A „kurafi” milliárdos klubja, amit gyűlölnek a Bayern és a Dortmund szurkolói – íme Szalai Attila új csapata, a TSG Hoffenheim

2023. július 26. 14:17

A falusi tornaegyesületből stabil Bundesliga-klubbá lett egyesület, amelynek milliárdos tulajdonosát nagyon utálják az ellenfél szurkolói. Ez a Hoffenheim, a magyar válogatott hátvédjének új klubja.

2023. július 26. 14:17
Szalai Attila a Hoffenheim stadionjában

A napokban robbant az újabb átigazolási bomba, Szalai Attila a TSG Hoffenheim játékosa lett, miután a Bundesligában szereplő együttes 12 millió eurót fizetett a játékjogáért a török Fenerbachének. De mit érdemes tudni a magyar válogatott játékos új klubjáról? 

Falusi tornaegyesületből óriásklub – ez a TSG Hoffenheim

A Turn- und Sportgemeinschaft 1899 Hoffenheim e.V. (Hoffenheimi Torna- és Sportegyesület), vagy röviden TSG Hoffenheim mai formájában 1945-ben jött létre, amikor egyesült a németországi Hoffenheim település 1899-ben alapított torna- és 1921-ben létrehozott labdarúgó-egyesülete. 

Bár jelen esetben lehet, hogy még a „település” kifejezés is túlzás, hiszen 

Hoffenheim valójában egy alig több mint háromezer fős falu, 

ami Baden-Württenberg tartományban található, és a Heidelberg mellett található Sinsheim városhoz tartozik. 

De akkor hogyan lehet egy ilyen pici településnek olyan csapata, ami a Bundesligában szerepel? Nos, ez nem volt mindig így. A XX. század közepén a csapat még amatőr egyesületként működött, és még a '90-es években is a német nyolcadik osztályban játszott az együttes. Az ezredfordulón azonban nagy változás történt a Hoffenheimnél, 

a korábban az egyesület utánpótlásában focizó, időközben perig sikeres üzletemberré, és az ország egyik leggazdagabb emberévé váló SAP-alapító szoftvermérnök, Dietmar Hopp úgy döntött, pénzzel fogja támogatni, egykori klubját.

És hopp, a csapat el is indult felfelé! A klub 2000-ben megnyerte az ötödosztályú bajnokságot, egy évvel később pedig a negyedosztályt is. Ezt követően pár évig rendre a harmadosztály élmezőnyében végeztek, és a 2003/2004-es idényben a Német Kupa negyeddöntőjéig meneteltek. 

Dietmar Hopp komolyan gondolta a csapatépítést, ezért azt tervezték, hogy a Hoffenheim csapatát FC Heidelberg 06 néven egyesítik a Sandhausen és az Astoria Walldorf együtteseivel, és székhelye a nyugat-németországi város lesz. A két kisebb egyesület azonban ellenállt, és a Hoffenheimi csapat saját néven, otthon folytatta. A milliárdos azonban nagy klubot akart csinálni szeretett egyesületéből, ezért egyre több pénzt rakott a csapatba. Fejlesztették a technikai stábot és leigazoltak egy komoly edzőt, Ralf Rangnickot, valamint hoztak jó pár Bundesligát megjárt játékost. A csapat 2007-ben feljutott a másodosztályba, majd egy évvel később a Bundesligába. 

Stabil Bundesliga-csapat lett a Hoffenheim

A csapat egészen eddig a hoffenheimi Dietmar Hopp stadionban játszotta mérkőzéseit, de egy Bundesliga-klubnak komolyabb aréna dukál 6200 fős vidéki pályánál. A milliárdos tulajdonos-klubelnök ezért úgy döntött, új stadiont építtet a csapatnak. 2009-ben el is készült a Rhein-Neckar Arena, amelyet azóta egy szponzori szerződéssel Pre Zero Arenára kereszteltek. 

A 30 000 fős befogadóképességű stadion 100 millió euróba került.

A Hoffenheim a vártnál is jobban kezdte első Bundesliga-idényét, hiszen az őszi szezonban 17 mérkőzésen 47 gólt szerezve az első helyen végeztek, ám a tavaszi hónapokban kulcsjátékosok sérülései miatt gyengébben teljesített a csapat, és végül  hetedik lett a bajnokságban. A következő három évben tizenegyedikként, azaz a középmezőnyben végeztek, a 2012/2013-as idényben viszont a kiesés közelébe kerültek. A 16. helyen végzett csapat azonban megnyerte mindkét osztályozó mérkőzést, és továbbra is az első osztályban szerepelt. 

