A bor olyan, amilyen az ember

2012. április 08. 18:51

Én egyet kértem a gyerekeimtől: bárhogyan alakul is az életük, menjenek bár külföldre tanulni, térjenek vissza, és a tudásukkal azt a régiót gyarapítsák, ahol felnőttek.

2012. április 08. 18:51
Bott Frigyes
Magyar Konyha

„- Mégis nagyon jól nyúlt a szőlőkhöz, hiszen 2009-ben a Borászok Borászai az Év Felfedezettjének választották. Ezek szerint valóban borásznak született, csak egy ideig eligazolt a söriparba.

- Azt nem tudom, hogy borásznak születik-e az ember, de azt igen, hogy borász válhat abból, aki hisz abban, amit csinál, és nem szégyell újra és újra tanulni. No, nem feltétlenül úgy, hogy iskolába jár, mert bár igen magas színvonalon tanítják a borászatot egyes főiskolák és egyetemek, de a lényeg úgyis a gyakorlaton van. El kell járni szüretre; s főként olyan birtokokat kell látogatni, ahol a tudást önzetlenül átadják. Szőlőt ugyanis csak tisztán, őszintén és szenvedéllyel lehet művelni. A folyamat megtanulható. Elleshető. A borkészítés már stílus kérdése is. A bor ugyanis olyan, amilyen az ember.

- Hogyan jellemezné magát a bor előtti időkből?

- Az ember egy bizonyos kor után már nem változik, csak másként látja a dolgokat. Érzékeny, lobbanékony természetű voltam mindig is, de amióta a borral foglalkozom, megfontoltabbnak, letisztultabbnak érzem magamat. Azelőtt is sokat gondolkoztam azon, hogy mi a küldetésünk ezen a bolygón. Az élet olyan gyorsan múlik, én pedig arra vágytam, hogy olyan maradandót alkossak, ami egy folytonosság része.

- Borásszá vált?

- Bott Frigyessé váltam. Ma már tudom, mi az életem értelme. De ezt aligha értem volna el, ha nem áll mögém a családom. Fanatikus vagyok ugyanis, megszállott, ha a borról van szó, de tudom, hogy figyelni kell arra is, hogy az energiánkat megosszuk azokkal, akik fontosak a számunkra. Én egyet kértem a gyerekeimtől: bárhogyan alakul is az életük, menjenek bár külföldre tanulni, térjenek vissza, és a tudásukkal azt a régiót gyarapítsák, ahol felnőttek. Remélem, egyszer majd ők viszik tovább ezt a birtokot, de az se baj, ha másba fognak, mert olyan ismeretek birtokában lesznek, ami elegendő erőt ad nekik ahhoz, hogy megmaradjanak itt. Egy ember legnagyobb gazdagsága ugyanis az otthona, és az, hogy van hová kötődnie. Egy burgenlandi gyerek számára, aki a mangalicák között nő föl, nem kérdés, hogy jogász lesz-e vagy mangalicatartó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bisque Béla
2012. április 09. 12:07
Nnnnnnnnnnnnnnnnnna??!! Előkerült volna Fletó diplomája??!! Ja?? Nem az a bor?! :( Bocsi! :(
egysegelem
2012. április 09. 12:06
Ahhoz Monak olyan orszagnak kellene lennie, ahova az ember visszavagyik, es batran allithatom, baratom, hogy Mo ma egy vilaglatott, nyelveket beszelo ertelmiseginek nem palya, nem perspektiva, nem kilatas.
rommy
2012. április 09. 10:20
egy ember,h. találja meg lassan mágát,helyét a világban..hitét,lelkét...erre,te ezt szartad ki magadból...nálam ignorálva vagy mostantól
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!