Sokan próbálták lebeszélni őket, mégis megnyitották a Balaton első bagelezőjét

2021. október 25. 07:08

Egy fiatal pár, Sára és Milán a vírushelyzet közepén sem féltek belefogni egy vendéglátóhely megnyitásába Örvényesen. Úgy tűnik, jól döntöttek, hiszen a sok negatív kritika ellenére jó eredményekkel zárták a szezont. A Makronómnak adott interjúban elmesélik nekünk a nyitással járó nehézségeket és megosztják velünk a sikerük kulcsát is.

2021. október 25. 07:08
null
Fekete Kíra

Miért pont a bagel a vállalkozásotok központi eleme? 

Sára: Eleinte nem csak bagelben gondolkodtunk, egy reggelizőhely kialakítása volt a célunk. A hely szűke miatt nagyon kis helyen kell elférnie az alapanyagoknak, ki kellett tehát választanunk az étlapról azt az elemet, amelyikkel a legszívesebben dolgoznánk. A bagelre esett a választásunk, mivel gyorsan elkészíthető és nagyon sok variációja létezik. Sokan kritizáltak minket emiatt, mivel szerintük „azért nincs bagelező a Balaton környékén, mert nincs rá igény”, viszont mi bebizonyítottuk az ellenkezőjét. 

Mi ihlette a fehér és kék színt a bagelezőben?

Sára: Mindenkinek más jut eszébe a kék-fehér színekről, sokan a görögországi nyaralásukhoz hasonlítják, de más tengerparti élményeket is emlegetnek a vendégeink. Milán Ibizán és és több tengerparti országban is dolgozott, ott a partmenti vendéglátóhelyeken gyakran használják a kék és fehér kombinációt, mi pedig ezt a hangulatot szerettük volna megteremteni a Randomban. A galériánkban is fellelhetőek ezek a színek, sok feltörekvő és haladó művész – leginkább Balaton témájú – festménye tekinthető meg ott. 

Milán: Nem volt tudatos a tengerparti téma a bagelezőben, a vendégek hívták fel a figyelmünket arra, hogy Görögországra emlékezteti őket. 

Sára, láttuk a te képeidet is a galériában, milyen témában festesz leginkább? 

Sára: Általában absztrakt képeket festek, melyeken az adott témát különböző méretű és színű alakzatokkal ábrázolom. Számomra az alkotás egyfajta kikapcsolódás.

Miért nem ezzel foglalkozol főállásban?

Sára: Művészeti iskolába szerettem volna jelentkezni, de a szüleim nem igazán támogatták az ötletet. Ők először olyan szakmát szerettek volna a kezemben látni, amivel ténylegesen el tudok helyezkedni és biztos anyagi hátteret tudok teremteni magamnak, ezért inkább marketinget tanultam. Szerencsére szeretem a hivatásom, hiszen ebben is nagy szükség van a kreativitásomra, úgy érzem, hogy jól döntöttem. 

Csak nyáron tart nyitva a bagelező?

Sára: Egyelőre igen, mivel az egész bagelező kültéri, nincs lehetőségünk a téli nyitvatartásra. Szeretnénk jövőre bővíteni a raktárunkat, akár a galériába is beraknék pár asztalt székekkel, de október végén szerintem be kell majd zárnunk, ez függ az időjárástól is.

Nem féltetek a vírushelyzet alatt megnyitni a bagelezőt?

Sára: Biztosak voltunk benne, hogy ha most nem nyitjuk meg a bagelezőt, akkor valaki más fogja megvalósítani a tervünket, ezt pedig nem akartuk.

Eleinte féltünk attól, hogy bebukunk a vírushelyzet miatt, minden félretett pénzünket a vállalkozásunkba fektettük.

Tavaly nyáron enyhültek a korlátozások – talán az oltottság és a kevesebb fertőzött miatt –, ezért a magas kockázat ellenére bíztunk a legjobbakban idén is.

