Olcsó tokajit a népnek?

2013. február 06. 18:45

A párszáz forintos borocskákat másutt kell megtermelni, Tokaj-Hegyalja ennél sokkal többre hivatott, sokkal többre képes!

2013. február 06. 18:45
Kovács András István
Olaszrizling

„Az nincs előírva sehol, hogy egy nagy borászatnak kötelező tömegigényeket kiszolgálnia. Egy nagyüzemben is születhet minőség. Nem a kisszériás csúcsborokra gondolok, de a sűrítménnyel édesített tömegáru és a piramis legtetején lévő presztízsbor között azért akad néhány szint. Hegyalja állami nagyvállalata ne az édesített árut ontsa kamionszámra, hanem a jó minőségű, versenyképes áron megvásárolható száraz tételeket, ezek mellé pedig magasabb minőségű száraz és édes borokat. El lehet, és el is kell jutni oda, hogy a szőlőtermelők egyre magasabb minőségű alapanyagot kínáljanak a Kerháznak, és a cég ezért tudjon megfelelő árat fizetni.

Ne fordulhasson elő, hogy a Kereskedőház vezetése azon kesereg: a kívülről, más borvidékekről érkező felvásárlók magasabb árat tudnak kínálni, így ők viszik el a jobb alapanyagokat. Tokaj-Hegyalján kívül Magyarországon van 21 borvidék, gyakorlatilag mindegyik alkalmas arra, hogy félédes borokat produkáljon, arra meg különösen alkalmas néhány régió, hogy mustsűrítménnyel édesített populáris tételek száraz alapborait szolgáltassa, nagy mennyiségben. A párszáz forintos borocskákat másutt kell megtermelni, Tokaj-Hegyalja ennél sokkal többre hivatott, sokkal többre képes!

Erről kellene szólnia a Tokaj Kereskedőház átalakításának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nembudai
2013. február 09. 17:22
Fel kellene tüntetni hogy a bor mustsűrítménytől félédes vagy anélkül. Hadd döntse már el a vevő, hogy megveszi-e így vagy sem! Tiltásokkal nem kellene népnevelni a "szent cél": a minőségről egy kisebbség által alkotott vélemény uralomra jutása érdekében akár egy biztos piac elveszítése árán is.
békalepcse
2013. február 09. 15:51
Nem tudom piailag hol teccett szocializálódni kedves szerző, de nekem speciel azok a csúcs borok nem jönnek be. Kapok rendszeresen több tízezres per palack borokat. Ölég sok a csap alatt végzi. Tessék iható borokat csinálni!!!! Az efféle minőséget meg a nyugati sznoboknak értékesíteni!!! Megértve?
kumkum
2013. február 07. 15:11
@Senior Oszinten orulok, hogy nektek van lehetosegetek szemelyes ismeretseg alapjan bort vasarolni. Ez nyilvan sokkal olcsobban juttat jo minosegu bort az asztalotokra. De egy videkre ritkan jaro varoslakonak a legjobb eselye, h par megbizhatobb borasz termekeit kiprobalja, es ahhoz ragaszkodik, ami bevalt. A 10ezer+ palackonkenti arat nyilvan en is tulzasnak tartom.
Senior
2013. február 07. 03:17
Kaptak mások is milliárdos támogatást, kettőről konkrétan tudok. Egyébiránt izlés dolga, nekem Lajos bácsi párszáz forintos kékfrankosa (soprini borvidék)tökéletesen megfelel. Ja, és ismerem az eredetét, metszéstől az utolsó fejtésig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!