Bott-retrospektív a Terroir Clubban

2013. február 19. 10:57

Juditék nem szimplán csak borban gondolkodnak, hanem tevékenységükkel munkát és megélhetést próbálnak adni pár családnak.

2013. február 19. 10:57
akov
Borrajongó

„A Bott Pincében alkalmazott borkészítés a jól bevált nulla technológia elvét követi. Az erősen terméskorlátozott tőkékről a száraz bornak szánt alapanyagot kb. 22,5-23MM érettségben szedik. Előfordul, hogy a szüret több körben történik, a különböző érettségi fokú gyümölcsöt elkülönítve dolgozzák fel, majd a kész borokat házasítják. A zúzás-bogyózást követően kénezik a cefrét, majd egy éjszakát ülepítenek tartályban.

A must ezt követően hordóba megy, ahol a vadélesztők november végére el is végzik feladatukat. Ekkor van egy fejtés és egy kiadósabb kénezés, majd 6-8 hónap érlelés következik. Amennyiben a bor megfelelően fejlődik, a szüretet követő nyár elején már palackba is kerülhet. A hordókat illetően 200, 220 és 300 literes méretűekkel dolgoznak, de hamarosan egy 10 hektós darabot is munkára fognak.

Jó volt hallani arról is, hogy Juditék nem szimplán csak borban gondolkodnak, hanem tevékenységükkel munkát és megélhetést próbálnak adni pár családnak. Nagyon fontos dolog ez, hiszen Tokaj még mindig egy terhelt régió, ahol munka és jövedelem hiányában sokan céltalanságba kényszerülnek. A munkán felül a Csontosban fellelhető terményeket – birs, dió – helyieknek adják, majd a terményekből készített lekvárokat és egyéb készítményeket visszavásárolják tőlük. Ha valaki valamivel beljebb van, akkor a borvidék is egy icipicit előrébb tart és érdemes miért dolgozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!