Megfiatalodó hegyközség

2012. november 27. 15:47

Tiffán Zsolt javaslata régi fájó hibákat javít ki – amivel természetesen nem oldódik meg minden gond egyetlen csapásra.

2012. november 27. 15:47
Alkonyi László
Tokajwine.net

„A módosítás évek óta irritáló hibákat próbál orvosolni. Olyan visszásságokat szűrne ki, amik olykor gúzsba kötötték a szőlőtermelők önkormányzati rendszerét. Visszatérve a logikához – mellesleg a hagyományokhoz is – a tervezett változtatások szakítanak például az egy tag egy szavazat rendszerrel.

Ha az országgyűlés rábólint a javaslatra, ezentúl minden megkezdett megművelt hektár szőlőültetvény egy szavazatot jelent, tehát nem lesz azonos súlyú a fél hektáros hobbiszőlész, és a több családnak megélhetést adó száz hektáros birtok. Ugyanakkor a javaslat törekszik az egyensúly megtartására is, hiszen egy szőlőtermelő szavazati súlyát (műveljen bármilyen nagy ültetvényt is) az összes szavazat tíz százalékában korlátozza. (Ez a logika végighalad a teljes hegyközségi rendszeren, vagyis a hegyközségeknél, a borvidéki és a nemzeti tanácsban is rendező elv lenne a tagok viszonyában.) Több kisebb módosítás mellett ki kell emelni azt a rendelkezést, miszerint a »természetes személy« a közgyűlésen tanácskozási és szavazati jogát csak személyesen gyakorolhatja. Vagyis megszűnik a szavazatvásárlások legegyszerűbb módja, amikor egy-egy érdekcsoport több tucat, vagy több száz tag írásos meghatalmazásával érkezik, és azokat használva lényegében önkényesen dönt el közérdekű kérdéseket.

Ha a módosítás fő pontjait elfogadja az országgyűlés, régi fájó hibákat javítanak ki – amivel természetesen nem oldódik meg minden gond egyetlen csapásra. Egy fontos tisztulási folyamatot viszont elindíthat! És aztán jöhet a többi feladat: a borászati adminisztráció egyszerűsítése, a marketing, a kutatás átalakítása és így tovább.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RAMBO
2012. december 04. 01:44
Átlagos birtokméret: kevesebb mint 1 hektár Az összterület alapján a legtöbb ültetvény 0,3-0,49, illetve 0,5-0,99 hektár területű. forrás: http://ingatlan.net/magazin/2010/07/radikalisan-csokkent-a-magyar-szoloultetvenyek-terulete-mi-lesz-veled-magyar-bor/ ----- Az 1 hektár alatti területen,az összes ültetvény 27%-án gazdálkodik a szőlőtermeléssel foglalkozók 78 %-a, 1-5 hektárközötti birtokméreteken, az összes ültetvény mintegy 40 %-án a termelők 19%-a folytatszőlőtermelést, míg az ültetvényterület 33 %-a van a termelők 2,3 %-ának használatában. forrás: http://partybor.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1&Itemid=1 ----- Ha csak az utóbb említett borvidék adataiból indulunk ki, akkor ezzel az új rendszerrel sikerült kizárni a hegyközségi tagok 78%-át. Szerintem ez olyan "évek óta irritáló hiba", olyan "visszásság" amely "gúzsba kötötte a szőlőtermelők önkormányzati rendszerét". Sokkal egyszerűbb lenne, ha kizárnák a választópolgárok 78%-át is az országgyűlési választásokból, mert így "régi, fájó hibát lehetne orvosolni". Gondolom a szerző ugyanígy tudná ünnepelni ha egy függetlenített párttitkár döntene minden kérdésben.
RAMBO
2012. december 03. 09:24
Nem jól érted. 1 ha alatt nincs szavazat.
Hapci
2012. december 02. 01:19
Ha jól értem a szöveget, nem zárják ki a kicsiket ("minden megkezdett megművelt hektár"), csak csökken a szavazatuk súlya...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!