Kitört a zsendülés!

2013. augusztus 11. 09:32

Tettem az erjedő borba egy kis tápsót: a hatására eltűnt a geil édes íz, és megjelent a jövendő bor íze, amitől egyszerűen elájultam.

2013. augusztus 11. 09:32
Pflanzner Sándor
Szőlőművelés

„Növényvédelmi szempontból elég problémás évadot zárunk: van lisztharmat és peronoszpóra is a szőlőben. A peronoszpóra ellen véd az időjárás: az őrült meleg beszárítja a telepeket. A lisztharmat viszont a takarásban lévő fürtökön vidáman tenyészik: sajnos be kellett vetnünk a felszívódó szereket ellene, a gyengéd biológiai védekezés nem segített. Hozzáteszem, hogy az idei évben másodlagos a bortermelés, mert a fő hangsúly az ültetvény újratelepítésén van.

Év elején még nem így gondoltam, de a virágzás alatti hideg idő betett a kötődésnek, és egy kora nyári jégeső pedig megtizedelte a maradék keveset - így az idei szüret várhatóan még a tavalyi negatív rekordot is alulmúlja. Ha sikerül, veszek szőlőt, amit megfelelően megritkítok, ha engedi a termelője. A rizlingben újult erővel támad az ESCA - idén vagy tíz tőkémet kellett kivágni. Nem tudok ez ellen a kór ellen védekezni, hiába igyekszem élővé varázsolni a talajt, egyelőre nem sokat segít. Jövőre igyekszem a sorok közé hagymákat tenni, hátha javít a talaj mikroflóráján. (...)

Megkóstoltam a borokat is. Most nem azért mondom, mert az én borom, de ... OK. Kit akarok becsapni? Hát persze, hogy azért mondom. Megfigyeltem, hogy egyik kóstoláskor hűdejó, másik kóstoláskor óborzalom. Most éppen az asztaeztnemhiszemel típusú kóstoláson vagyok túl, a sárfehér-juhfark küvé lelágyult, elhagyta a hegyes savait valahol a tartályban, és szép selymes, egyensúlyban lévő borrá vált, az illata már nem bukéborosan vad, hanem a borba olvadó, ízre pedig határozottan finom. Bár még percegett a pohárban, lassan talán befejeződik az érése. Az olaszrizling november-decemberi állapotot mutat.

Még Takács Lajos javasolta, hogy tegyek bele tápsót, szerinte annak a hiánya akasztja meg a forrást - most tettem bele, mire a bor vadul forrni kezdett és zavarossá is vált. Ennek hatására eltűnt a geil édes íz, és megjelent a jövendő bor íze, amitől egyszerűen elájultam. Telt bor, finom barackos aroma, de a fajtára jellemző utóízzel - jaj, nehogy elinduljon rossz irányba, mert én felvágom az ereimet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
perszekutor
2013. augusztus 15. 21:46
==nyugodt szivvel mernék nem ajánlani.== :)
Az új MSzP: KMP!
2013. augusztus 11. 16:10
"finom barackos aroma" most pálinkát vagy bort készít az úr?
Az új MSzP: KMP!
2013. augusztus 11. 13:52
Élesztő tápsó 20 g [90139] 138Ft Élesztő tápsó 20 g Nagyobb kép Összetétel: diammónium-foszfát>50%, ammónium szulfát>10%, thiamin hidroklorid (B1 vitamin) Felhasználható: A tápsó a fermentáció komplex aktiváló szere. Thiaminból (B vitamin) és ammónium-foszfátból illetve ammónium-szulfátból áll, melyből ammóniás hidrogén (NH4) szabadul fel, ami fontos tápláléka az élesztősejteknek. Az alkotórészek gondosan összeállított aránya biztosítja az élesztő sejtek stimulálását és szaporodását. A tápsó használatával jobb minőségű bort kapunk, mivel az élesztők számára fontos ammóniás nitrogén a legkönnyebben tud beépülni, így az erjedés már az első napokon is szabályosan folyik. Minden musthoz ajánlatos a használata, különösen az éretlen, sovány talajon fejlődött, a szürkerothadásos szőlő mustjához, valamint az erősen tisztított (flotált vagy vákuumdobszűrővel szűrt) mustokhoz. A tápsó használata fontos a melegkezeléssel készült boroknál, ahol a természetes vitaminok denaturálódnak a hő hatására. Alkalmazás és adagolás: A tápsót vízben vagy borban oldjuk, majd köráramoltatással hozzákeverjük az élesztővel beoltott musthoz, vagy erjedés kezdetén a teljes mennyiséget, vagy két részletben: 2/3 részt az erjedés indításakor 1/3 részt pedig az erjdés utolsó szakaszában, amikor már 7-8 v/v% alkohol képződött, 20-30 g-ot hl-ként. http://kertbaratbolt.hu/catalog/product_info.php?products_id=9447&osCsid=9be32d6534fb023a187b78fab2339d49
Az új MSzP: KMP!
2013. augusztus 11. 13:48
hogy kerül TÁPSÓ a borba? mármint az mitől bor?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!