Kösz, hogy zsidóztatok

2013. január 09. 15:23

A futballszurkolói kultúra lételeme a másik megbántása, és ez így volt száz éve is.

2013. január 09. 15:23
Inkei Bence
Komment.hu

A cél önmagában szép dolog: ne lehessen gyűlöletkeltő, idegenellenes rigmusokat kiabálni, és ne bántódjon meg senki. A probléma csak az, hogy a futballszurkolói kultúra lételeme a másik megbántása, és ez így volt száz éve is. A szurkolás ezzel jár: a másik fél ugratásával, kigúnyolásával, becsmérlésével. Legalábbis járt eddig, mert ha a FIFA következetes, előbb vagy utóbb eljut oda, hogy a »ki nem ugrál, büdös román, hej-hej!« rigmus után is büntetnie kell, pedig enélkül nincs magyar-román válogatott meccs - hacsak nem zárt kapuk mellett -, és biztos megvan ennek a romániai megfelelője is. Ráadásul bizony nem csak egy szűk kisebbség szokta kiabálni. Ma még csúfolhatják a Chelsea jelenlegi és a Liverpool egykori spanyol edzőjét, Rafa Benitezt dagadt spanyol pincérnek a Manchester United szurkolói, de egy-két év, és az ilyenfajta humor is el fog tűnni a lelátókról.

Erre joggal lehet kérdezni, hogy hol van a humor abban, hogy az izraeli himnusz közben bekiabáljuk, hogy mocskos zsidók, és iráni zászlót lobogtatunk, esetleg az Auschwitzba induló vonatról énekelünk. Jóval nagyobb probléma az, hogy nálunk távolról sem csak futballmeccseken lehet ilyen rigmusokat hallani, és ha a stadionokból el is tűnnek ezek a hangok, attól még száz másik helyen fognak előtörni újra. Lehet, hogy a labdarúgás imidzsét sikerül egyszer megtisztítani, de a feszültségek attól még ugyanúgy megmaradnak. A jelek szerint azonban Európában egyelőre csak a tüneti kezelés a fontos. A vesztes pedig - ahogy most is - a futball lesz.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korn
2013. január 09. 21:17
http://www.youtube.com/watch?v=W79_xagopnI ez elegánsabb megoldás lenne :-D
Claypool
2013. január 09. 19:36
A FIFA jegyzőkönyv nem említett ilyet. Utólag küldött egy "jogvédő" szervezet beszámolókat a FIFA-nak. Állítólag a legnagyobb bűn az volt , hogy Iráni , és Palesztin zászlókat láttak a magyar szektorban. HÁT ELMENNEK A JÓ BÜDÖS KURVA ANYUKBA! 1. Ezzel nem lesznek a zsidók e honban népszerűbbek , sőt... 2. A Palesztin , és az Iráni zászló lobogtatása mióta antiszemita tett? 3. Én az MLSZ helyében elgondolkodnék azon , hogy ez után a közjáték után , valaha is elhívnám még ezt a köcsög bandát az országunkba!
Senye Péter
2013. január 09. 19:20
"... iráni zászlót lobogtatunk" - az egy fordított magyar zászló is lehetett.
Forsz
2013. január 09. 19:13
Van egy egész biztosan nem akceptálható észrevételem. Ha nem tévedek, a FIFA és következésképp az UEFA kimondottan a rasszizmus ellen hirdetett akciót. Márpedig, ugyebár a zsidók nem egy külön rasszt képeznek; a zsidók vagy etnikum, netán nemzet, vagy vallási közösség (még ők maguk sem döntötték el, hogy melyik változat mellett állnak). Márpedig ez esetben nem beszélhetünk rasszista megnyilvánulásról, ha zsidóellenes hangok hangzanak el egy mérkőzésen. De, mint említettem a kommentem elején, ezt az okfejtést természetesen sehol sem lehet ma elfogadtatni, mert ha egyszer a FIFA úgy látja, hogy rasszistáztak a magyarok, akkor bizony, hogy rasszistáztak... Így megy ez a polkorrekt, kiherélt liberális demokráciának nevezett világunkban. Még egy pár év és a szurkolás is szabályozva lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!