Bortrianon

2012. november 09. 11:23

A szlovákiai termelők újabb hektárokat akartak bevonni a termelésbe, s vonakodtak vállalni a tokaji szigorú előírásokat.

2012. november 09. 11:23
A szerk.
Népszabadság

„Mi persze tudjuk, miről van szó, hiszen a Himnuszban is Tokaj szőlővesszejéről van szó, nem pedig valami másról. Nem vicc ez, hanem egy nemzeti védjegy körüli áldatlan és kétértelmű vita. Nem tudjuk, találhattak volna-e a felek már korábban valami megoldást, amivel kikerülhető lett volna a luxembourgi pereskedés.

Attól tartunk, nem, mert a szlovákiai termelők újabb hektárokat akartak bevonni a termelésbe, s vonakodtak vállalni a tokaji szigorú előírásokat. És ez annál is fájdalmasabb, mert a tokaji bor az elmúlt egy-két évtizedben kezdi visszanyerni régi nagy hírét. Kilép a valaha volt, az egykori minőségek köréből, s vonzza a világ mai borkedvelőit. Aki járt mostanában a tokaji borvidéken, tapasztalhatta az új fellendülést, láthatta, hogy a hagyomány és a korszerű technológia milyen jól megtalálta egymást.

Az is biztató, hogy a Tokajban megtelepedett külföldi termelők is milyen gonddal ápolják ezeket a tradíciókat. Nem ártottak a földnek! Rendezni kellene ezt az ügyet, ami aligha megy a túloldali termelők gyalázásával. Magyarországnak már sikerült kizárnia a Tokaji név használatából olasz és francia termelőket. A szlovákiai (magyarokat) nem kellene. Meg kellene állapodni inkább.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2017. február 06. 16:22
Nehogy már a felvidéki (bár ezt le nem írná, mert leszáradna a keze) magyarokkal takarózzon ez a senkiházi! Mindent ellophatnak tőlünk 90 évvel Trianon után is?
OrangeOrder
2012. november 11. 18:39
Csak a történelmi borvidéket szabad megengedni, és nem az összes többi hozzácsatolt szart. Az viszont jó, hogy nincs pofájuk magyarul ráírni, hogy "Tokaji", így talán a külföldieket is nehezebb átbaszni. Jó lesz az tokajskének is.
rommy
2012. november 09. 22:55
nem a piac és a nemzetiség,a minőség őrzése a probléma,balfasz!
vero1_
2012. november 09. 19:46
2004-ben elismerni azt, hogy 1921 előtt tokaj hegyalja hegyközségeinek sorában 3 jelenleg határon túl nyúló és a borvidék mai hegyközségeinek sorába nem tartozó (sk-ban nincs is hegyközség) területen termelt bor is viselhesse a tokaji nevet: óriási baklövés. vajon mely kormány, mely minisztériuma készítette elő ezt a ránk kötött trotilcsomagot. csak azért nem öngyilkosságot mondok, mert akik ezt előkészítették és véghezvitték nyilvánvalóan nem azonosak érdekeikben és személyükben sem a magyarokkal, sem a tokaji termelőkkel és borászokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!