Feljövőben a globális Dél

2024. április 17. 21:51

A Nyugatnak el kell fogadnia a multipoláris világrend létrejöttét: ha Amerika és szövetségesei továbbra is izompolitikát folytatnak, a fejlődő országokat Kína érdekszférájába kergetik.

2024. április 17. 21:51
LAVROV, Szergej; HSZI Csin-ping; LULA DA SILVA, Luiz Inácio; MODI, Narendra; RAMAPHOSA, Cyril
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

 

Nyitóképen: Luiz Inácio Lula da Silva brazil, Hszi Csin-ping kínai, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök, Narendra Modi indiai kormányfő és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozóján 2023-ban MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Évszázadokon keresztül nem számított, mit gondol a napjainkban globális Délnek nevezett geopolitikai tömb a nyugati hegemóniáról, az általa lefektetett szabályokról és az azokon alapuló világrendről. Különösen igaz volt ez a hidegháborúra és az azt követő, az USA számára a külpolitikai és gazdasági aranykort jelentő néhány évtizedre. A szabályalapú rend kifejezés megfellebbezhetetlen törvényként lebegett a globális kártyaasztal felett, amelynél az Egyesült Államok vezette csapat az „alacsonyabb rendű” országoknak vagy nem osztott lapot, vagy játék helyett időnként egyszerűen lelőtte a vele szemben ülőket. Kivételt csupán azok az országok képeztek, amelyek eleve úgy ültek le játszani, hogy elfogadták a vesztes szerepét, vagyis hajlandók voltak saját külpolitikai és gazdasági érdekeik elé helyezni az amerikaiakét és az európaiakét, cserébe a segélybe burkolt, gyarmatosítási filozófián alapuló függőségi viszonyért. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­­A­ ­­d­ö­­­g­ö­­­s­­­ ­­­l­á­­n­y­o­­k­­­ ­­­v­­­á­r­n­­­a­­­k­­ ­r­á­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. április 23. 05:44
Közben kiosztották az EP Oscar díjait is. Szájer József a legvadabb kilépő kategóriában nyert: https://www.politico.eu/list/the-mep-unawards-2024/wildest-exit/
lacika-985
2024. április 17. 23:21
Ez az élet rendje , a zsarnokot ki kell véreztetni - ez történik most a globalista elittel - aminek sajnos Európa issza meg a legjobban a levét .
Mindenhova
2024. április 17. 22:31
Szó sincs erről. Az USA már régen rájött, h. nem tudja uralni az egész bolygót. A jövő évezred azzal fog telni, h. egymást gyengítik majd folyamatosan. De legalábbis segíteni biztos nem fogják egymást. Az angolok, zsidók, németek mindenhol ott lesznek, h. éket verjenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!