Már nagyon sok a hozzáértő, igényes vendég

2011. október 04. 14:32

Kevés más olyan produktumunk van, amely szervesebben hordozza kultúránkat, mint a minőségi magyar bor. Interjú.

2011. október 04. 14:32
Gál Helga
Onleány

Jelenleg a Külügyminisztériumban dolgozol. Hogy látod, a magyar bor jövője külügyi kérdés, vagy inkább a hazai keresletben kell megtalálni azokat a belső tartalékokat, amik a magyar borászatot képesek tovább fejleszteni?

Szerintem a problémát nem a hagyományos úton, a sales-promotion oldalról kell megközelíteni. Ha állandóan azt vizsgáljuk, hogy melyik promóciós megjelenés mennyi eladott palackot eredményez, akkor nem jutunk sehova. Meggyőződésem, hogy azon kell dolgoznunk, hogy a magyar bor kerüljön be az igényes külföldi borfogyasztók tudatába, mint egy jellegzetes, minőséget képviselő magyar termék. Ez, sajnos, ma még korántsem evidencia, inkább egy jellegzetes külső image-építő feladat, ami több szervezetnek a közös munkája kell, hogy legyen. E csapatmunka egyik résztvevője a Külügyminisztérium is. A hazai borfogyasztási kultúra egyébként rengeteget fejlődött az elmúlt tíz évben. Itt is megfigyelhető a nemzetközi trend, hogy a borkedvelők egyre inkább a minőség felé fordulnak. Inkább kevesebbet, de jót választanak a borkínálatból. Ez leginkább akkor szembeötlő, ha az ember ellátogat egy boros rendezvényre vagy fesztiválra. Ma már nagyon sok a fiatal, hozzáértő, igényes vendég és egyre kevesebb a dülöngélő, korlátait vesztett ember. Ez a borkultúra fejlődésének igazi eredménye: az emberek megismerik a minőségi bort, s az segít megismerni saját magukat is, tudják, mennyi elég.   

Egy jó magyar bor 2000 Ft felett van. Egy átlag magyar család legfeljebb sátoros ünnepeken teheti meg, hogy minőségi bort igyon. Ugyanakkor a szupermarketek polcain lehengerlő módon vannak jelen a dél-afrikai, chilei és kaliforniai  jóval olcsóbb, 800 Ft körüli borok. Mit mérlegeljünk a választásnál?

Akkor értjük meg igazán a különbséget, ha egymás után megkóstoljuk őket. Ha összekóstolunk egy olcsóbb chileit egy ugyanazon fajtájú, de nem sokkal drágább magyar borral, majdnem biztos vagyok benne, hogy a magyar győz élvezeti érték szempontjából. Ettől függetlenül fontosnak tartom elmondani, hogy nem összehasonlítható kategória az európai és az újvilági borok világa. Ez egy összetett téma, több helyet és időt igényelne, de a természeti adottságok, a történelmi és jogi háttér szempontjából sem összehasonlítható a két, ma már markánsan elkülönülő stílus. Személyes tapasztalatomból tudom, hisz jártam Chilében és Argentínában is, ott is vannak nagyon jó borok. Viszont azokat helyben vagy az észak–amerikai piacon értékesítik. Azok az újvilági borok, amelyek itt kaphatók, hát…mondjuk úgy, hogy ők se lennének rá büszkék…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finale*
2011. október 04. 21:58
"Ez az optimista scenario, mert jelenleg magyarorszagon inkabb vagjak ki a szollot az EU-s tamogatas miatt. A termelonek jobban megeri az a kb. 1millio HUF/ha, amit kifizetnek ezert, mint a rengeteg veszodseg es bizonytalansag a szollovel." Emlekszem ,hogy mennyire felhaborodtam ezen .A magyar termelok vagjak ki a tokeket,hogy a francia konkurencianak megmaradhasson a piaca. Ugyes.
lionheart
2011. október 04. 19:56
Igaz ami igaz, tenyleg jok a magyar borok, es mindenki azt hiszi hogy vilagjiru, ami marhasag, mert nyugat-europaban (Angliat tudom mondani) tenyleg kiveteles az az ember, aki hallott es kostolt magyar borokat, nem is nagyon lehet hozzajutni. Pontosan a fennt emlitett francia, chilei, ausztral borokat lehet kapni. Jelenleg valasztani lehet: vagy nagyon-nagyon ramesz a minosegre es exkluziv borokat teremelsz exkluziv kozonsegnek (amit pl. Szepsi Istvan csinal Tokajban, de az o borai mind kb. 10k HUF vagy afelett vannak.) Vagy becelzol egy jo altalanos minoseget, amit egy atlagos muveltsegu borivo (mint pl. en) ertekelni tud es abbol viszont mennyiseget kell produkalni. Tehat a kulcs a konzisztens jo kozepes minoseg nagy mennyisegben, mert anelkul kulfoldi szakboltok, plane szupermarketek nem fognak rendelni a borodbol. Ha itt egy angol jo bort akar venni, elmegy a Sainsbury-be es vesz egy draga francia vagy spanyol bort, mert azt ismeri es a manager is ismeri. Ha csak inni akar egy palackal este, akkor vesz francia, spanyol vagy chilei bort, mert ezt ismeri. A magyar boraszoknak es a hatosagoknak nagyon-nagyon hosszu idejebe es hatalmas penzebe fog kerulni, amig azt eleri, hogy egy borhoz atlagosan erto angliai ember magyar bort keressen vacsihoz. (Ez az optimista scenario, mert jelenleg magyarorszagon inkabb vagjak ki a szollot az EU-s tamogatas miatt. A termelonek jobban megeri az a kb. 1millio HUF/ha, amit kifizetnek ezert, mint a rengeteg veszodseg es bizonytalansag a szollovel.)
Finale*
2011. október 04. 18:44
Nem is jo azt inni nyakra -fore , ahhoz is hangulat kell . Az en nagyszuleimnek nagy szollosuk volt es mindig volt otthon bor ,talan ezert szeretem .
Alte
2011. október 04. 18:24
A magyar bor világhírű. Sajnos egyelőre ezt csak mi tudjuk. Egyébként szerintem a hazai fajtákat kellene reklámozni. Jó Cabernet franc a világ sok táján terem, de Kadarka?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!