A COVID-ra hivatkozva sokan próbáltak lebeszélni minket, de hittünk magunkban és végül belevágtunk.

Milán: Szerencsére jó volt az idei nyarunk, érdemes volt belevágni. Ez az első szezonunk és nem tudjuk megállapítani hogy az idei jobb-e a tavalyinál, viszont a vállalkozó ismerőseink eladásaihoz mérve a Random jól működik.

Elmondható, hogy a vírushelyzet ártott a vendéglátásnak?

Milán: A Balaton környékén a vírushelyzet nem állította meg a vállalkozó szellemű embereket, nagyon sok új hely nyílt a környéken, talán a vendégek számában érzékelhető a változás. Itt a Balaton környékén növelte a vírushelyzet a vendéglátóhelyek összetartását, viszont egy idő után inkább rivalizálnak egymással.

Sokan azért segítenek másoknak, hogy később őket is kisegítsék, a Balatonnál nem beszélhetünk feltétel nélküli kedvességről.

Egy forgalmas bicikliút mellé építettétek a bagelezőt. Leginkább a betévedő kerékpárosokra céloztok?

Sára: Elsősorban a véletlen idetévedő biciklisekre céloztunk, viszont meglepetésünkre nem véletlen tévednek be hozzánk a vendégek, hanem célirányosan jönnek.

Fontos az egyediség ahhoz, hogy egy új vendéglátóhely jól működjön a Balatonnál?

Sára: A Balatontól kicsit távolabb eső vendéglátóhelyek esetében fontos, mivel itt kevesebb turista fordul meg. Olyan egyedi terméket, minőséget és hangulatot kell nyújtanunk a vendégeknek, amiért megéri nekik autóba ülni és akár fél órát utazni egy finom reggeliért. Minket már úgy ismernek a környéken, hogy a „bagelesek”, mivel egyedi ételeket készítünk, Budapesten is csak két hozzánk hasonló étterem működik. 

Milán:

Közvetlenül a strandon mindegy, hogy milyen az étel jellege és minősége, könnyedén meg lehet élni csupán lángossal és limonádéval az étlapon,

viszont a parttól távolabb már ki kell tűnni valamivel. 

Kisvállalkozásként mi a siker kulcsa?

Sára: A bagelező megnyitása előtt közösségi marketinggel foglalkoztam, az ott szerzett tapasztalataimat a vállalkozásunkban is hasznosítom. Az Instagram oldalunk nagyon aktív, gyakran töltök fel tartalmat, ezért ma már egy háromezer fős követőtáborunk van. Részt vettünk az Év Strandétele versenyen is, ahol a Mekk Mester bagelünkkel indultunk, és bejutottunk a döntőbe. A verseny is segített abban, hogy minél többen megismerjék a nevünket és betérjenek hozzánk, ha már unják a lángost és a főtt kukoricát. Szerintem

a siker kulcsa a folyamatos fejlődés, sosem vagyunk igazán elégedettek, ez pedig megújulásra és további fejlesztésekre ösztönöz minket.

Mi a fő célotok a bagelezővel? Meddig szeretnétek eljutni?

Sára: Elsősorban azt szeretnénk, hogy a Random stabilan működjön, fontos, hogy ez egy biztos bevételi forrás legyen számunkra, később pedig máshol is szívesen nyitnánk bagelezőt, vagy egy teljesen más vállalkozásba kezdenénk. 

Milán: Mi egy barátságos környezetet szeretnénk kialakítani. Itt nem kell ingben és körömcipőben enni. Nagyon kedves és közvetlen a vendégkörünk, sok új barátság szövődött a bagelezőnkben. Nálunk a kényelem és a jó hangulat a legfontosabb, ezt szeretnénk megőrizni a továbbiakban is.

Milán, tőlünk nyugatabbra jobban lehet keresni. Miért költöztél mégis haza és indítottad el itthon a Sárával közös vállalkozásodat?

Milán: Külföldön is szerettem dolgozni, viszont hazahúzott a szívem.

