Biden kényszerből emeli a minimálbért, de csak az állami dolgozóknál

2022. január 27. 18:08

A szövetségi hivatalokat és minisztériumokat arra utasították a múlt héten, hogy emeljék a kormányzati alkalmazottak minimálbérét óránként 15 dollárra, mivel a legtöbb állam már rég elérte ezt a szintet. Az Axios információi szerint ez azonban nem egy nagylelkű gesztus, hanem inkább politikai nyomás.

2022. január 27. 18:08
null
Takács Zsolt

A béremelés közel 70 ezer szövetségi alkalmazottat érint, akiknek többsége a Mezőgazdasági, a Védelmi és a Veteránügyi Minisztériumban dolgozik.

A 15 dolláros órabér alatt kereső alkalmazottak legnagyobb része – több mint 56 ezer fő – a Védelmi Minisztériumban dolgozik – írja az Axios.

Még hivatalba lépésének első hetében utasította Biden arra a Személyzeti Menedzsment Hivatalt (OPM) – amely a szövetségi kormány legfőbb humánerőforrás-ügynökségeként és személyzeti politika irányítójaként működik –, hogy készítsen egy jelentést, amelyben ajánlásokat tesz a szövetségi dolgozók minimum 15 dolláros órabérének bevezetésére.

A Fehér Háznak benyújtott jelentésben az OPM tisztviselői jelezték, hogy a 2,2 millió szövetségi alkalmazott többsége már akkor is legalább 15 dollárt keres óránként.

Béremelés

A múlt héten megjelent memorandumban az OPM meghatározza a következő lépéseket és iránymutatásokat valamennyi végrehajtó ági hivatal és minisztérium számára annak érdekében, hogy az Egyesült Államokban dolgozó valamennyi állami alkalmazott számára a minimálbér mértékét 15 dollár/órára emeljék a 2022. január 30-án vagy azt követően kezdődő első alkalmazandó bérfizetési időszak első napjától kezdődően.

A béremelés nem érinti az amerikai postai szolgálatot

és a postai szabályozó bizottságot, mivel ezek jogilag kívül esnek az OPM hatáskörén.

„Az ország legnagyobb munkáltatójaként a szövetségi kormányzatnak komoly felelőssége van abban, hogy miként bánik a munkaerővel” – mondta Kiran Ahuja, az OPM igazgatója.

„Az órabérek legalább 15 dollárra történő emelése az egész szövetségi kormányzaton belül tükrözi a munkaerő iránti megbecsülésünket és a nemzetként vallott értékeinket” – tette hozzá az OPM igazgatója.

Tom Vilsack, az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztere ünnepelte a január 21-én bejelentett béremelést, mondván, hogy az a Mezőgazdasági Minisztérium alkalmazottai „megérdemlik, hogy tehetségükért és mindazért a fontos munkáért, amelyet az országunkért végeznek, méltányos díjazásban részesüljenek.”

A helyzet azonban nem olyan egyszerű és örvendetes, mint azt elsőre gondolnánk, mivel az Axios információi alapján a szövetségi béremelésre csupán azért kerül sor, mert a National Employment Law Project jelentése szerint 2022-ben rekordszámú állam és város fogja megemelni a minimálbér mértékét és ez sok helyen meg fogja haladni óránként a 15 dollárt. Az általános béremelésekre azért van szükség, mert

egyre többen mondanak fel a munkahelyükön az alacsony bérek miatt,

ami jelentős munkaerőhiányhoz vezetett az Egyesült Államokban.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Prominet
2022. február 06. 10:36
Nem figyeli a MZP-t?
Gyzoltan
2022. január 29. 14:40
Biden tökéletes, tökéletes nyerő pozícióba sikerült tornáznia magát... Bármit lép, bármit tesz, bármit, azzal csak ront helyzetén, ha hallgat, ha nem tesz semmit, az sem emeli presztízsét... Ez így számára egy kegyetlen helyzet, fennáll a veszélye egy tudatbeszűkülésnek, mely akár magyarázat is lehet Ukrajna kapcsán az eszkalációs lépéseinek...
Pintyoke
2022. január 29. 09:58
Ostoba. " Az Axios információi szerint ez azonban nem egy nagylelkű gesztus, hanem inkább politikai nyomás." Nyomás nélkül nem szoktak a dolgok változni. "de csak az állami dolgozóknál"---mert csak az tartozik a hatáskörébe.
az ember
2022. január 28. 10:58
A cím óriási butaság. Biden a magáncégeknél nem is tudna emelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!