Grafikonon a folyékony arany urai: ennek a három országnak tömi a zsebét a világ közel fele

2024. április 04. 11:17

Az energiaátállás átmeneti időszakában az olajkitermelés volumene újabb és újabb rekordokat dönt meg. Az Egyesült Államok, Oroszország és Szaúd-Arábia verhetetlennek tűnik.

2024. április 04. 11:17
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm Intézet elemzője.

A világgazdaság erőltetett ütemben halad a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, majd megszüntetése felé. Az energiaátállás káoszában azonban a biztonságot éppen a fosszilis energiahordozók adják, annyira tehát nem is meglepő, hogy az olajkitermelés rekordmagasságba emelkedett.  

Éppen ezért a legnagyobb kitermelőknek nemcsak gazdaságilag hoz hasznot, de politikai befolyást is biztosít – lásd Oroszországot, amely a szankciók ellenére gyümölcsöző üzleti kapcsolatot épített ki a globális dél országaival, amelyek a mai napig nem hajlandók korlátozó intézkedések bevezetésére Moszkvával szemben.  

A Visual Capitalist infografikája a 2023-as globális olajkitermelést ábrázolja napi millió hordós bontásban. Amint látszik: a világ össztermelésének 40 százalékát az Egyesült Államok, Oroszország és Szaúd-Arábia adta, együttesen napi 32,8 millió hordóval. Ebből az USA 12,9 millió, Oroszország 10,1 millió, míg Szaúd-Arábia 9,7 millióval vette ki a részét. E három ország egyébként 1971 óta folyamatosan dobogós, csak a helyeket cserélgetik azon.  

 A következő három nagy, Kanada, Irak és Kína összesen termel nagyjából annyit (13,1 millió hordó), mint az Egyesült Államok egymagában.  

Az aranyérem tehát vitathatatlanul az USA-é, és nem valószínű, hogy az általa kitermelt mennyiséget belátható időn belül bármelyik ország meg tudja közelíteni. A napi 13 millió hordós kapacitás olyan határ, amelyet kizárólag ő tud megközelíteni – bár Szaúd-Arábia állami olajvállalata, az Aramco a közelmúltban bejelentette, hogy 2027-re valószínűleg eléri ezt a mennyiséget, később visszavonta elhamarkodott szavait.  

Az előrejelzések szerint az Egyesült Államok idén nemcsak tartani tudja vezető pozícióját, de el is húz a vetélytársaktól, megcélozva a napi 14 millió hordós kapacitást.  

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:50
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­ö­­­g­­ö­s­ ­­­l­á­­­n­y­­­o­­k­­­ ­­­v­­­á­­r­­­n­­a­k­­­ ­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
Kybon
2024. április 06. 13:00
Mi az, hogy "az energiaátállás átmeneti időszaka"? Az olaj után mi lesz a csillámpónis újságíró szerint? (Mert szerintem rőzsével embercomb-grillezés, a még éppen túléltek éhségének csillapítására...)
Kovács Ubul
2024. április 06. 12:52
A háromból a legrégebbi a legnyomorultabb.
nemecsekerno_007
2024. április 06. 12:27
Ilyen az angolszász üzleti modell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!