Szőlőtermesztés metszés nélkül?

2012. október 17. 08:43

Babó Tivadar soproni szőlőtermelőt ez a kérdés foglalkoztatja már több évtizede: lehet-e a szőlőt metszés nélkül is művelni?

2012. október 17. 08:43
Sztanev Bertalan
Borászportál

„Miért kell a szőlőnek felesleges vesszőtermést hoznia, amelyet metszéssel eltávolítunk, ahelyett, hogy ugyanaz az energia szőlőtermést eredményezhetne? A szőlőnövény genetikai tulajdonságai miatt fajtánként eltérő hosszúságú vessző növelésére és fenntartására képes. A módszer lényege, hogy a támrendszer és a tőszám kialakítását mindig az adott termőhely és a fajta tulajdonságaihoz kell igazítani annak érdekében, hogy a vesszőmennyiséget be lehessen állítani.

A metszőollóra csak az ágaskordon kialakításakor van szükség, utána az olló használatát el lehet felejteni. Ezt követően már csak minden évben a megfelelő rügyszám kialakítására van szükség ahhoz, hogy mekkora termést szeretnénk egy tőkén. Ha tavasszal sok rügyet dörzsölünk le, akkor kisebb termés, de magas cukorfokú szőlő érhető el. Ha a rügyek számát csak kis mértékben csökkentjük, akkor nagyobb termésre számíthatunk.

A módszer lényege abban jelenthet forradalmian új megközelítést a szőlőművelésben, hogy jelentős mértékben csökkenti a szőlőművelés kézimunkaigényét. A kordonon fejlődő szerteágazó vesszőrendszer miatt (innen a művelés neve is, az ágaskordon) a szőlő hajtásai csak kismértékben növekednek, így zöldmunkára nincs szükség. A hajtások növekedése májusban leáll. Vékony, a levegő által jól átjárt lombfal jön létre, amelyet minimális permetezés után ősszel már csak szüretelni kell. Logikus a kérdés, hogy ez a fajta művelés miért nem terjed jobban? A válasz egyszerű: ki hisz egy ilyen módszernek akkor, ha a szőlőt több ezer éve metszik… Én a szememnek hittem…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hapci
2022. augusztus 31. 00:47
Tehát a szőlőnövény csak nő, nő és nő, viszont a mérete nem változik. Hihető.hu
hegyaljai
2022. augusztus 31. 00:47
Én azon kevesek eggyike vagyok, aki kikérte Babó úr doktori disszertációját a Kertészeti Egyetemen, és elolvastam. No most ott, kb. 30 évvel ezelőtt rügydörzsölésről nem volt szó. Mégis mi az elvi különbség a metszés és a rügydörzsölés között? Babó ültetvényeiből többet is láttam, de 3-5 év távlatában soha nem mutatta meg újra őket.
vero1_
2012. október 20. 14:23
http://www.youtube.com/watch?v=QuR-EZZHQUY
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!