Sötétedik a pinot noir

2013. augusztus 15. 18:04

Kár, hogy nincs szép magyar neve.

2013. augusztus 15. 18:04
Surján László
Facebook

„Viszont egy lelkes ellenzéki megrótt, hogy én a kékburgundit is magyarítani akarom. Pedig csak a Pinot noir magyarját kerestem. A kékburgundi nevet ugyanis kevesen ismerik, a palackokra is általában pinot noir van írva. Kicsit röhejes, ahogy egyesek mindenbe beleszamárkodják a politikát. Mi köze a pártállásomnak a boromhoz? A hozzáértők pedig jelezzék, hogy a mai eredetvédő világban lehet-e egy villányi bor nevében a burgundi szó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sárfehér
2013. augusztus 22. 19:51
A Chardonnay-t nem kell magyarítani, eredetileg magyar volt, sárdunai, esetleg Sándorné néven. A Shiraz szintén magyar, hiszen sír az, aki nem kap belőle. :) A p.n.-ból meg, ha megengeded, a rózsaszínt kedvelem...
sárfehér
2013. augusztus 22. 17:23
Hegyaljaival tökéletesen egyetértek, továbbá a kékburgundi szóval sincs semmi bajom.
RAMBO
2013. augusztus 20. 11:08
Hát, ha lehetett olyan fajta, hogy Mathiasz Jánosné, akkor legyen a Pinot Noir magyarul Orbán Viktorné. Hiszen tudjuk, kinek a kegyelméből feketéllik itt ez a fajta...
hegyaljai
2013. augusztus 20. 01:06
Magam, sátoraljaújhelyi lakosként, itt Kazinczy hazájában lelkes híve vagyok, hogy a borászatban használjunk magyar kifejezéseket. Írtam is erről korábban, hogy legyen a terroir tájjelleg, a batonage seprőntartás, stb. A Pinot noir esetében tamáskodom. Ha a bort nem eredetvédettként akarjuk eladni, akkor segít a nemzetközi név egy "tájbornak". Ha egy eredetvédett borról beszélünk, akkor meg pont a külföldi célközönség nem fogja megérteni az új kifejezést. Nem is beszélve arról, hogy jelentős része a bikavérekbe kerül be, illetve a presztizs boroknál a termelő neve adja el. Úgyhogy Pinot noir!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!