A német gazdaság problémái ebbe szektorba még nem gyűrűztek be

2024. március 01. 11:54

A Makronóm Intézet szakértője szerint a ma közzétett friss szolgáltatás-külkereskedelmi adatokból az tűnik ki, hogy e szegmensen keresztül a német gazdaság problémái egyelőre nem gyűrűztek be hozzánk. Például a hazai turizmusban még mintegy 20 százalékos növekedési potenciál van a koronavírus-járvány előtti szinthez képest.

2024. március 01. 11:54

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Felemás képet mutat egyelőre a szolgáltatás-külkereskedelem. E szektorok tavalyi negyedik negyedéves adatai szerint a 2023. október–decemberi időszakban 2,6 milliárd eurós többlet alakult ki a mérlegben. Ez viszont a szolgáltatásimport értékének éves stagnálásából, illetve az export korábbi negyedéveknél érdemben alacsonyabb, csupán 5,8 százalékos növekedéséből következett. Így a tavalyi negyedik negyedévben a termék-külkereskedelem mellett a szolgáltatások forgalma is kedvezőtlen képet mutatott. 

A múlt év egészében a szolgáltatásimport értéke 6,7, míg az exporté 11,6 százalékkal nőtt az euróban kifejezett adatok alapján, így pedig a szolgáltatás-külkereskedelmi mérleg többlete megközelítette a 11 milliárd eurót.   

A szolgáltatás-külkereskedelmi forgalom azért is kiemelten fontos, mert ugyan méretét tekintve elmarad a termék-külkereskedelemtől – nagyságrendileg az ötöde annak –, azonban a nettó export többletének döntő hányada a szolgáltatásokhoz köthető. 

Tízből nyolc partnerország jól teljesített 

Országok szerinti bontásban a 10 legfontosabb külkereskedelmi partnerünk közül a tavalyi negyedik negyedévben a szolgáltatásimport csak kettő irányából csökkent az euróban számított adatok alapján, az Egyesült Királyságból és Írországból, ugyanígy az export is csak az Egyesült Királyság, valamint Románia felé mérséklődött. 

A legfontosabb külkereskedelmi partnerünk, hasonlóan a termékekhez, itt is Németország 20 százalékos részesedéssel, azonban a forgalom itt nem mutatott visszaesést, euróban az import 3,8, míg az export 11,1 százalékkal nőtt. Vagyis a szolgáltatás-külkereskedelmen keresztül a német gazdaság problémái még nem gyűrűztek be a magyar gazdaságba, ahogy azt például az ipari adatok esetében láthatjuk. A korábbi kedvezőtlenebb adatokért mindkét relációban az EU-n kívüli európai, valamint az ázsiai országokkal folytatott alacsonyabb forgalom volt felelős. 

Mely területeken javult a mérleg? 

Szolgáltatáscsoportonként vizsgálva kiemelendő, hogy a három legnagyobb súlyú terület közül csak a szállítási szolgáltatások importja és exportja csökkent, 19,3, illetve 15,2 százalékkal, amely a termék-külkereskedelmi adatokban látható visszaesésre vezethető vissza. A turizmus esetében ellenben jelentős, 40 százalék feletti növekedést mutatnak az adatok mindkét relációban, ami a nemzetközi turizmus koronavírus-járvány utáni újraindulását mutatja úgy a Magyarországra érkező külföldi vendégek, mint a magyarok külföldi utazása kapcsán.  

Emellett emelkedett az üzleti szolgáltatások exportja és importja is, ám a megelőző negyedéveknél érdemben kisebb mértékben. Az éves többlet több mint harmadáért a turizmus ágazat volt felelős, míg a szállítási szolgáltatások részaránya az egyenlegből 27, az üzleti szolgáltatásoké pedig 18 százalékot tett ki. 

Mi várható 2024-ben a szolgáltatás-külkereskedelemben? 

Az idei évben várakozásaink szerint tovább javulhat a szolgáltatás-külkereskedelem egyenlege. A turizmusban még nagyságrendileg 20 százalékos növekedési potenciál van a koronavírus-járvány előtti külföldi vendégforgalom eléréséhez. Emellett a gazdasági növekedés beindulásával, a folyamatban lévő beruházások termelőre fordulásával, illetve az ipari termeléshez kapcsolódó szolgáltatások kiépülésével a szállítási és üzleti szolgáltatások többlete is tovább emelkedhet.   

 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:27
🍓 ️ ­A­­ ­­d­­­ö­­­g­­­ö­­s­ ­­l­á­­­n­y­­­o­­­k­ ­­­v­­­á­­r­n­­a­­­k­­­ ­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­𝗡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!