Budapesten lép fel a Nyugaton ellehetetlenített orosz énekesnő, Anna Netrebko

2022. szeptember 22. 12:01

Tavasszal a milanói Scala és a zürichi operaház elhatárolódott attól, hogy a világhírű orosz szopránnal, Anna Netrebkóval dolgozzon. Az énekesnő pár nap múlva a budapesti Operaházban lép fel: Ókovács Szilveszter főigazgató ugyanis nem ért egyet azzal, ha művészeket büntetnek a politikai vezetők miatt.

2022. szeptember 22. 12:01
null
Ádám Rebeka Nóra

Emlékezetes: március elején a milanói Scala és a zürichi operaház elhatárolódott attól, hogy a világhírű orosz szopránnal, Anna Netrebkóval dolgozzon.

Netrebko ezután lemondta a New York-i Metropolitan Operában és a Berlini Állami Operában meghirdetett fellépéseit. „Anna a Met történetének az egyik legjelentősebb énekese, de nem láttunk közös jövőt akkor, amikor Putyin ártatlan áldozatokat öl Ukrajnában” – közölte Peter Gelb, a Met vezérigazgatója.

Azt is kijelentette: a Met nem foglalkoztat olyan művészt, aki Putyint támogatja.

Nyetrebko története nem volt egyedi eset

Az orosz művészekre kimondott kollektív bűnösség vádja végigsöpört a nyugati országokon. Korábban a Müncheni Filharmonikusok bejelentették, megválnak vezető karmesterüktől, az orosz Valerij Gergijevtől, mert a Putyin támogatói közé tartozó művész nem határolódott el az Ukrajna elleni orosz inváziótól. Dieter Reiter, a zenekar fenntartója, a bajor tartományi főváros főpolgármestere kifejtette: a zenekar azért válik meg Gergijevtől, mert annak ellenére sem szólalt meg, hogy felszólította, határolódjon el egyértelműen „a brutális háborútól, amelyet Putyin folytat Ukrajna, és különösen partnervárosunk, Kijev ellen”.

Mint a legtöbb európai országot, hazánkat sem kerülte el ez a hullám, itthon is olvashattunk megbélyegzett művészekről, sportolókról vagy komplett sportklubokról.

Lapunk is beszámolt róla, hogy Ljuba Nepop ukrán nagykövet egy – a Népszavának adott interjúban – azt követelte, hogy a Fradi váljon meg orosz edzőjétől, Sztanyiszlav Csercseszovtól (a vele készült exkluzív interjúnkat itt láthatják): „A Müncheni Filharmonikusok éléről menesztették Valerij Gergijev karmestert, Anna Netrebko világhírű opera-énekesnő pedig kénytelen volt felfüggeszteni fellépéseit. A magyar Fradi focicsapata számára becsületbeli ügy kell legyen, hogy ugyanígy tegyen orosz edzőjével” – jelentette ki.

„Orosz művészeken számon kérni Putyin döntéseit röhejes”

Anna Nterebko esete kapcsán lapunk pár hónapja megkereste Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház főigazgatóját, aki kijelentette: orosz művészeken számon kérni Putyin döntéseit röhejes.

jelentette ki Ókovács, amikor kollektív bűnösségről, cancel culture-ről és az orosz művészek meghurcolásáról kérdeztük. Hozzátette: „Putyin nem azért támogatta ezeket a művészeket, mert személyes tanácsadói lettek volna, nem Gergijev vagy Anna nyomkodja a taktikai szobában a tervrajzokat. Őket turnékkal, lemezkiadásban támogatja az orosz állam, mert büszke rájuk, és »kulturális exportcikkeik« a hazájuknak.”

