Cuki kis bolt

2013. július 11. 09:13

A hipermarketek cipőzése, illetve a cuki kis boltok ajnározása több párt kommunikációjában, döntéseiben is markánsan jelen van.

2013. július 11. 09:13
Ceglédi Zoltán
hvg.hu

„A hipermarketek cipőzése, illetve a cuki kis boltok ajnározása több párt kommunikációjában, döntéseiben is markánsan jelen van. A hasadás előtti, »nagy« LMP indította el a plázastop nevű akciót (figyelj, nyelvi furfang, a teszkószerű, nagyon nem pláza-jellegű boltokat is plázaként kell emlegetni, mert a pláza, az gáz, az diszkós, oda bringáznak be az ördögbotosok), amit igen hamar saját nevére vett a Fidesz is. Utóbbinál csak máz volt a »kisboltosság«, az igazi cél a gazdasági hátország (és itt Seres László CBA-professzorra nézek) megerősítése, kivételezett helyzetbe hozása volt.

Jól emlékszem, ahogy hol kedvesen, hol határozottabban, de 2011 nyarától sokan és sokszor elmondtuk-megírtuk az ökoszociálisoknak, hogy ne csinálják ezt, ne nyomassák a plázastopnak nevezett hülyeségüket, mert baj lesz. Baj lesz azért, mert egy elszegényedő országban nem lehet pont a legolcsóbb termékeket forgalmazó kiskereskedelmet kvázi betiltani, és baj lesz, mert ebből a Fidesz egy CBA-törvényt csinál majd. De nem, csak nyomatták tovább, ordas nagy csúsztatásokkal, szemellenzősen, hogy akkor is vegyük meg drágábban a piacon Mari néni őstermelői almáját, Tóta W. Árpád se »zabáljon a plázában«, mentsük meg a kistelepülések kisboltokkal pompázó főterének panorámáját!

Bullshit. Eleve nem arról volt szó, hogy Árpád hamburgert akar »zabálni« a plázában (bár azzal se lenne semmi baj), hanem arról, hogy a 47.000 forintos éhbérért guriző, kiskunhalasi közmunkás nem tud ökobio kézműves olívaolajat venni csillió forintért, hanem csak a kék-fehér csíkos, sajátmárkás napraforgóolajra futja neki. Ha van hipermarket a városban, vagy annak közelében. Ha nincs, akkor tényleg bemegy a kisboltba, és ott… ott bizony Winny meg Aro típusú napraforgóolajat vesz le a polcról, amit a kereskedő a távolabbi Metro, meg Tesco, meg hasonló helyeken vett nagyobb tételben. Csak ugye, rárakja a saját hasznát – amivel szintúgy semmi baj nem lenne, ha döntési helyzetben lenne a vevő, ha mérlegelhetne, hogy Erika néni boltjában drágán, vagy a város szélén, olcsón vásárol.”

Mivel azonban a Fidesz az LMP javaslatát lenyúlva olyan rendszert vezetett be, ahol a minisztérium egy központi bizottsága dönti el, hogy felépülhet-e egy bolt (nem, messze nem pláza, hiszen dobtak vissza 450 négyzetméteres boltnyitási kérelmeket is; no most egy 9x50 méteres pláza maximum makettnek megy el), nincs döntési helyzet, és nincs verseny. CBA-k, azok nyílnak dögivel, más üzletláncok viszont kivonulnak, bezárnak, töpörödnek jól.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
maradi
2013. július 11. 15:10
Ostoba, egyoldalú, a HVG szintjéhez méltó cikk. Azt ugye már több tanulmány is kimutatta, hogy a plazák/hipermarketek vonzáskörzetükben tönkreteszik a kiskereskedelmet, több munkahelyet szüntetnek meg, mint amennyit létrehoznak, a magyar beszállítókkal szemétül bánnak és a nyugati élelmiszerszemetet terítik, miközben az olcsóságuk csak bizonyos termékekre, bizonyos időszakra igaz. Az meg, hogy ki kezeli igazán potenciálisan tolvajként a vásárlót, azt hiszem egyértelmű; a hipermarket. AZt nem érti a cikkíró - többek között -, hogy ezek a cégek (Tesco, Auchan, stb) eleve akkora tőkeerővel és ebből fakadóan minden hazai szereplővel szemben erőfölénnyel rendelkeznek, ami behozhatatlan. Emellett a magyar állam 2010-ig még őket segítette a helyiekkel szemben (olcsó telek jó helyen, akár közlekedési előírások átszabása, törvények nekik kedvező kialakítása, stb). Így szép lassan a kereskedelem egyre nagyobb hányadát ( a profitról nem is beszélve...) hasították ki maguknak és ezzel párhuzamosan kezdtek el drágulni, az import favorizálása pedig már kezdettől megvolt. És ezzel önerőből nem tud versenyezni egyetlen hazai vállalkozás sem, csak ha az állam változtat a szabályokon.
kamasuka
2013. július 11. 13:40
Nézd, vidéken megy a real meg a coop, de isten mentsen meg mindenkit az áraiktól.
pedroamigo
2013. július 11. 12:31
A CBA egy csöves szar bolt ráadásul drágább, mint a többi. Sajnálom azokat akiknek csak ez jut. A trafikosok közül csak a régieket mert rájuk kényszerítették a narifasiszta egyenruhát, az újakra meg köpni kell.
Szellike
2013. július 11. 12:22
Ezeknek magyarázhatsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!