Zacher Gábor: Régóta köztudott, hogy Matthew Perrynek volt egy mélyrepülése az alkohollal, és különféle opioidokat is használt

2023. október 30. 13:56

A szakember szerint majd a boncolási anyagok adhatnak valódi ismereteket a színész haláláról, azonban ismerve múltját, akár érdekes eredmények is születhetnek.

2023. október 30. 13:56
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Ahogy arról a Mandineren is beszámoltunk, elhunyt Matthew Perry, a Jóbarátok Chandlerje. A színészt Los Angeles-i otthonában, sajtóhírek szerint egy jakuzziban találták meg, és a jelenlegi információk alapján nem találtak idegenkezűségre utaló nyomot.

A színészről régóta köztudott volt, hogy különféle függőségekkel (alkohol, gyógyszer vagy a különféle opioidok) küzdött, melyek időről időre megjelentek a sajtóban is. A színész halála kapcsán erről a jelenségről kérdeztük Zacher Gábor főorvost.

Ezt is ajánljuk a témában

Zacher szerint összességében egyelőre csak feltételezések, tippek, ötletek vannak annak kapcsán, hogy valójában mit történhetett Matthew Perryvel, erről majd a jelenleg készülő boncolási anyagok adhatnak valódi ismereteket.

Ami viszont Matthew Perry függőségeit illeti, 

régóta köztudott, hogy volt egy mélyrepülése az alkohollal, és hogy különféle opioidokat is használt, nem beszélve a gyógyszerfüggéséről” 

– sorolja a szakember.

Kifejti: egy ilyen kombó esetenként pont elegendő ahhoz, hogy valaki – ahogy fogalmaz – egyszer csak egy jakuzziban ülve lesüllyedjen és belefulladjon a vízbe. „Arról, hogy történt-e aznap szerhasználat, vagy hogy pontosan milyen gyógyszerek voltak a színész szervezetében, egyelőre nem lehet tudni. Amint elkészül majd a halottkémi jelentés, illetve a toxikológiai vizsgálat, akkor lehet majd tisztán látni” – mondja lapunknak. – „Egy biztos: egy olyan egyveleg, amely esetleg Matthew Perry esetében felmerülhet –  fentanil, gyógyszerek, alkohol és opioidok – pontosan elegendő ahhoz (dacára annak, hogy az illető már régóta használja, így az ő toleranciaszintje magasabb), 

hogy az illető – szakszóval élve – védekezésre, önmentésre képtelen állapotba kerüljön.”

Azaz, mint fogalmaz: az illető nem fog kiugrani a vízből, hogy mindjárt elsüllyed, nem kap levegőt – innentől pedig a folyamat gyakorlatilag abszolút egyirányúvá válik.

Segítségkérés

Zacher megjegyzi: Amerikában 2-2,5 millió opioidfüggő van napjainkban.

Azt sem tudjuk, hogy a színész a függőségei kezelésében kapott-e (illetve ha kapott, milyen jellegű) segítséget, s azt elfogadta-e. Mert ugye segíteni azon lehet, aki elfogadja a segítséget. Ha például egy beteg abszolút tagadásban van, és azt mondja, én ezt magamtól is meg tudom oldani, nincs szükségem arra, hogy elmenjek rehabra, akkor nagyon nehéz egyről a kettőre lépni” – fogalmaz a szakember.

Hozzáteszi: ráadásul pont ezeknél az embereknél, mint Perry is volt, jellemző, hogy egyfolytában csak ígéreteket tesznek a környezetüknek. 

Zacher rávilágít: „Nem tudom, milyen volt Perry magánélete, viszonya a feleségével, barátaival, de az biztos, hogy ilyen esetekben előbb-utóbb a környezetben élőknek is elfogy a türelme. Amikor valaki 321-ére mondja, hogy ez volt az utolsó, és higgyék el, megváltozik, s két nap múlva megint újrakezdődik minden, akkor sajnálatos módon már a környezete is azt mondja, hogy nem hisz neki. Ilyenkor az illető rendszerint – dacára az ismertségének is –

kikerül abból a fajta szociális védőhálóból, ami talán még tudna rajta segíteni, és kvázi egyedül marad a függőségével.”

Hozzáteszi: „Erre semmiféle adat nincsen, de az sem világos, mennyire volt ez egy autoagresszív cselekmény, mennyire lehetett megfontolt, esetleg így próbált-e menekülni a saját függőségéből.

Mindez a nyilvánosságban zajlik

Zacher Gábort arról is kérdeztük, mennyiben áldás és mennyiben átok, hogy a hírességek esetében mindez a folyamat a nyilvánosság előtt zajlik. Magyarországon is számos híres emberről köztudott, hogy alkohol, drog vagy gyógyszerproblémákkal küzd.

Egyfelől ez lehet pozitív is, mert ha ő a változás útjára lép, kiáll a nyilvánosság elé, és azt mondja, nézzétek, én ezt meg tudom csinálni, az akár példaértékű is lehet mások számára. Ebből a szempontból nagyon fontos lenne azoknak az ismert embereknek a szerepe, akik maguk is küzdenek valamiféle függőséggel, de segítséget kérnek, rehabra mennek, 

hiszen egy-egy ilyen populáris személyiség sok erőt adhat annak, aki csak a lakótelepi lakásában, a hetediken küzd a saját függőségével” 

– magyarázza a szakember.

Zacher szerint erre idehaza nagy szükség lenne, ez volna a valódi közszolgálatiság. Hozzáteszi: Nyilván az emberek többnyire nem büszkék arra, hogy alkoholbetegek vagy épp kábítószerfüggők, de a nyilvánosság elé való kiállás – ahogy mondja – egy ilyenfajta coming out sokak számára jelenthetne pluszt a küzdelmekben.

Ezekből a példákból nagyon jól és nagyon rövid idő alatt lehetne pozitív népegészségügyi haszon” – szögezi le. „Másfelől azonban, néha vissza is üthet ugyanez a fajta popularitás, amikor is a híres ember szembesül azzal, hogy megint ott van a bulvársajtóban, megint részegen vagy betépve lefényképezték vagy botrányt csinált. Egyénfüggő, hogy valaki egy ilyet hogy tud kezelni” – összegzi.

Nyitókép: AFP/Chris Delmas

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2023. október 30. 19:08
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
zakar zoltán béla
2023. október 30. 19:07
Zacher-PASSZ!
Roadkill
2023. október 30. 17:34
"Magyarországon is számos híres emberről köztudott, hogy alkohol, drog vagy gyógyszerproblémákkal küzd." Ferire gondolt és kenyerespajtására, a kannás lőrére?
KBA98
2023. október 30. 17:28
A jó doktor egy szent, aki a cigizik, elvált, no meg a Honvéd Kórházból távozott? egy szuper doki! Mindenkiről vagy véleménye így sec perc alatt egy távdiagnózist is tud felállítani! A tökéletes pasi? Nem hiszem! MP nagyon sok boldog órát szerzett az embereknek és a technika jóvoltából ez így is marad. Nem kéne a piedesztálon csücsülni, onnan nagyon könnyű nagyot esni! Ja! és rajta még a technika sem fog segíteni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!