Az osztrák borok olyanok, mint az osztrák emberek

2013. március 21. 18:38

Elsőre egész jó, de hosszútávon kiderül, hogy kicsit túlértékeltek, picit egyformák, picit unalmasak, és ritkán áll meg tőlük a lélegzet.

2013. március 21. 18:38
Gonda György
Borászportál

„Próbálkozunk mindennel ahelyett, hogy minden borvidék (hegyközség) kiválasztaná azt a pár fajtát, amivel tényleg van értelme foglalkoznia. Eldönthetnék végre, hogy melyik nem nemzetközi, kvázi magyar fajtával, unikummal, autochtonnal akarnak és érdemes foglalkozni, a többit meg hagynák a kutatóknak, feltéve, ha azok nem zárnának be, ugye. Ahogy az akadémikus marketingből ismert SWOT-analízis módszer első tétele, is kimondja: koncentráljunk erősségeinkre.

Az osztrákok ezt tették, egyértelművé tették az üzenetet, nem lihegték túl a diverzitás fogalmát és értik, hogy a nagyközönségnek ekkora választék elég. Jól választottak és olyan fajtákat tudtak zászlajukra tűzni, amelyek máshol nem jellemzőek: zöld veltelini és kékfrankos. S ezek jó fajták, mert tudják azt a gyümölcsösséget, egyedi karaktert és kellően üde struktúrát hozni, amire mindig vevő lesz a borvilág. Nekünk is ilyeneket kellene választani, nem a nemzetközi fajták erejében (?) gondolkodni…

2900 hektár cabernet sauvignonnal és 2800 hektár chardonnay-val maximum Hegyeshalomig jutunk. Bár egy pozitív folyamat, ami a fajtaszelekciót illeti, elindult nálunk is, de e téren többnyire még mindig csak elméleti síkon, polemizálva mozgunk. A gyakorlatban a „fő fajtákról” még nincs egységes, látható döntés, amelytől számítva – egyébként – legalább 10 év kell míg kiteljesedik a folyamat, hacsak az időjárás nem szól bele. Véleményem szerint ez az egyik ok, amelyhez szervesen kapcsolódik az a kérdés, hogy milyenek a bortörvények és azt mennyire szigorúan tartják be, illetve tartatják be.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lantose70
2016. november 28. 11:19
A magyar borászok olyanok, mint Magyarország: kisebbségi komplexusban szenvedő, frusztrált nimandok, akik mindent nemzeti szemüvegen keresztül látnak, és mindig úgy látják, hogy mi azért jobbak vagyunk, csak a hülye világ nem ismeri el. De mi tudjuk, és ez a lényeg.
Fahrenheit 451
2015. február 26. 22:48
"Fuxli" Valaki ma már megsaccolta, hogy az bizonyára egy gombamentesítő gyógyzokni. :p
Zsandár
2013. december 30. 17:43
"Fuxli" Ez Zokni f.társ eredeti neve, amit zoknira magyarosított. Még a színe is stimmel,az íze meg...
hátakkor
2013. március 22. 17:18
Szekszárd, Villány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!