Feature, the stadium of Sinsheim, Prezero-Arena, football stadium, interior view, football 1.Bundesliga, 25.matchday, TSG 1899 Hoffenheim (1899) - FC Nuremberg (N) 2: 1, on 10.03.2019 in Sinsheim / Germany. ## DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and / or quasi-video ## ¬ | usage worldwide (Photo by Anke Waelischmiller/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
A milliárdos klubtulajdonos Dietmar Hopp nem sajnálta a pénzt a Hoffenheim új stadionjára
Forrás:  Anke Waelischmiller / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance

Ehhez hasonló gyenge teljesítményt csak a 2015/2016-os szezonban nyújtottak, ezt követően viszont jött a fellendülés: a következő két évben a 4. és a 3. helyen végeztek a Bundesligában. A 2017/2018-as szezonban a Bl-csoportkörbe kerülésért játszott a csapat a Liverpool-lal, és bár alulmaradtak, a kétmeccses párharc 2:1-es és 4:2-es végeredményeire büszkék lehettek. A csapat az Európa-liga csoportkörében folytatta, de negyedik lett a portugál Braga, a bolgár Ludogorec Razgrad és a török İstanbul Başakşehir mögött.

A következő idényben a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt a csapat, de itt szintén negyedikek lettek olyan ellenfelek mellett, mint a Manchester City, a Sahtar Donyeck és a Lyon. A 2020/2021-es idényben viszont a Gent, a Crvena Zvezda és a Slovan Liberec csapatait megelőzve megnyerték El-csoporjtukat, viszont a nyolcaddöntőben 5:3-mas összesítéssel kiestek a norvég Molde ellen. Az elmúlt három évben a 11. a 9. és a 12. helyen végeztek a Bundesligában, azaz a Hoffenheim a német első osztályú bajnokság stabil középcsapatává vált.

Szalai Attila lesz a Hoffenheim legértékesebb játékosa

A klub játékoskeretének színvonala óriási mértékben emelkedett az elmúlt húsz évben. a Hoffenheim azonban okosan építkezett. Nem sztárjátékosokat szerződtettek, hanem olyan tehetséges labdarúgókat, akik itt váltak klasszissá, vagy legalábbis nemzetközi szinten ismert labdarúgóvá. Köztük volt például a Real Madrid osztrák válogatott hátvédje, David Alaba, az évekig a Liverpool egyik legfontosabb játékosának számító Roberto Firmino, Luis Gustavo, Ryan Babel, Demba Ba, és Gylfi Sigurðsson. 

A jelenlegi játékoskeret értéke 122,1 millió euró, amivel a klub a 13. helyen áll a Bundesliga csapatai között. Ez az érték most jelentősen, emelkedett, hiszen Szalai Attila játékjogáért 12 millió eurót fizetett a klub, amivel a magyar válogatott hátvédje a klub harmadik legdrágább igazolása lett, és 14 millió eurós értékével pedig messze a jelenlegi keret legértékesebb játékosa. 

A Turn- und Sportgemeinschaft 1899 Hoffenheim címere
A Turn- und Sportgemeinschaft 1899 Hoffenheim címere
Forrás: Wikipédia

A klub keretében jelenleg kevés közismert játékos van, de náluk játszik például a horvát válogatottal 2018-ban ezüst- 2022-ben pedig bronzérmet nyrt Andrej Kramaric, aki korábban a futballtörténelem egyik legizgalmasabb sztorijának számító a Premier Legue-győzelmet is megünnepelhette a Leicester City játékosaként. Rajta kívül talán a dán Jacob Bruun Larsen lehet ismerős azoknak, akik nem tudják fejből a Bundesliga-csapatok játékoskereteit. A Hoffenheim jelenlegi edzője a 45 éves amerikai Pellegrino Matarazzo, aki a 2017/2018-as szezonban segédedző volt a csapatnál, de időközben kipróbálta magát a Vfb Stuttgart kispadján, majd idén februárban visszatért korábbi klubjába. 

Szalai Attila bemutatkozása a Hoffenheim mezében:

Magyarok a Hoffenheimben

A Hoffenheimi egyesületben Szalai Attilát megelőzően két magyar játékos szerepelt. Az első Lőw Zsolt volt, aki jelenleg a Bayern München másodedzője. Az egykori újpesti labdarúgó 2006 és 2008 között játszott Hoffenheimben.  A klubnak nem is olyan régen volt egy másik, legalább ilyen híres magyar játékosa is! Érdekesség, hogy a Hoffenheimben korábban egy magyar játékos játszott, mégpedig Szalai Attila névrokona, Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott egykori legendás csapatkapitánya. 

Persze a klub kommunikációs stábja is felfedezte az névazonosságban rejlő lehetőséget, és a válogatott védő érkezését egy Szalai Ádám szereplésével készült videóval jelentették be. A felvételen a közelmúltban visszavonult játékos felhívja egykori klubját, és kéri, hogy a lehető leggyorsabban küldjenek neki egy Szalai-mezt,  majd sejtelmesen hozzáteszi: „tudjátok, miért!”. 

