Sajnos nem jöhetnek sütis nénik

2012. február 27. 19:35

Csomó helyen épül EU-s támogatással piac, ahol sajnos azt látom, hogy csak kínai bugyit, használt ruhát árulnak. Nem pedig helyi termékeket.

2012. február 27. 19:35
Fűszeres Eszter
Fűszer & Lélek

„Ami számomra nagyon meglepő volt, hogy a falugazdászok se tudtak nekünk listát adni arról, hogy ki foglalkozik őstermeléssel a faluban, vagy hogy egy falu kézműves köre nem tudja kihozni a portékáit egy ilyen helyi piacra, mert nincs megfelelő megjelenési formájuk (vagyis nem számlaképesek). Ugyanez vonatkozik a több olyan helyire is, akik csodálatos dolgokat árulhatnának, de nem tudják kiváltani az őstermelői igazolványt, mert a havi 40.000 forintos járulékot egyszerűen nem tudják kitermelni.

Itt egy kicsit megállnék, ugyanis egy csomó helyen épül az országban EU-s támogatással piac, ahol sajnos azt látom, hogy csak kínai bugyit, használt ruhát, és néha vásári cukorkát lehet kapni, semmi helyi termék, a környéken készült élelmiszer nem kapható akkor sem, ha a piaci egészségügyi feltételek meglennének hozzá (mosdó, stb.).

Így sajnos nem jöhetnek »sütis nénik«, nem hozhatják a buktát, a rétest, vagy az egyszerű kevert süteményt se, és nem lesznek valódi házi savanyúságot kínálók se addig, amíg valakinek nem sikerül megoldani azt, hogy mégis megérje kiváltani az őstermelői igazolványt úgy is, ha nem nagyban szándékozik termelni, de mégis szeretne nem adót elcsalva pár ezer forint pluszjövedelemhez jutni. Aki tudja a megoldást, ne titkolja, nagyon kíváncsiak vagyunk!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
billi
2012. február 28. 18:35
gyönyörü gondolat feléleszteni a helyi piacokat,ahol igazi egészséges hazai termékeket lehetne vásárolni.sajnos ez több okbol sem müködik hiszen kevés igazi östermelö van másrészt szinte nem fér be a helyi piacokra mert minden helyet a nepperek uralnak ez országos jelenség amivel a hivatal valamiért nem törödik nem értem miért??
narmer
2012. február 28. 16:13
Talán előbb vissza kéne szoktatni az embereket arra, hogy egyáltalán csináljanak valamit! Még a konyhakerteket is felveri a gaz.A másik, hogy ne akarjanak azonnal agyonadóztatni egy pogácsasütőt.Pogácsa árusításból, lekvárfőzésből még senki nem lett milliomos.
novara
2012. február 28. 16:13
Először: Próbáljuk meg,hogy az őstermelő(sem) született adócsaló,és szerencselovag,aki célja a rövid távú meggazdagodás. Másodszor: Alakuljon ki a bizalom az azonos termékkel foglalkozók között,áruljon közülük egy,igy nem kell mindenki után sarcot fizetni. Azért ez igy sem lesz egyszerű...
Longaver Anna
2012. február 28. 16:11
A miskolci Kocsonya fesztiválon jártam. Évek óta nagy sikere van,sok az árus. A közönség szivesen nézelődik és itt az ékes bizonyítéka annak, hogy a régiség vásárral egyetemben nem panaszkodnak az árusok a látogatottság és a bevétel miatt. Végig néztem, kóstolgattam a hazai termelők áruit, ami mondhatom finom, guszusos és nem utolsó sorban reprezentatv kis tégelyekben, zacskókban kellették magukat. Vásárolni is szoktam, hiszen magyar ember magyar árut vegyen. Ez itt mind megvalósult. Viszont. Az árak nem magyar ember, és főleg nem miskolci ember pépnztárcájához szabottak. Jó... mondanának, de... Volt olyan sajt, amit bizony kishazánk termelője 5ooo.-forint/kilós áron kínálgatott. Egyes pálinkák árai 16.ooo.-ft/litert kóstáltak, a méz ára a csillagos ég(főleg, ha ízesítésekkel készültek). Mangalica szalonna 2200/ kg. Na szóval. Már azt nem is említem, hogy a krumlilángost külömböző egyszerű kis ízesítéseivel 7oo.- forintért sütögették. Egy család, ha elmegy...csőd! Erről ennyit.Tisztelt készítők, termelők!Szerényebb árakkal.Mert így bizony nem tudom,hogy a kis piacokon vagy a multinál költsem -e el a kevés konyhapénzem? Elfelejtik, hogy jobb a sűűrű forint,mint a ritka tallér?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!