió szimbólumait szerepeltesse egy parfümön, mert az például a Magyarországon vagy Lettországban élők emberi méltóságát sértené.

A Heineken-csoport 1951 és a '90-es évek között nem használta a vörös csillagot, mondván az a Szovjetunió jelképe, és a sörén fehér csillag volt évtizedeken keresztül. Így tulajdonképpen a cég gyakorlatából szeretnénk törvényt csinálni Magyarországon – fűzte hozzá a miniszter.

(MTI)

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 26. 10:12
Nagyjából erről van szó!
exfahrenheit
2017. március 25. 11:36
a Heineken vörös csillag márkajelzése előbb született, mint Lenin, a Heineken sör régebbi, mint a Szovjetunió, ami önkényuralmi jelképp az a Szabadság téri szovjet emlékmű tetején lévő ötágú csillag. a Heineken bojkottjáról meg közé kell tenni, hogy aki beleáll, annak a következő Heineken termékeket nem szabad vennie, innia álló nyáron: Heineken Gösser Gösser NaturRadler Edelweiss Hefetrüb Zlaty Bazant Kaiser Krušovice Světlé Krušovice Černé Soproni Soproni 1895 Soproni Fekete Démon Soproni Radler Citrom Soproni Radler Lime - Guava Steffl Arany Fácán Arany Fácán Kakas Adambräu Strongbow Apple Ciders Gold Strongbow Apple Ciders Honey Strongbow Apple Ciders Red Berries Strongbow Apple Ciders Elderflower Gösser NaturRadler 0,0% PET Gösser NaturRadler 0,0% Grapefruit Gösser Alkoholfreies Naturbier Gösser NaturRadler 0,0% Soproni 0.0% Maxx Soproni 0.0% Radler Citrom Soproni 0.0% Radler Bodza-Citrom Soproni 0.0% Radler Lime-menta Buckler
exfahrenheit
2017. március 25. 11:36
"(én már vagy 10 éve nem iszom komcsi sört" tíz éve milyen komcsi sört ittál?
Felebarát
2017. március 23. 23:05
csikinek tudjátok a nemzetközi tulajdon jogát? vagy az nem számít? jobboldali beszél a piaci dolgokról, akkor miylen jobboldali az?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!