A dortmundi szurkolók gyűlöletének tárgya, a Hoffenheim-jelenség

A semmiből jött vidéki kiscsapat felemelkedését sokan nem nézték jó szemmel Németországban. A milliárdos tulajdonos, Dietmar Hopp rendszeresen szerepel az ellenfelek szurkolóinak drapériáin, és finoman fogalmazva sem pozitív kontextusban emlegetik. A leggyakoribba jelzője a drukkerek körében a „Hurensohn”, ami magyarul nagyjából a ma már nem igazán használt „kurafi” kifejezésnek felel meg. 

De miért utálják ennyire Hoppot és csapatát? A történethez ismerni kell a Bundesliga klubjainak gazdasági felépítését és a német első osztály gazdasági szabályait. A Bundesligában szereplő csapatok szinte mind az úgynevezett 50+1-es szabály alá tartoznak. Ezt azt jelenti, hogy 

a klubok – amelyek többnyire kft-ként (Gmbh) működnek – legalább 51 százalékának nem egy személy, vagy cég, hanem a részvényesek, a szurkolók tulajdonában kell lennie,

 azaz nélkülük nem lehet semmiről dönteni, ami a csapat jövőjét befolyásolja. Így van ez egyébként az FC Barcelonánál is. 

Dietmar HOPP (Maezen, 1899) is back to the stadium in "Pre Zero Arena" in the stadium, half-length, football 1st Bundesliga, 18th matchday, TSG 1899 Hoffenheim (1899) - FC Bayern Munich (M) 1: 3, on 18.01. 2019 in Sinsheim / Germany. ¬ | usage worldwide (Photo by Elmar Kremser/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Dietmar Hopp, a milliárdos, aki Bundesliga-klubot varázsolt a Hoffenheim csapatából
Forrás:  Elmar Kremser/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Az 50+1-es szabályt annyira komolyan veszik, hogy a Német Labdarúgó Liga (DFL) korábban csak annak az egyesületnek adott indulási jogot a Bundesliga 1. vagy 2. osztályában való szereplésre, amely ezt betartja. A szabály alól két kivétel volt: két óriásvállalat, a Bayer és a Volkswagen által alapított úgynevezett „gyári csapatok”, a Bayer Leverkusen és a Wfl Wolfsburg, amelyek a cégek tulajdonában állnak. Elméletileg egyébként minden, a szabály 1999-es életbe lépését megelőzően külső tulajdonban álló klub is kivétel lehet, de ilyen jelenleg nincs több a Bundesligában. 

A szabályokat azonban időközben úgy módosították, hogy bármely olyan szereplő is döntő befolyást szerezhet egy klubban, amely legalább 20 éve együttműködik vele. 

A Hoffenheim például már 96 százalékban Dietmar Hopp tulajdonában van, igaz a milliárdos jó ideig csak a szavazatok 49 százalékát birtokolta.

Szoboszlai Dominik korábbi csapata, a Red Bull tulajdonában álló RB Salzburg (az RB hivatalosan a Rasen Ballsport rövidítése, mert az energiaitalgyártó óriás nevét a szabályok szerintnem használhatja a csapat) egyébként szintén erősen igyekszik kijátszani a szabályozást. 

A történethez tartozik, hogy a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) – és nem mellesleg a Hoffenheim – egyik legnagyobb támogatója a részben Hopp által alapított SAP, ez pedig állandó okot ad, hogy vesztegetéssel/csalással gyanúsítsák a csapatot. A milliárdos ráadásul igen érzékeny típus, rendszeresen bepereli az őt gyalázó szurkolók közül azt, akit sikerül azonosítani. 

A Dortmund-tábort pedig egyenesen kitiltotta a szövetség a Hoffenheim stadionjából egy korábbi Hopp elleni akciójuk miatt.

Ez persze olaj a tűzre, a szurkolók az SAP nyomását sejtik a döntés mögött. 

Persze ettől még a Bundesliga középmezőnyéhez tartozó Hoffenheim egy stabil hátterű egyesület, amely kifejezetten alkalmas lehet, hogy Szalai Attila stabil kezdőjátékoskén egy topbajnokságban fejlődjön, és olyan szintet lépjen, hogy karrierje újabb állomása egy igazi topklub legyen.

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. július 27. 17:45
Mert ugye van a tolerancia meg a tolerancia. Hopp-nak ideje lenne trasznővé válni és akkor egyenesen imadnák a klubjával együtt.
benedek77
2023. július 27. 11:46
Akkor ez olyan mint a Felcsút, azzal a különbséggel, hogy a tulaja a saját pénzét szórja, míg a cigányotok közpénzt önt a sajátjába.:)
akkor ki
2023. július 26. 16:21
Sok sikert Attila!!! Gratulálok és amikor csak tudom nézem a meccseidet úgy, mint a Dominik és Milos meccseit is.
Royce2.0
2023. július 26. 15:37
Te fogalmatlan gyökér! A "Red Star Belgrade" nevű csapatot Crvena Zvezdaként emlegetjük Magyarországon nagyjából apád születését megelőző időktől fogva, hogy anyádnak dugnád fel torkig a mesterséges intelligencádat, te félművelt zsidókomonista geci szaralak! Mandiner, phejj (köp)!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!