Még tart a minapi hatalmas baleset károsító hatása

2023. január 02. 09:54

Az ammóniaszivárgást szerdán, december 28-án sem sikerült megállítaniuk a szerb hatóságoknak a minapi vonatbalesetet követően, így úgy döntöttek, hogy a felborult vagonokat eltávolítják a sínek mellől. Azzal, hogy a megsérült vagont hagyják utoljára.

2023. január 02. 09:54
null

Emlékeztetőül: a Nis-hez közeli Pirottól mintegy tíz kilométerre, Staničenje (Sztanicsenye) falunál siklott ki vasárnap (december 25-én) délután a Dimitrovgrad–Nis között közlekedő tehervonat, amely Bulgáriából nyersanyagot szállított Šabacba. 

A húsz vagonból négy felborult, egyből pedig jelentős mennyiségű, első becslések szerint 20 tonna ammóniagáz szabadult ki. A környező településeken, Pirotban, Bela Palankában és Nisben is méréseket kezdtek, de miután Pirot van a vonatbalesethez a legközelebb, a településen rendkívüli helyzetet rendeltek el, így két napig nem működtek a tanintézmények.

Kelet-Szerbiában felborult egy ammóniát szállító tehervonat

Következményként a mérgező gáz kiszabadult, és több mint ötven embert szállítottak be a helyi kórházba (Pirotba és a Nisi Klinikai Központba) mérgezéses tünetekkel. Pirotban rendkívüli helyzetet rendeltek el. December 26-án a mintegy 50 ezer fős kisvárosban természetesen sem az óvodák, sem az iskolák ésaz állami intézmények nem működtek.

 

A piroti válságstáb szerdai döntése alapján a helyi óvodákban és iskolákban tegnap már folytatódhatott a tanítás, ugyanis az országos Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet és a Környezetvédelmi Intézet méréseinek adata alapján a város területén az ammónia jelenléte a levegőben a megengedett határ alatt alakult.

Staničenjén, Sopoton és Crvenčevón, ezekben a Pirothoz tartozó falvakban ugyanakkor továbbra is szünetel a tanítás, ugyanis azok nagyon közel vannak a vonatbaleset helyszínéhez.

A szerb környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint Pirot területén az ammónia jelenléte a levegőben nem emelkedett, vagyis a szerda reggel 7-kor mért eredmények szerint 7 g/m³ ammónia volt a levegőben, míg egy nappal korábban ez az érték 9 g/m³-t mutatott. 

A kén-dioxid mennyisége sem nőtt, illetve a szuszpendált részecskék jelenléte is jelentősen csökkent, habár egy nappal korábban az is meghaladta a megengedett mennyiséget. Szerdán azonban már jóval a határérték alatt alakult.

ugyanis nap mint nap egyre több ammónia mutatható ki a vízből vett mintákban, különösen a Prosek hídnál, a Pirot és Nis közötti út mellett.

Éppen ezért az országos közegészségügyi intézet ajánlása szerint nem fogyasztható a folyó közelében található fúrt kutakból származó ivóvíz. Megtiltották a sporttevékenységeket és a horgászatot is a Nišava mellett, annak ellenére, hogy a folyó szaga és a színe sem változott.

A levegő paramétereire hivatkozva szerdán megnyitották a forgalom előtt a Nis és Dimitrovgrad közötti autópálya piroti szakaszát, így már zavartalanul zajlik a közlekedés a 10-es út teljes szakaszán.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2023. január 03. 20:05
Nem tudom, én vagyok-e paranoid, ha a múltkori, CIA oroszországi szabotázsakcióiról szóló cikk után itt is szabotázsra gyanakszom: az ammónia rengeteg energiát képes tárolni, alapanyag a műtrágyáknak és a robbanószereknek, továbbá Szerbia régóta az orosz érdekszféra mentén mozog - tehát ha úgy gondolják, hogy a szerbek lőszert adnak el az oroszoknak, akkor ez lehetett egy figyelmeztetés, hogy ne tegyék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!