Nagyon sok kiemelkedő bor született

2012. augusztus 21. 16:46

Áremelés nem lesz, az a cél, hogy a fajták a maguk árkategóriájában jók legyenek, ezért 3000 forint például a Chardonnay, és az új Kékfrankos is, noha sokak szerint többet ér. Interjú.

2012. augusztus 21. 16:46
Herczeg Ágnes
Gault&Millau

„Nagy változás állt be a borászat életében a közelmúltban, elkészült végre az új pince, minden igényt kielégítő, modern berendezésekkel. Tökéletes háttérrel vághattok neki az idei szüretnek, ha jól tudom, tavaly ez még korántsem volt így.

Tavaly az egyik pinceágat hoztuk úgy rendbe, hogy megfeleljen az előírásoknak és fel tudjuk dolgozni benne a szőlőt. Azt teljesen kicsempéztük és alkalmassá tettük átmenetileg szőlőfeldolgozásra. A nehézségek miatt néhány dolog késett a szürettel, a rozénak szánt szőlő egy része például még a GB-be sem került bele. A szőlő beérkezését mindig ütemeznünk kellett a kivitelezővel, mivel egy újabb, feldolgozó szint kialakítása miatt a a pince előtt egy hatalmas alapozási lyuk tátongott. A kádakat óvtuk-védtük, és bizony alig lehetett elférni tőlük, mivel a Gróf Buttler vörösek tavaly is kis kádakban, kézi csömöszöléssel készültek. Kihívásokkal teli szüret volt, de büszke vagyok a csapatra. Nagyon sok kiemelkedő bor született! Itt illeti köszönet a szőlőmunkásainkat is, akik az Egedet (18 ha!) háti permetezővel és kézi fűkaszával tartják rendben. Nagyon nagy munka ez, főleg a 40 fokban…

A borokat illetően mi a jövőbeli elképzelés, tervezel változásokat a palettában?

A birtok fajtaösszetétele adott: cabernet sauvignonból van a legtöbb. Egy tudatos program keretében vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a magyar szőlők felé mennyire tudjuk eltolni a fajtaösszetételt. A top bornak a nagy bikavérnek kell lennie (és összesen ez az egy bikavér lesz terveink szerint), egyébként a házasítások helyett fajtaborokban gondolkozom. A Buttler borok maradnak a »duci«, »grand cru« palackokban, és minden Gróf Buttler bor ebbe kerül. A Szarkásról származó borok is, mivel nem tekintjük mostohagyermeknek ezt a dűlőt. Áremelés nem lesz, az a cél, hogy a fajták a maguk árkategóriájában jók legyenek, ezért 3000 forint például a Chardonnay, és az új Kékfrankos is, noha sokak szerint többet ér. Felfedeznivalót különben még tartogat a termőhely, például a Nagy-Eged rengeteg egyedi mikroklímából áll. A terasz jobb oldalán van egy vízmosás, ha balról haladunk erre, látványosan gazdagodik a szőlő lombozata, demonstrálva a különböző adottságokat – na és persze azt is, hogy mennyire fontos lenne a kiegyenlített víz és tápanyag a szőlőnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!