Három meghatározó furmint

2013. február 03. 13:29

A közelmúltból a Kikelet Pince 2011-es Farkas-furmintja, a Somlói Apátsági Pince 2010-es furmintja és a Royal Tokaji alapfurmintja volt meghatározó.

2013. február 03. 13:29
Unger Tamás
A rövid önmagam

„Összeollóztam a három legkedvesebb tételt a közelmúltból, elküldtem javaslatnak, megosztom itt is.

Kikelet Tokaji Furmint Farkas-dűlő 2011

Halvány zöldes szín. Tiszta, jól definiált megjelenés. A fiatalsága itt is észrevehető, a szőlő maga is csak hatéves. Letisztult, céltudatos furmint. Visszafogott, hűvös illatában a termőhelyre jellemző ásványosság viszi a főszerepet, citrusfélék viszik bele az életet. Összességében szolid elegancia jellemzi, messze másabb, mint az eddig kóstolt gyümölcsbomba hársak. Talán még túlzottan is zárkózott: lesz ideje kinyílni.

A citrusfélék mögött pirított olajos magvak bújnak meg, illetve egy pici füstösség és sósság is. A korty olajosabb és hömpölygősebb, mint az eddigiek. Intenzív, friss ásványosság és olajos struktúra jellemzi. Vastag, krémes, de mégsem nehezül el. A búcsújában okosan kerekednek ki elegáns savai, melyek egyenlőre túlzottan visszafogottak, de Stéphanie szerint ez a tőkék öregedésével változni fog. Legyen úgy, most is erős 6 pont ez a bor.

SAP Furmint 2010

Harminckettes extrakt, nyolcas sav, ötös cukor, tizenhármas alkohol. Fehérbe hajló, halvány szalmasárga szín. Fürgébben, fiatalosabban mozog, mint a nyolcas. Könnyebb és lazább szerkezetű ránézésre is. Nagyon zárkózott illattal indít. Gyümölcsei szolidak, visszafogottak. Kenyér, frissen szelt körte, ismét előtűnő petrolosság. Sokat kell pörgetni, hogy egyáltalán bármit is határozottan ki tudjunk belőle szagolni- feltehetőleg a fiatalsága miatt ennyire zárkózott még. Szájban viszont már kicsit sem takargatja erényeit: a hétköznapinál kifejezetten nagyobb méretek jellemzik.

A korty eleje szinte üresnek hat, a végén nagyot robban: furminttól szokatlanul vidám, érett gyümölcsökkel, szép ásványokkal, arányos édességgel kényeztet hosszan és szélesen. Ijesztően intenzív és lehengerlő az illathoz képest. Végtelennek tűnő lecsengését ügyesen támogatják határozott savai: kényeztetően savanykás. Fiatal még, de már határozottan harmonikus. Lesz még több is, mint erős 6 pont, ha marad belőle.

És szerintem fontos az alapszint is, ezért:

Royal Tokaji Furmint 2011

Semleges illattal kezd, a kukorica dominálja. Utána nyílik, jönnek a fehér húsú gyümölcsök. Korrekt korty, egy része látott fát, de nem jelentős, nem dominál: tisztán tartályosnak tippeltem. Finom, lendületes, korrekt bor az alapszintről. Tök jó, ilyen borokról kellene, hogy induljon a kerház-szortiment. 4+”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!