Az innovatív magyar összecsukható konténerek is segítik a járvány elleni védekezést

2020. május 15. 11:02

Budapesten mindössze három óra alatt telepítették és helyezték üzembe az első összecsukható konténer technológián alapuló mintavételi pontot a Continest Technologies Zrt. munkatársai. A magyar startup egy hatvan éve változatlan technológiát újított meg.

2020. május 15. 11:02
null

Budapesten mindössze három óra alatt telepítették és helyezték üzembe az első összecsukható konténer technológián alapuló mintavételi pontot a Continest Technologies Zrt. munkatársai. A budai Fájdalom Ambulancia május 13-án nyitotta ki ismét Csörsz utcai központját, ahol a főként mozgásszervi sérülések kezelésére, gyógytorna és biomechanikai vizsgálatok ellátására specializálódott intézmény koronavírus tesztelést is végez. Széleskörű alaptevékenysége és vendégei biztonsága érdekében döntöttek úgy, hogy a Smart Covid Centernek is helyet adó ambulancia kültéren elhelyezett összecsukható konténerekből alakítja ki mintavételi pontját, ezáltal is elkülönítve a pácienseit.

A két darab 10 lábas Continest konténerekből és egy mobil vizesblokkból kialakított, a gyors és hatékony tesztelés elősegítésére alkalmas mintavételi pontot a Fájdalom Ambulancia szakemberei üzemeltetik. A mintavételi egységben kulturált és biztonságos körülmények között végezhetők el a szerológiai tesztek, a PCR, az antigén gyorsteszt és a kombinált tesztekhez szükséges mintavételek, amelyek ezt követően egy különálló mikrobiológiai laboratóriumban kerülnek bevizsgálásra és kiértékelésre. Az Ambulancia épületén kívül, szabadtéren elhelyezett Continest konténerekből kialakított ideiglenes mintavételi egység ügyfélbarát és hatékony módja a páciensek előzetes vizsgálatának gyorsítására, a tesztelési előkészítő feladatoknak a belső betegforgalmi részlegektől történő elkülönítésére. 

Az innovatív összecsukható konténer technológia fejlesztésével és gyártásával, a rendezvény- és védelmi piacokon működő szentendrei cég számára nem ismeretlen terep a COVID-19 vírusjárvány elleni küzdelem. A cég két hónappal ezelőtt indította el ContiLab néven új projektjét, amelyben amerikai és magyar mikrobiológus és virológus kutatók, a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének szakemberei, fejlesztőmérnökök és gazdasági szakértők dolgoznak együtt egy összecsukható konténer technológián alapuló, valóban mobil, gyorsan telepíthető mintavételi pont és molekuláris diagnosztikai labor kialakításán.

A speciális mintavételezésre és molekuláris diagnosztikai szűrésekre alkalmas mobil labor nem csak az aktuális COVID-19 járvány, de más járványok esetén is gyorsan, 3 órán belül felépíthető megoldást kínál. A ContiLab mintalabor-prototípus fontos előnye, hogy a kórházaktól és az egészségügyi rendszerektől függetlenül működtethető, ezáltal is csökkentve az ellátóhálózatra és a túlterhelt egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomást, valamint a fertőzés kockázatát. A magyar hatóságok mellett finn, izraeli és kuvaiti szervezetek is érdeklődnek a ContiLab moduláris labor iránt. A kiváló és költséghatékony mobilitásnak, valamint a jelentős mintaszám biztonságos, zárt laboratóriumi körülmények között történő kezelésének köszönhetően (a sátor-, lakókocsi-, vagy egyéb járművekből kialakított mobil-labor megoldásoktól eltérően) a fejlesztés számos, különleges helyzetben és preferált helyszínen is eredményesen bevethető majd. Biztonságos és moduláris rendszerének köszönhetően pedig képes lesz arra, hogy ideiglenes vagy akár állandó építményként gyors és hatékony megoldást nyújtson a kritikus helyzetekben, biztonságot és biztos pontot jelentsen a gazdaság és a mindennapi élet újraindításához.

Összecsukták a konténert, megnyílt előttük a világpiac – írta a Makronóm a cégről, amely egy évtizedek óta változatlan technológiával működő területen hozott újítást. A magyar startupnak köszönhetően nem kell többé levegőt szállítani: „konténer nagyjából hatvan éve létezik, de azóta sem szerkezeti kialakításában, sem szállítási módjában nem történt jelentős változás. Aztán jöttünk mi, és a hatvan éve működő rendszert elkezdtük megváltoztatni” – mondta lapunknak Kis-Márton Vidor vezérigazgató. A legtöbb lakó- és irodakonténer szállítás közben üres, így a hagyományos konténerekkel levegőt szállítottak a cégek, nagy környezetszennyezést okozva.

Fotó: Földházi Árpád

 – írta a Makronóm a cégről, amely egy évtizedek óta változatlan technológiával működő területen hozott újítást. A magyar startupnak köszönhetően nem kell többé levegőt szállítani:  – mondta lapunknak Kis-Márton Vidor vezérigazgató. A legtöbb lakó- és irodakonténer szállítás közben üres, így a hagyományos konténerekkel levegőt szállítottak a cégek, nagy környezetszennyezést okozva.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2020. augusztus 23. 19:47
Szellemes, kreatív, mutatós: ecce homo!
nemecsekerno_007
2020. május 19. 14:24
Óriási gratula, nagyon sok ilyen kell még :)
bunko_jobbos
2020. május 19. 08:48
Nem kell robotos high tech dolgot feltalálni. Sokszor elég egy egyszerű, de jó ötlet. Mivel nálunk kb. nulla a tőke a gazdaságban, ezért eddig semmi, mostanában pedig egy pici előrehaladás van ebben az ügyben. De ahogy tőkésedik majd az ország, olyan 20-30 év múlva már több pénz jut fejlesztésre, találmányokra., Megköszönhetjük Lenin elvtárséknak ezt a helyzetet meg a nagy "jólétet".
Óbor Dezső
2020. május 18. 21:51
Gratulálok, sok sikert és (megrendelést) kívánok, csak így tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!