Doni reflexiók

2013. január 14. 08:12

Nem igaz, hogy a bűnös vezetés kétszázezer magyar katonát hajtott a halálba a Donnál.

2013. január 14. 08:12
Sinkovics Ferenc
Magyar Hírlap

„A Népszava január 11-i számában Kerecsényi Zoltán a MEASZ, vagy­is a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének alelnöke írt cikket a doni áttörésről, Requiem egy hadseregért címmel. Szögezzük le mindjárt, feltétlenül fejet hajtunk Kerecsényi Zoltán vesztesége előtt, hisz honvéd dédnagyapja a Donnál esett el. Ez persze nem adhatna okot a katasztrófa erősen kádári értelmezésére, azaz a visszarendeződésre. Csak úgy sorjáznak az írásban a pártállami propaganda ismerős, újra leporolt elemei. Mindenekelőtt az a sematikus és egysíkú érvrendszer, amely a Horthy-rendszer elvetemültségére és kalandvágyó felelőtlenségére, mondhatni »úri passziójára« vezeti vissza Magyarország háborúba lépését. Mintha nem lett volna Trianon, s mintha nem lettek volna súlyos politikai, gazdasági, társadalmi következményei a trianoni döntésnek, az ország és a nemzet szétszakításának, s mintha mindez nem hatotta volna át akkor a teljes magyar politikai mezőny gondolkodását. Nem kell igazat adni Horthynak s a Horthy-korszak döntéshozóinak, de hát azért árnyaltabb képet érdemelnének a Népszava olvasói is, ha már a doni katasztrófa kerül szóba.

Megint csak nem igaz, hogy a bűnös vezetés kétszázezer magyar katonát hajtott a halálba a Donnál. A magyar 2. hadsereg vesztesége 96 016 fő volt 1943. január 1. és 1943 áprilisa között. Ebből 28 044 fő volt a sebesültek száma, őket hazaszállították. A szovjet rádió szerint pedig 26 ezer hadifoglyot ejtett a Vörös Hadsereg az áttörés idején. A hadsereg elesett és eltűnt katonáinak száma tehát 41 972 főre tehető. A többiek hazakerültek. Ez több mint százezer embert jelent az eredetileg 204 334 fős hadseregből. Azt már ide sem merem írni, hogy nem utolsósorban Jány Gusztáv vezérezredes szinte kíméletlen parancsainak köszönhető, hogy a visszavonulók közül ennyien láthatták meg újra szülőföldjüket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gobbi Hilda Páncéloshadosztály
2013. január 14. 12:10
Ami Jány-t illeti, a történelem azt bizonyítja, a háborúkban a legszadistább zsenik vitték a legtöbbre. Nagy Sándor, Cézár, Napóleon - kíméletlenül hajszolta a katonáit. Jány-t az is megtéveszthette, hogy pl Moszkva alatt a Wehrmachtot a teljes összeomlástól éppen Hitler mentette meg, amikor (okulva az I. világháborús tapasztalatokból) megtiltotta a visszavonulást és a frontvonal rövidítést, helyette sündisznó állásokba rendelték a csapatokat. Sikerült kibekkelniük a telet, amikor 27 friss, szibériai orosz hadosztály tombolt az állásaik körül. A Donnál már sajna más volt a helyzet. A Vörös Hadsereg addigra koppintotta a németektől a villámháborús taktikát. Gyors súlypont képzés, pusztító tűzérségi barage, 10-11X páncélos túlerő. Az ilyen támadásokat már nem lehetett kivédeni.
orbán(c)
2013. január 14. 11:57
Azokat kellett volna felkötni akik kiküldték őket.
OrangeOrder
2013. január 14. 11:55
Ti teljesen hülyék vagytok. Örömmel, gúnnyal írtok "fejvesztve menekülés"-ről, papírtalpú bakancsokat adtok honvédeinkre, és ennyi? A doni katasztrófa borzalmas, de még hitványabbnak beállítani a nemzetet undorító dolog, kedves hozzászólók.
Thor911
2013. január 14. 11:51
Az egész háborúba nem kellett volna belemenni! Hitlert vissza kellett volna utasítani és kész! Jah hogy akkor nem kapjuk meg a Bécsi Döntésekkel a területeket? Mindennek meg kell fizetni az árát!! Mi százezrek életével fizettünk a területekért és hamar kiderült hogy fölöslegesen! A német átlagember már a háború elején tudta hogy nem nyerhetnek! A propagandagépezet meg 100%-ban a nácik kezén volt... A legnagyobb baj hogy még mindig sokan vannak akik azt hiszik hogy visszaszerezhetjük a területeket harcokkal... és hogy ennek nem kell még súlyosabb árat fizetni mint annó!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!