Rekviem a parafáért

2012. november 16. 09:49

A következő években egyértelműen előnyhöz jutnak azok a borászok, akik élnek a lehetőséggel és TCA-mentes palackokba zárják a komolyabb boraikat is.

2012. november 16. 09:49
Repnik Szabolcs
Bordogság

„Engem mostanában kezdett el igazán foglalkoztatni, bár nem kell semmi eget rengető negatív élményre gondolni - nem kellett a múlt héten egy palack Chateau Margauxot a lefolyóba öntenem -, ennek ellenére a kis bosszúság is bosszúság és ha egyfolytában a mindennapjaink részévé vállnak, akkor többé már nem is olyan kicsik. Az igazi árnyoldala a dugó problémáknak szerintem a bizonytalanság érzet, az, hogy akár milyen minőségű bort veszek, lehet az szaküzletből, tárolhatom gondosan, mindezek ellenére a nyitás utáni percek könnyen kínos pillanatokba fulladhatnak. (...)

Először észre sem vettem, hogy egyre gyakrabban azt kukkolom a webshopok borleírásánál, hogy mivel van lezárva. Hovatovább, az utóbbi időben készítettem olyan listát is, ahol már csak ilyen külföldi tételek szerepelnek. Ha 15-25 Euro között simán találok tucatszámra 6-7 pontos borokat, ahol majd nem kell dilemmáznom a kidugózásnál (behűtsek-e mellé valami mást is arra az esetre, ha az eredeti a szándékom ellenére a lefolyóban végzi). Az a tény, hogy vissza lehet vinni a problémás borokat a legtöbb szaküzletbe, remek dolog, de nem ad minden esetben megnyugtató megoldást.

Az ajándékba kapott borokat vagy a sok év múlva nyitott tételeket már problémásabb becserélni. Vagy teszem azt, néhány hete, amikor az utolsó palackok egyikét rendeltem meg- a számomra az idei év egyik legkedvesebb borából -, akkor ott már a legnagyobb jóindulattal sem lehetett volna menteni a menthetetlent. Szerintem a következő években egyértelműen előnyhöz jutnak azok a borászok, akik élnek a lehetőséggel és TCA mentes palackokba zárják a komolyabb boraikat is. Az új megoldások örvendetesen terjednek az itthoni prémium szegmensben is, elsőként, ha jól tudom, Demeter Zoltán váltott az üvegdugós megoldásra, de a csavarzár is egyre több helyen feltűnik, legutóbb nekem Szecskő Tamás Chardonnay-ja okozott boldog rácsodálkozást. Jelen pillanatban azt látom, hogy ebben a küzdelemben Új-Zéland áll nyerésre, okosan és bátran váltottak, remélem, hamarosan sok követőjük akad szerte a nagyvilágban és kis hazánkban is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!