Örökös börtön

2013. április 06. 09:39

Amellett, hogy a civilizált Európa nem engedheti meg magának a bitót, senki nem kérdezte meg a magyar társadalmat, hogy akarja-e a halálbüntetés eltörlését.

2013. április 06. 09:39
Seszták Ágnes
MNO

„Kettőszázhetvenkettő nappal ezelőtt gyilkolták meg Bándy Katát, ezt a csupa báj és életvidám fiatal nőt. Tegnap pedig a pécsi törvényszék bírója első fokon Péntek Lászlót, akit 2012. július 15-én fogtak el és 263 napot ült előzetes letartóztatásban, fegyházban letöltendő tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte. (...)

Nem csoda, hogy Magyarországon újra és újra fellángol a vita a halálbüntetés visszaállításáról. Ugyanis amellett, hogy a civilizált Európa nem engedheti meg magának a bitót, senki nem kérdezte meg a magyar társadalmat, hogy akarja-e a halálbüntetés eltörlését. Akarja-e, hogy magyarázhatatlan kéjvágyból, aljas indokból, előre megfontoltan vagy kiskorúak kárára elkövetett gyilkosságok tetteseit még harminc évig etessék a padlófűtéses, színes tévével ellátott börtönökben, állampénzen? A kriminológusok mesélhetnének arról, hogy a szabadlábra helyezett gyilkosok közül hányan gyilkoltak újra. Amikor a halálbüntetést eltörölték a rendszerváltás hajnalán, senki nem sejtette, hogy a gyilkosságok egyre embertelenebbek, egyre vadabbak és állatiasabbak lesznek.

Nem tudni még, hogy dönt a Bándy-gyilkosság ügyében a másodfok, de legyen a bíró szeme előtt az a megdöbbentő eset, hogy éppen Pécsen, éppen az elsőfokú ítélet kihirdetésének napjának hajnalán Páva Zsolt polgármester húszéves lányát, akit társaságból hazafelé ment, megtámadta egy férfi, agyba-főbe verte, ruháját letépte, a fiatal lányt a megerőszakolástól csak a szerencse mentette meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 382 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2013. április 07. 08:09
Ez a kedves seggtágági még mindig olyan szánalmas.
slomovicz
2013. április 06. 20:36
Egyrészről a halálbüntetés kapcsán, az a találó példám, hogy a "Dezső " nevű állatot ( a család malacát) simán kétségek nélkül megöljük- PEDIG NEM BÁNTOTT SENKIT! Miért teszünk kivételt az ilyen embernek nem nevezhető állatokkal???? Miért? Ráadásul Dezsővel szemben- ez az állat tudatában volt annak, hogy mit csinál! Még egy érv a halálbüntatés mellett- a nagyon demokratikus USA. Ott is van. Mindezek után, hitbéli okok miatt- nem kivánom senkinek a halálát sem. Én Nemmel szavaznék. Mert- Mindenki megkapja majd- a magáét. Hitler, Sztálin, Pol-pot és a többi kisebb - nagyobb állat.
ottapont
2013. április 06. 16:59
A társadalomra különösen veszélyes egyedektől meg kell szabadulni. Így vagy úgy. Ha nem lehet kivégezni deportálják Szibériába.
Zokni
2013. április 06. 16:12
"... senki nem kérdezte meg a magyar társadalmat, hogy akarja-e a halálbüntetés eltörlését..." - írja. Mi a végzettsége Önnek? De mindegy is. Sokszor mondogatják, hogy a nők azért lehetnek esetleg jobbak a vezető pozíciókban (akár politikusként is), mert "fölhöz ragadtabbak", praktikusabbak, józanabbul, biztosabb alapzaton - a gyermeknevelő család "gránitoszlopain" - állnak a földön, hiábavaló elméletieskedésre, fantazmagóriákra, lelkesítő eszmékre kevésbé hajlamosak. DE az Ön példájáról az jut az eszembe, hogy lehet, hogy ezen az alapon MINDEN elvet képesek lennének felrúgni? Semmi sem számít? Hogy a bosszú nem old meg semmit, és nem támaszt fel senkit, és senki ártatlanságát sem adja vissza? Hogy a büntetés legfőbb funkciója az elriasztás? És a halálbüntetéstől nem lesz kevesebb az élet elleni cselekmény? Azt a bűnt is felvállalnák, hogy olykor - ha hiba csúszik be - ártatlanul, vagy nem arányosan szabhatnak ki halált az elítéltekre? Még a vallás egyik mítikus parancsa, a "ne ölj" sem számít? Nem. Nem! Leírom, mert kell a fizetés, és támogatnom kell a szélsőjobbos ingereket. Az emberek természetes bosszúszomját. Az ÉN gyerekem - unokám - mindenkiénél fontosabb. Dögöljön meg mindenki más.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!