Tíz tanács kezdő borfogyasztóknak

2012. február 19. 08:49

Mit tegyen az a borkedvelő, aki ugyan eddig is fogyasztott bort, mélyebb összefüggések azonban mégsem álltak össze a fejében?

2012. február 19. 08:49
Tóth Adrienn
Vinoport

„1. Ha valaki még csak most ismerkedik a témával, és nem akar rögtön a mély vízbe ugrani, érdemes azok felé a szőlőfajták felé fordulnia, amelyek szerkezetükben barátságosak, aromáik tekintetében könnyen értelmezhetők. Ilyen a fehérszőlők esetében az irsai olivér, a cserszegi fűszeres, a muskotályok vagy ha valaki komolyabb testre vágyik, a hárslevelű. Vörösborpártiaknak ott a könnyed portugiser és a tartalmas merlot.

2. Arra általában szintén hamar fény derül, hogy a szervezetünk a savakat vagy a csersavat tolerálja jobban, ettől függően érdemes, még mindig maximálisan személyes preferenciáink mezsgyéjén haladva továbbmenni. A savak barátainak ajánljuk az aromáiban kimondottan jellegzetes, és emiatt jól felismerhető sauvignon blanc-t vagy a magyar borkultúrában megkerülhetetlen olaszrizlinget.

3. A vörösborok útján kihagyhatatlan a cabernet-k, azaz a sauvignon és a franc kettőse. És miért is akarná átugarni valaki ezeket a borokat, amelyek stílusához szinte minden más vörösbort mérni szoktunk?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zázrivecz
2012. február 28. 15:49
Ahová én járok bort vásárolni ott van lehetőség kóstolásra. Elvitetem magam valakivel, hogy nyugodt szívvel tudjak kóstolni, majd végigpróbálok 8-10 féle bort és a számomra ízletesből beszerzek 10-30 litert. Ugyanígy teszek pálinkánál is.
Ouroboros
2012. február 25. 19:41
+1 tanács: Igyál inkább sört!
bsandor
2012. február 25. 19:02
A cserszeginek zseniális illata van,ha megkóstolod oda az élmény,a britek nagyon szeretik én inkább maradok a .. hárslevelűnél.
heep
2012. február 25. 18:54
Nekem meg az, hogy nincs rossz bor, csak keveset ittunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!