Furmint Kerekasztal Köveskálon

2017. március 14. 09:27

Nagyon hasznos egy olyan vakkóstoló, ahol az ország felsőpolcos borai mérkőznek meg a piac számára szinte ismeretlen, fiatal balatoni ültetvényekről származó tételekkel, melyek még keresgélik a saját stílusukat.

2017. március 14. 09:27
Pintér Zsolt

„Nagyon hasznos egy olyan vakkóstoló, ahol az ország felsőpolcos borai mérkőznek meg a piac számára szinte ismeretlen, fiatal balatoni ültetvényekről származó tételekkel, melyek még keresgélik a saját stílusukat. Minden hatodik bor után fedte fel nekünk Pálffy Attila a kóstolt borokat. Voltak nagy meglepetések, főleg a tokaji borok között.

Az est egyik legjobb aranyköpése egy borász kollégától érkezett: »Nekem a Furmintok közül az Olaszrizling tetszett a legjobban«, mert kiderült az első hatos sor után, hogy Egly Márk (Palota Pince) egy házasítást is becsempészett a kóstolóba (70% olaszrizling 30% Furmint). Később még elhangzott egy ilyen gondolat is: »Ha jó egy Furmint, akkor az csak Olaszrizling lehet«,de persze ezek csak szurkálódások és élcelődések.

A csapatból mindenki kivétel nélkül úgy gondolja, hogy a Furmint komoly szerepet tölt be a nemzetközi ismertségünk kapcsán, bár a száraz tokaji Furmintokról már megoszlanak a vélemények. Tokaj egyedülálló helyzete és ismertsége a megismételhetetlenül különleges minőségű édes boroknak, aszúknak és esszenciáknak köszönhető, nem pedig a száraz tételeinek. Bármilyen tankönyvet olvasunk,vagy borral foglalkozó szakmabelit kérdezünk, hallott vagy olvasott már ezekről a különleges tételekről, míg a száraz Furmintokkal csak most ismerkedik a nemzetközi piac.

Ebben a kategóriában jóval nagyobb a verseny, mindamellett a Furmint ötvözi a termőhelyi fajtajegyeket, gyümölcsös vonulattal és feszes savszerkezettel, mely jól hangzik minden borkereskedő számára, főleg 20$-30$ kategóriában az amerikai borszaküzletek polcain. A borászok nagyon kritikusak, vakkóstolón még inkább, véleményüket nem is fogják vissza és kialakul egy őszinte és előremutató vita a borok körül, bár nem tudjuk, hogy éppen kinek a bora van pellengérre állítva.

Azért látszik a komoly szakmai fegyelem is részükről, szinte kivétel nélkül megismerték saját tételeiket az elkövetők, és ilyen esetben nem is befolyásolták a beszélgetést, amíg Attila fel nem fedte a tételeket. Kóstoltunk nagyon illatos, gyümölcsös Furmintokat, és egészen érett, szinte már matuzsálemi kort megérő tételt is Lenkey Gézától. Azt hozzá kell tennem, hogy egy idősebb tétel teljesen más élvezeti értékkel bír, és nehezen volt értelmezhető főleg 2015-ös tételek között.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!