Tokaj vagy Tokajská?

2012. november 10. 09:35

Az E-Bacchus a hagyományos borkészítési eljárások között csak Magyarország esetében sorolja fel az aszú elnevezést.

2012. november 10. 09:35
BorTárs

„Annak persze meglenne a piaci jelentősége, hogyha csak magyar bort lehetne olyan címkével ellátni, amin az áll, hogy Tokaj. Akkor már a címkéről látható lenne, hogy az a bor magyar, a Tokajská/Tokajské/Tokajsky pedig ugyanannak a borvidéknek a szlovákiai területén készült. Most a szlovákiai palackokon is ugyanaz a helymegjelölés szerepelhet, a fogyasztónak kell találgatnia, hogy a tokaji magyar-e vagy sem. Ezért érthető, ha Magyarország igyekezett kihasználni a per által adódó lehetőséget, hogy Tokaj csak magyar boré lehessen. De ha nem ez lett az ítélet, az sem katasztrófa.

Szerintem sokkal fontosabb ennél, hogy az »igazi márkanév«: az aszú – csak a magyaroké. Az emlegetett – és jópár esetben pontatlansága miatt meg is kérdőjelezhető – elektronikus borregiszter, az E-Bacchus ugyanis a hagyományos borkészítési eljárások között csak Magyarország esetében sorolja fel az aszú elnevezést. Vagyis az a kifejezés, hogy Tokaji aszú, csak magyar bor címkéjén szerepelhet.

És ettől kezdve teljesen mellékes, hogy a szlovák borászok már két puttonyos aszút is szeretnének készíteni, a magyarok pedig csak háromtól használják az aszút – mert a szlovákiai területeken aszú egyszerűen nem készíthető. Lehet, hogy ez egyszerű nyelvi kérdés: szlovákul az aszúsodott szemeket cibebának (mazsolának) mondják, az aszút nem használják, nem értik, a kifejezést a címkén nem akarják feltüntetni. Ezzel az aszúkészítés joga kizárólagosan Magyarországé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2012. november 14. 10:34
Ezt a logikát követve, akkor az erdélyi magyarokat is nyugodtan románozhatunk? Ó ismerek sokat, ez nekik a legnagyobb sértés. Bár annyiban igaza lehet a szlovákiai magyarsággal kapcsolatban, hogy most inkább vallják magukat szlováknak, mint magyarnak. Magyarnak lenni manapság nem nagy dicsőség.
Zokni
2012. november 11. 17:48
Persze, hogy románozhatjuk őket, hiszen romániai magyarok ők. Az más kérdés, hogy sikerült egyeseket közülök különösen érzékennyé tenni erre még most is, Trianon után lassan száz évvel. És ezért mégis csak tapintatlanság lenne a szemükbe mondani... De hát a tény, az tény. Ahogy egy sötét bőrű amerikait sem négerezünk le. Mert nem magyarázhatom meg neki, hogy nálunk e szónak semmilyen lenéző tartalma nincsen. De magyarul a tény az tény ebben az esetben is. A négercsók, nem azért "néger", mert rossz, hanem ellenkezőleg. (Már akinek a túlédesített ízlik...)
Zokni
2012. november 11. 15:43
"Szegény határon kívüli magyarok, már megint leszlovákozták őket." - írja, fájdalmas kérdést feszegetve. De legyünk tárgyszerűek. Szlovákiában élő emberek: szlovákok. De vannak köztük magyar származásúak, magyar anyanyelvűek, magyar érzelműek is. Tehát ebben az összefüggésben, annak pontosítása, hogy a szlovákiai tokaj borvidéken általában ki is csinálja a bort -, "a" SZLOVÁK borász, vagy a szlovákiai magyar borász, vagy a szlovákiai német borász, vagy a szlovákiai cseh borász, avagy a szlovákiai szlovák borász, - fölösleges volna. Mindegy, hogy milyen a nemzetisége, a lényeg, hogy aszút nem csinál, hanem "cibebát". Karel Gott óta nagyon aranyosnak tartom a cseh-szlovák nyelvet: "...O mam lédi karnevál/mám te rád, mám te rád..."
Obulus
2012. november 11. 15:39
"a szlovák borászok már két puttonyos aszút is szeretnének készíteni, a magyarok pedig csak háromtól használják az aszút – mert a szlovákiai területeken aszú egyszerűen nem készíthető." http://www.tokajmacik.sk/subs/wines/Classic.html Tokaj Classic 3,4,5,6 putnovy Tokaj Millennium 6 putnovy
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!