Mitől drága a bor Magyarországon?

2012. november 07. 11:03

A magyar termelő kénytelen az eladási ár negyedéért termelni és előfinanszírozni, ami messze nem csak a magas áfának köszönhető.

2012. november 07. 11:03
János von Beöthy
Borászportál

„Ha egy magyar borász 500 Ft-ért megtermeli a minőségi bort, akkor kb. 300 Ft-ért lepalackozza (palackozás, üveg, dugó vagy csavarzár, címke, karton, tárolás, előfinanszírozás és szállítás), akkor a termelői nettó eladási ár 800 Ft.

De ekkor jön a magyarországi kereskedelem, s vele együtt egy csapásra, mondhatni, vége a kedvező árú bornak, hiszen a nagykereskedő (még a jobbik esetben) keres 40%-ot, azaz 320 Ft-ot, így az ár máris 1120 Ft a kiskereskedőnek, aki szintén 40%-ot rátesz, ami 448 Ft, és a nettó ár máris 1568 Ft, amihez még jön a Magyarországi áruforgalmi adó, ami 27%, azaz 424 Ft, és így a polci eladási ár 1992 Ft (a termelői ár két és félszerese), ami még a termelőnek nincs kifizetve!

Ez testvérek között is azt jelenti, hogy a magyar termelő kénytelen az eladási ár 1/4 ért termelni és előfinanszírozni, ami messze nem csak a magas áfának köszönhető! Kérem a magyar borfogyasztó társadalmat ezen egy kicsit elgondolkodni!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vero1_
2012. november 09. 18:18
a magyar borász 500.- huf-ért mennyi minőségi bort termel? 1 litert, vagy 075 dl-t (egy palackkal)? más országokban palackozás, tárolás és szállítás költsége ezzel szemben 0 euro cent, valamint a nagy és kiskereskedő ingyen forgalmazza a bort.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!