Hazai arénában szúrták le a bikákat

2021. szeptember 29. 01:25

A Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában három magyar válogatott játékos lépett pályára. Valamennyien a német RB Leipzig mezében. A találkozó esélyese a hétvégén bajnoki mérkőzésen 6-0-ra győző lipcsei csapat volt, de saját magát verte meg a belga Bruges ellen. Ezzel egészen minimálisra csökkent az esélye a továbbjutásra.

2021. szeptember 29. 01:25
null
Edvi László

Gulácsi Péter csapatkapitányként vezette ki az RB Leipziget a Bajnokok Ligája találkozón, ami óriási megtiszteltetés. A védelemben helyet kapott Willi Orban, míg Szoboszlai Dominik pozícóját nehéz volt meghatározni. Elvileg a három hátvéd előtti két ún. szárnyvédő közül a baloldali helyét kapta ( az eltiltott Angelino helyett), de a túlsó oldalon ugyanebben a pozícióban az ízig-vérig hátvéd, az idén csetlő-botló Mukiele szerepelt. A nehezen érthető felállás ellenére

már az 5. percben a Bruges kapujában volt a labda. Forsberg remekül ugratta ki Nkunkut, aki odajuttatta azt.

 A vezetőbíró és asszisztense szerint lesről. A videóbíró szerint nem. Így egy perccel később lett vezetés a dologból. Ilyen ez a mai foci! Legalább a lipcseiek megajándékoztak minket egy ritkán látható gólörömmel: a középkörben ácsorogva érte őket a jó hír, és rohantak az üres túlsó térfélre ünnepelni. Ekkor örülhettek utoljára a meccsen. A Bruges ugyanis 5 perc alatt rájött arra, amire a szombaton 6-0-ra megvert Hertha 90 perc alatt sem: nem szabad a védelmi vonalat feltolni Szoboszlaiék ellen.

A 22. percben Vanaken be is rúgta a labdát Gulácsi kapujába, majd a 23-ban meg is született ebből a gól.

Az ügymenet ugyanaz volt, mint a lipcsei találatnál. Vagyis videóbíró nékül 0-0 lett volna, így 1-1. A különbség a két gólon túl annyi, hogy ez így volt igazságos. Mégha a hazai vezetőedző, Jesse Marsch szét is rúgta az üdítőket rejtő ládát,  Gulácsi meg üvöltözött védőivel. Majd a félidő hajrájában vezetést szerzett a Bruges, amiben szinte mindenki benne volt a hazai csapatból.

Szoboszlai orra előtt gurigáztak, mint a grundon, majd az ötösön belülről lőtt Ritz Gulácsi hálójába. Az előző gól 7 méterről született, ez meg innen, egyikért sem jár dicséret Orbannak sem.

A védő a második félidőben mindenfelé feltűnt, néha ő volt a legelőrébb lévő hazai játékos, Szoboszlai viszont csak az 57. percig lehetett a gyepen. Grundfocit mutatott be a Leipzig, egy nem különösebben jó ellenfél ellen szenvedett. Ahogy a bajnokság több mérkőzésén is. Vagyis kimondható: az amerikai vezetőedző, Jesse Marsch tudásban közelébe sem érhet a tavaly nyáron a szász társulatot a BL-ben az elődöntőbe vezető elődjének, Julian Nagelsmann-nak. Ez akkor is igaz, ha a 78. percben Nkunku nyilvánvaló buktatásáért 11-est kellett volna adni, és kiállítani a Bruges kapusát.

Ennek megítéléséhez nem kellett VAR-technika, ezt a BLASZ II jobb bírói is megítélik félig háttal állva.

Amikor Gulácsiék megkapták ellenfeleiket a csoportban, akkor biztosnak látszott, hogy akkor lehet a csapatnak minimális esélye a továbbjutásra, ha mindkét meccsét megnyeri a belga gárda ellen…

A csoport másik meccsén a Paris Saint-Germain korán vezetést szerzett a Manchester City ellen. Guardiola emberei ezt követően kezdték el a mérkőzést, és az első félidőben a fáradó franciák helyezkedési hibái miatt többször is helyzetbe kerültek. Ám volt, hogy két másodperc alatt kétszer is felső alumíniumra juttatták a labdát.

A mérkőzésen a Guardiola gárdáira jellemző csapatjáték csapott össze az egyéni villanásokkal.

Az utóbbiak sorába kell természetesen Lionel Messi megmozdulását is sorolni, aki meglőtte az első gólját a PSG mezében. Ez volt a 121. találata a BL-ben, ezzel nyert a PSG, a valószínűleg együtt továbbjutó két csapat meccsén.