A főigazgató már akkor kijelentette, hogy azzal, hogy egyes országok orosz műveket és művészeket tiltanak le a színpadokról egyáltalán nem ért egyet,

Fotó: Alexei Danichev / Sputnik / Sputnik via AFP

 

Netrebko áriaestet ad az Operában

Minden jel arra mutat, hogy az Opera főigazgatója állja a szavát, ugyanis szeptember 25-én Anna Netrebko áriaestet ad majd a Magyar Állami Operaházban, ahol Debussy, Dvořák, Rahmanyinov, Rimszkij-Korszakov és Richard Strauss dalai mellett többek közt Csajkovszkij, Leoncavallo és Offenbach operáiból is ad elő részleteket. A világhírű művészt Pavel Nebolsin kíséri zongorán, s mellettük a műsorban Elena Maximova mezzoszoprán és Kurt Mitterfellner hegedűművész működik közre.

Csaknem három évtizede tartó illusztris karrierje során Anna Netrebko vitathatatlanul a 21. század első évtizedeinek prominens előadóművésze lett. Gazdag repertoárján az operairodalom ikonikus nőalakjainak csaknem mindegyike megtalálható, akiket nagy sikerrel formál meg a világ minden jelentős operaszínpadán.

Bár számos alkalommal dolgozott már az Operával, most először lép az Andrássy úti Ybl-palota színpadára.

Netrebko és a Magyar Állami Operaház együttműködése több évre nyúlik vissza: 2017 augusztusában a Berlini Waldbühnén a Magyar Állami Operaház Zenekara közreműködött a világhírű szoprán és férje, Yusif Eyvazov nagyszabású gálaestjén, majd a házaspár az Erkel Színházban lépett fel 2017 decemberében. Netrebko és Eyvazov 2021-ben a Müpa vendégeként járt ismét Budapesten, ahol a Tosca előadásában újra a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara működött közre – írja egy korábbi cikkében a Magyar Nemzet.

 

Anna Netrebko Oroszországban született, Krasznodarban, kubányi kozák eredetű családban. A szentpétervári zeneiskolában tanult, ezalatt a Mariinszkij Színházban takarítónőként dolgozott, hogy ingyenesen megnézhesse az előadásokat. A szintén meghurcolt, kollektív bűnösséggel vádolt és a legnagyobb operaházak színpadáról kitiltott Valerij Gergijev karmestersége alatt kapta első szerepeit, s aki egyben a mentora is lett. 22 évesen debütált Susanna szerepében, Mozart Figaro házassága című operájában. A Mariinszkij társulatával számos fontos szerepben feltűnt: Rossini A sevillai borbély, illetve Mozart A varázsfuvola című operájában. A 2000-es évektől kezdve a világ legrangosabb operaházaiban énekelt – többek között a Metropolitan Opera, a Carnegie Hall, és a Teatro alla Scala látta rendszeresen vendégül.

2005-ben Putyintól átvehette az orosz Állami Díjat, ami a legmagasabb művészeti és irodalmi díjnak számít.

2006. július 25-én, az orosz mellé megkapta az osztrák állampolgárságot is. 2009-ben a Lammermoori Lucia címszerepében, nagy sikerrel, a Metben, a Staatsoperben és a Mariinszkij Színházban tért vissza az operaszínpadra.

 

Nyitókép: JOE KLAMAR / AFP

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. szeptember 23. 07:26
Anna Netrebko GYÖNYÖRŰ NŐ ÉS NAGYON NAGY MŰVÉSZ. Budapesti szerepeltetése: PROGRAMSZERVEZÉSI TELITALÁLAT. GRATULÁCIÓ HOZZÁ ÓKOVÁCS SZILVESZTERNEK!
MayorAnna 03
2022. szeptember 22. 22:32
.
nempolitizálok
2022. szeptember 22. 19:01
Komcsik, inkább 89 előtt lett volna oroszfóbiátok. Nem lett volna szükség 56-ra sem.
Türelem
2022. szeptember 22. 18:52
Na de mit szól ehhez az orbán által támogatott, oroszellenes Bán teodórA?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!