Pesszimisták a nagyvilág üzleti nagyágyúi

2024. március 03. 14:52

A bizalmi indikátorok 2024 első heteiben egyelőre nem mutattak javulást, sőt januárban továbbra is átlag alattiak voltak. A Makronóm Intézet bizalmi hőtérképe némileg optimistább képet fest: az Egyesült Államokban és Kínában a feldolgozóipar és az általános üzleti hangulat jobb lett, viszont az eurozónában stagnálás következett be.

2024. március 03. 14:52
1. ábra – A Makronóm Intézet bizalmi hőtérképe (eltérés a hosszú távú átlagtól; zöld = jobb, piros = rosszabb)

Amennyiben az említett indikátorok havi alapú változását tekintjük, már némileg örvendetesebb képpel találkozhatunk: az Egyesült Államokban és Kínában egyértelműen javult a feldolgozóipari és az általános üzleti hangulat, a visegrádi országok pedig vegyes képet mutatnak e tekintetben. Az eurózónában megtorpant az előző hónapok kedvező folyamata, emellett Magyarországon is csökkent az ipari és építőipari bizalom. 

2. ábra – A Makronóm Intézet bizalmi hőtérképe (változás az előző hónaphoz képest; zöld = jobb, piros = rosszabb)

A Sentix mérései alapján februárban az Egyesült Államok, az euróövezet, Kelet-Európa és a teljes világgazdasági átlag kapcsán is javuló általános üzleti hangulatról beszélhetünk, azonban Németország már november óta folyamatosan romló értékeket produkál. A gyengébb német eredmények valószínűleg kedvezőtlenül fognak hatni az euróövezet, illetve Kelet-Európa befektetői hangulatára is, azonban a Sentix adataiban ennek még nem látszanak a nyomai. 

3. ábra – A Sentix gazdasági index alakulása (2020. január – 2024. február)

A német üzleti hangulatot vizsgáló Ifo index januári értékei is alulmúlták az előzetes szakértői várakozásokat: a szolgáltató szektor, a kereskedelem és az építőipar kapcsán is folyamatosan romló adatokról beszélhetünk. Mindezek alapján jelenleg a német gazdaságnak komoly recessziós kockázatai vannak. Ez többek között azért is aggályos, mert Németország az elsődleges külkereskedelmi partnere Magyarországnak, és elengedetlenül fontos felvevőpiacát jelenti a hazai vállalkozások termékeinek, szolgáltatásainak. 

4. ábra – Ifo index alakulása gazdasági szektoronként, 2024. január 

 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:26
🍓 ️ ­A­­ ­d­ö­­g­­­ö­­s­­­ ­­­l­­á­­­n­y­­o­­­k­­­ ­­v­á­­­r­n­a­k­ ­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!