A B jelű kvartett háromesélyesnek tűnt a sorsolásnál, és ez még most is igaz, annak ellenére, hogy a Milannak még nincs pontja.

A Liverpool könnyed gálamérkőzés után vitte haza a három pontot Portoból. A bombaformában lévő Salah és Firmino is kétszer tudott betalálni. A Milan hazai környezetben vezetést szerezett Rafael Leao góljával, de a 29. percben emberhátrányba került Kessié butasága miatt. Ha van társaság, amely ezért büntet, akkor az az Atletico Madrid. A 84. percben a Barcelonától visszatérő Griezmann, 97-ben Suarez 11-esből talált be.

A C csoportban a sorsolás pillanatában mindenki ugyanolyan biztosra vette a két továbbjutó kilétét, mint a PSG-Manchester City-féle kvartettben.

De itt eddig semmilyen szinten nem cáfoltak rá a papírformára. Az Ajax könnyedén nyert a Besiktas ellen, míg a Dortmund, ha nem is ilyen lazán, de szintén begyűjtötte a három pontot. A Haalandot és Rheinát nélkülöző Borussia úgy nyert, hogy Bellingham passza után Malen kiszorított helyzetből elgurította a labdát a kapus mellett. A nyáron a PSV-től 30 millióért igazolt játékosnak ez volt az első gólja új csapatában.

A D csoportban viszont bombameglepetés történt! Pedig ez látszott a legsimábbnak, amikor a csapatok nevei egymás alá kerültek.

Ám az újonc, moldovai Sheriff Tiraszpol előbb kis szenzációt okozva győzött a Sahtar Donyeck ellen, majd óriási meglepetésre a Real Madrid otthonában. Így 6 pontja van, két forduló után. Talán nem túlzás kijelenteni:

a Sheriff Tiraszpol a Bajnokok Ligája történetének egyik legnagyobb meglepetését produkálta Madridban!

Nyilván ezzel még nem lett esélyes a legjobb 16 közé jutásra, de arra ösztökélheti az Intert, hogy lassan kezdje el az idei BL-t! Mert az a lassított felvételű foci, amit a Donyeck vendégeként Kijevben előadott, az szánalmas. Úgy számolt, ahogy szokott: majdcsak összejön a győzelem. És tényleg a hajrában adódott két ziccere a meccsre 10 brazilt nevező ukrán gárda ellen. Ezt a kivárásos focit az Inter akár öt és fél meccsen keresztül is tudja csinálni, és esetleg felpörög a csoportkör utolsó 15-20 percére. Bár szurkolói nyilván emlékeznek rá, hogy ez legutóbb nem jött be.

 

A csoport

1.forduló:

Bruges (belga)- Paris St-Germain (francia) 1-1

Manchester City (angol)- Leipzig (német) 6-3

 

2.forduló:

Paris St-Germain- Manchester City 2-0

Leipzig- Bruges 1-2

 

B csoport

1.csoport

Atletico Madrid (spanyol)- Porto (portugál) 1-1

Liverpool (angol) – Milan (olasz) 3-2

 

2. forduló:

Porto-Liverpool 1-5

Milan- Atletico Madrid 1-2

 

C csoport

1.forduló

Besiktas (török) - Dortmund (német) 1-2

Sporting (portugál) – Ajax (holland) 1-5

 

2.forduló:

Ajax-Besiktas 2-0

Dortmund- Sporting 1-0

 

D csoport:

1.forduló:

Sheriff Tiraszpol (moldovai) - Sahtar Donyeck (ukrán) 2-0

Inter (olasz)- Real Madrid (spanyol) 0-1

 

2.forduló:

Sahtar Donyeck- Inter 0-0

Real Madrid- Seriff Tiraszpol  1-2

 

Bajnokok Ligája 2. csoportkör, forrás: Nemzeti Sport Online
Bajnokok Ligája 2. csoportkör, forrás: Nemzeti Sport Online

 

A nyitóképen: Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa. Rajta nem múlt semmi.

MTI/EPA/Filip Singer

 

 

 

 

 

 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2021. szeptember 29. 12:50
A vörös ördögöknek a manchester united-t hívják, de egyébként adom. :)
Papamaci1957
2021. szeptember 29. 12:01
Amióta Gulácsi beállt a szivárványos zászló alá, számolatlanul kapja a gólokat. Dibusz Dénest a kapuba, Radics Bélát a kormányba!
Istók3
2021. szeptember 29. 11:20
A PSG-City meccs egy élmény volt. Peche volt a City-nek, Messi meg lőtt egy békebeli Messi-s gólt. Mbappé kicsit nőtt a szememben, mert önzetlenül játszott. Ellentétben Neymar-ral.
Istók3
2021. szeptember 29. 11:20
Tegnap is ő hozta össze az egyik gólt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!