Tiffán Ede bátyámnak

2012. május 30. 07:25

Bort inni csak úgy szabad, ahogy Hamvas Béla megírta. Bort készíteni pedig csak úgy szabad, ahogy Tiffán Ede teszi.

2012. május 30. 07:25
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

„Ha régi-régi, s régi hangon szóló öreg barátom, Szindbád megtisztelne azzal, hogy feltámad, s egy kedves napon felkeresne engem, ugyan vigyem már el valahová, darab ideig gondolkodnék, hol is van az a »valahová«…

Aztán elvinném Villányba, Tiffánék pincéjébe. Azért oda, mert tudom, Szindbád mit keresne. Azt keresné éppen. A sekélyes lelkű emberek, akikből egyre több van sajnos, most nyilván a borra gondolnak. Én meg a jó csöndekre gondolok, amelyek réges-régen elköltöztek Villányba. A csöndre, s a szőlőültetvények sorára. Az ódon pincék bejárataira, s a pincékben lakó illatokra. Arra gondolok, hogy Villányból nézvést valahogyan szebb a világ. Persze a sekélyes lelkű emberek, akik elől az ember Villányba menekül, most megint a borra gondolnak, illetve a bor hatására. Az alkoholra. Csak ezért szólok, hogy bort nem lehet csak úgy inni. Bort inni, csak úgy, barbárság.

Bort inni csak úgy szabad, ahogy Hamvas Béla megírta. Bort készíteni pedig csak úgy szabad, ahogy Tiffán Ede teszi. Hát, ezért vinném Szindbádot őhozzá. Vinném tehozzád, Ede bátyám – mondom ezt így, mert abban a megtiszteltetésben van részem, hogy tegezhetlek, s hogy barátomként tisztelhetlek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lantose70
2016. november 28. 11:19
Ez mi ez? Fizetett hirdetés?
özséb
2012. június 02. 09:14
még szerencse, hogy szindbádot krúdy tanálta föl.
vaskos111
2012. június 02. 09:14
Lopott szőlő, lopott bor, lopott pince.
nick89
2012. június 02. 09:14
Több fényt Zsolti! Több fényt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!