Egy új magyar nyugdíjrendszer alapjai

2012. április 17. 13:39

Miért rövidlátó maga a közösség, hogy annak ellenére megígéri az időskori megélhetést biztosító nyugdíjat, hogy matematikailag, statisztikailag kiszámolható a fedezet hiánya?

2012. április 17. 13:39
Botos József - Botos Katalin
Pénzügyi Szemle Online

„Azt szokták mondani, hogy az ember rövidlátó, s ha nincs kényszere rá, nem fog hosszú távra szerény jövedelméből megtakarítani. De itt ismét felvetődik a kérdés: vajon miért rövidlátó maga a közösség, hogy annak ellenére megígéri számára az időskori megélhetést biztosító nyugdíjat, noha matematikailag, statisztikailag kiszámolható a fedezet hiánya? A szakma látja ezt előre, csak azt kell mondanunk, a kormányzat nem akar vele szembe nézni. Fél a politikai következményektől.

Pedig ezek az adott időszakban nem szükségszerűek, hiszen a jelenlegi nyugdíjas választópolgárokat nem érinti ez a változás. A 20 -25 évvel későbbi nyugdíjasok viszont most még tudnak alkalmazkodni az új rendszerhez, ha ezt kellően kommunikálják számukra. Egyébként: ha nem tudnak az egyes emberek hosszú távra előre látni, hogy-hogy most hirtelen mégis lefordítanák a 20-25 év múlva jelentkező nehézségeket mai szavazatokra?!

Indokolatlan lenne, hiszen nem fizetnének kötelezően többet, mint mások. Mitől jönnének indulatba most? 20-25 év alatt fel lehet az új rendszerre kellően készülni, ezt megfelelő kommunikációval és állami segítséggel (pl. az önkéntes magán-takarékoskodás terén.) Az idős korra való önkéntes takarékosságot bármikor el lehet kezdeni, nyomban, aktív koruk kezdetén, de adott esetben egy kicsit később is, jobb jövedelmi viszonyok mellett, ha a fiatalkori jövedelmek, a családalapítás terhei még nem tennék lehetővé. Csak azt kell felmérni, hogy az nem várható el az államtól, hogy a többi polgár adójából egészítse ki majdan a gyermektelenek nyugdíjigényét. Hiszen ha járulékfizetőt nem állítanak, csak a költségvetésre lehetne számítani...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajdú Sógor
2012. április 18. 00:03
Azonnali hatállyal bevezetni az ávósadót, a komcsiadót, a maszopadót, oligarcha-adót, offhsor-okossági adót. Vagy hajnalban a vár fogán egy jólirányzott picsánrúgással kitoloncolni őket a Citag Ella seggébe.
James
2012. április 17. 22:05
Ha nincs az országban munkahely, akkor lehet itt mindenkinek átlag 6-7 gyereke is, azzal csak családonként 6-7 koldus fog kitermelődni, nem pedig tisztességes járulékfizető.
Soma
2012. április 17. 20:32
Az önként vállalt gyermektelenség alanyait nem féltem. Ők az "élmunkások" minden olyan munkahelyen, ahol törtetni lehet. A gyerekes anyákat oda fel sem veszik, vagy ha mégis, akkor nincsenek tekintettel arra, hogy a munkatárs/beosztott nem tud éjjel-nappal rendelkezésre állni. Nos, a szingli sokat keres. Az ő nyugdíja megoldható az előtakarékossággal. Mi lesz azokkal, akik bejelentetlenül kénytelenek dolgozni, vagy olyan kevés pénzért húzzák az igát, hogy abból csak a rezsire futja, ha gyerekeik vannak, akkor minden fillérnek meg van a helye?
Csigorin
2012. április 17. 17:59
"n a jelenlegi nyugdíjas választópolgárokat nem érinti ez a változás. A 20 -25 évvel későbbi nyugdíjasok viszont most még tudnak alkalmazkodni az új rendszerhez" ami szep uj vilag az lenne hogy emberek, mostantol tobb nyugdijjarulekot fizettek es kevesebb nyugdijra lesztek jogosultak? hat ezt igy senki nem kajalja be. inkabb afele lehet elmozdulni, hogy a nyugdijjarulek tobb a gyermekteleneknek, es aranyosan csokken a masodik gyermek megszuletese utan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!