Magyarországon érzem magam otthon és itt tudok önmagam lenni.

Egy munka miatt költöztem Balatonfüredre, lassan nyolc éve lakom itt. Szerintem az északi part egy ideális lakóhely, ha az ember nem szereti a budapesti nyüzsgést. Ugyanakkor pár hónapig külföldön fogok dolgozni azért is, mert novembertől a bagelező bezárja kapuit. 

A közös munka nem megy a párkapcsolat rovására?

Sára: Eleinte féltünk attól, hogy megromlik a kapcsolatunk és túl sok időt fogunk együtt tölteni, viszont ez nem így van.

Tervezitek a családalapítást? 

Sára: Még nem, először szeretnénk, ha a vállalkozásunk stabilan működne. A gyermekvállaláshoz szükséges a biztos anyagi háttér, jelenleg pedig időnk se lenne rá. Van egy kutyánk és szerettünk volna még egyet, viszont már két négylábú családtagra sem jutna elegendő idő egy saját vállalkozás mellett.

A későbbiekben szeretnénk majd gyerekeket, de nehéz manapság saját családi házat vásárolni a Balaton környékén, nagyon magasak az ingatlanárak.

Hol laknátok a legszívesebben?

Milán: Ha nem Magyarországon élnék, akkor biztos, hogy tengerparti városba költöznék. 

Sára: Én szeretek Magyarországon élni, itt van a családom és a barátaim, nehéz szívvel költöznék messzire. A tengerpart viszont számomra is vonzó, nagyon szeretünk vízközelben lenni.

Végezetül mit üzennétek azoknak a fiataloknak, akik épp egy vállalkozás indítását tervezik?

Sára: Mindenképpen vágjanak bele, ne féljenek kockáztatni. 

Milán: Sok kitartás, munka és egy jó ötlet kell egy vállalkozás működéséhez. Ne adják fel az álmaikat akkor sem, ha mindenki le akarja beszélni őket.

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2021. november 07. 04:41
Ez a te "elfogulatlan" olvasatod. Sehol nem mondja, hogy bezzeg máshol ez máskép van. Vagy, hogy ö maga önzetlenebb lenne...
flesh ripper
2021. november 05. 10:37
Mi támogatjuk a fiatal, kezdő, feltörekvő vállalkozásokat, sok jot, szerencsét kívánunk ennek a "bagelezőnek" is, de igazad van, ez valóban igénytelen, ízlésficamos, tájidegen, félreértett "lazaság", "könnyedség". (gagyi?) A Balatonon, különösképpen, az egyszerű, a helyi, a megfizethető, a tradicionális kisvállalkozások esetén is, CSAK igényes, szakszerű, minőségi, stílusos és MAGYAR arculatú vendéglátóhelyekre van szükség. A görög, az Görögországban, a "western", az a vadnyugaton...virágozzon. A Balatonban pedig, balatoni hal fickándozzon, balatoni serpenyőben pedig balatoni hal piruljon! Ne menjünk már le kutyába! Se délbalkáni kutyába!
az ember
2021. november 03. 05:48
ez egy elképesztően aljas hozzászólás "Hitler lélegzett, tehát aki lélegzik, az hitlerista" típusú ostobán aljas párhuzam
Burg_kastL71-C
2021. november 03. 05:46
Így. Ha magyaros az étterem..., és színes tulipánt festeget széktámlára reklám ügyintézés helyett,... például. Kibuc : Mondhattam volna azt is, hogy a magánvállalkozás nem egy szocialista Termelő Szövetkezet, ahol az állam majd kisegít. Abból elég volt, ... azért volt kötelező mindent magánosítani, különben nem fogadtak volna be az Unióba bennünket. Nyilván érzékenyen érintette itt sok hozzászóló, ahogy olvasom,... ajánlom átböngészni @ Dr Gréta Grünberget, mintegy feloldódás képen. Szerintem egy provokátor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!