A német egység huszadik évfordulójára

2010. október 03. 13:09

A magyar történelemben azok voltak a tragikus végű korszakok, amikor országunk szekerét csak a németekhez kötöttük.

2010. október 03. 13:09

„A magyarok viszonya a németekhez mindig is ambivalens volt. A német kultúra számunkra a nyugati civilizáció legfőbb közvetítője. Jóformán minden társadalmi szokás, ami nálunk »nyugati«, az a németek, a hazai német polgárság és persze elsősorban az Ausztriának nevezett német területek közvetítésével érkezett hozzánk. Így érthető az a rengeteg illúzió, ami a magyarokban a németekkel, a magyarok iránti német szimpátiával kapcsolatban fennállt. Németország azonban nemcsak a kultúra és a civilizáció forrása volt számunkra, hanem hódító, megszálló hatalom, kellemetlen, ám kényszerű szövetséges, amelynek kalandor politikája harminc éven belül két világháborús vereségbe sodorta országunkat.

Kevés olyan halálos illúzió van a magyarok között, mint a Rajnán túli nyugattal szembeni kizárólagos német orientáció. (S akkor még nem is szóltam a »Jobb lett volna-e nekünk, ha a németek győznek a második világháborúban« kérdésről, illetve az egyesek által arra adott hibás »igen« válaszról. Jó, ha mindenki tisztában van vele: a náci Németország győzelme hazánk számára már néhány éves távlaton belül is a teljes megsemmisítést, a magyar lakosság tömeges kitelepítését hozta volna, nem a Hortobágyra, hanem az orosz síkságra.)

A magyar történelemnek azok voltak a sikeres korszakai, amikor a földrajzi helyzet adottságai mellett a magyar állam kapcsolatai átnyúltak a közvetlen német szomszédságon, s azok voltak a tragikus végű korszakok, amikor országunk szekerét csak a németekhez kötöttük, s ami olykor fontosabb, amikor a magyarok csak a németekre tekintettek, s nem figyeltek arra, hogy mi történik a Rajnán, és főleg pedig az óceánon túl. Az újra egyesült Németországgal sem más a teendőnk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Serio
2010. október 04. 12:21
...arról nem is beszélve, hogy a magyar kultúra lényegében megegyezik a némettel. Ezt lehet nem szeretni, lehet ellene ágálni, de ami a magyar kultúrát a némettől megkülönbözteti, az kimerül a nyelvben, az ehhez kapcsolódó nemzeti irodalomban, valamint a történelmi frusztrációkban, a német nagytestvérrel szembeni folyamatos kisebbségi komplexusban.
Serio
2010. október 04. 12:18
A más kultúráknak, nemzeteknek való pofátlan beszólogatás kevéssé polgári dolog.
bogla
2010. október 03. 18:19
Az Eurostat (ez az EU statisztikai hivatala) fizetésimérleg-statisztikája szerint a 2004 és 2008 közötti öt évben (a záróéveket is beleértve) az unió három nagy országa (Németország, Nagy-Britannia és Franciaország) 460 milliárd eurós jövedelemre tett szert, míg az uniós tagországok nagyobbik száma (Írország, Spanyolország, Olaszország, Lengyelország, Görögország, Magyarország, Portugália és még néhány másik ország) nagyjából ugyanekkora összeget fizetett ki jövedelemátutalások formájában. A jövedelemátcsoportosítás mértéke egy évre elosztva megközelíti az unió éves költségvetését, vagyis az unió sokat emlegetett költségvetésével szemben működik egy másik jövedelemátcsoportosítás, amely a periféria vagy fél periféria országaiból szivattyúzza át a jövedelmeket a centrumországokba. Magyarországra például az említett 2004–2008-as időszakban mintegy nettó ötmilliárd euró uniós támogatás érkezett, ezzel szemben hazánk ugyanezen időszak alatt nettó harmincmilliárd euró jövedelemátutalást teljesített a centrumországok felé. Ez az egy a hathoz arány a centrum javára mutatja azt, hogy a demokráciáról, szolidaritásról, felzárkózásról szóló naponta elhangzó kenetteljes szavak mögött valójában milyen érdekek is mozgatják az „egyre szorosabb unió” szorgalmazóit. Tehát valóban nem Németországtól magától kell félni, mert a három nagy germán utódállam (ne feledjük, a frankok is germánok, csak nyelvet váltottak) összeállt, és szép egyetértésben kiszivattyúzza a többiektől a jövedelmüket (talán a kisebb germán népek [hollandok, svédek, dánok, osztrákok] nullszaldósak).
balbako_
2010. október 03. 17:08
Az állandó törleszkedés a nagyhoz, az erőshöz, mindig katasztrófát okozott. Fel kéne már nőni! Anglia szemléletét tudom ajánlani: Angliának nincsenek ellenségei, barátai, Angliának érdekei vannak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!