Hihetetlen, de 2023-ban több mint 21 állatfaj halt ki a bolygón

2024. április 23. 22:30

Az ENSZ szerint a kihalás mai üteme „legalább tízszer-százszor nagyobb”, mint ami az elmúlt 10 millió évben jellemző volt.

2024. április 23. 22:30

Nyitókép: YouTube

2023-ban az amerikai tudósok 21 fajt nyilvánítottak hivatalosan kihaltnak – olvasható a Mashable cikkében, amely szerint a listán szerepelnek madarak, kagylók, halak és egy emlős is. A kutatások arra mutatnak rá, hogy a legfőbb okok között az elpusztult élőhely, a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás, a kizsákmányolás és az invazív fajok szerepelnek.

Az ENSZ szerint a kihalás mai üteme „legalább tízszer-százszor nagyobb”, mint az elmúlt 10 millió évben jellemző volt. 

A biológusok és a természetvédők azonban mégis azért küzdenek, hogy megkíméljék azt a sok veszélyeztetett fajt, amelyek még nem haltak ki. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nekik köszönhetően az elmúlt évtizedekben számos állatot és növényt sikerült megmenteni, például a kopasz sast, a púpos bálnát, az amerikai aligátort és a szirti darut.

Amíg nem túl késő, addig nem késő”

– nyilatkozta a portálnak Sea McKeon biológus, az Amerikai Madárvédelmi Egyesület tengeri programjának igazgatója. A szakértő szerint különösen veszélyeztetettek a szigeteken élő fajok, mivel gyakran sehol máshol nem léteznek. A Hawaiin őshonos madarakat, amelyek esetleg csak egy szigeten vagy egy adott szigeti területen élnek, megtizedelte az éghajlatváltozás, a betegségek és az invazív ragadozók.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:40
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­­ö­­­g­­ö­­s­ ­­l­­á­n­y­­­o­k­ ­­v­­­á­r­n­­a­k­ ­­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
pesszimista
2024. április 24. 10:35
A kihalás vagy annak veszély az emberek túlszaporodásának és önzésének a következménye . Olyan mint a láz, jelzi a betegséget, de ez a földre vonatkozik. Sokakat nem érdekel most, de ha a bőrükön érzik lehet , hogy már késő lesz.
Box Hill
2024. április 24. 10:20
És pont a kommunisták nem.
templar62
2024. április 24. 10:01
Amiről tudnak B+ . Amazonas őserdeiben azonosítatlan fajok tünnek el az ősedővel együtt . AFRIKA DZSUNGELEI DETTÓ .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!