Kövér: Ha a baloldal visszatér, vége az országnak

2013. szeptember 26. 08:15

Az Országgyűlés elnöke a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének fórumán azt mondta: ha visszatérne a baloldal, lerombolnák mindazt, amit az elmúlt időszakban sikerült elérni. Hoffmann Rózsa az oktatás átalakításáról beszélt a rendezvényen, Mráz Ágoston politológus pedig arról, hogy nem esélytelen a baloldal a 2014-es választásokon.

2013. szeptember 26. 08:15

A baloldal visszatérve lerombolná azokat az eredményeket, melyeket az elmúlt időszakban sikerült elérni – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán Békésen, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének fórumán. „Tudjuk, milyen kormány jönne helyettünk, nem ringathatja illúzióba magát senki sem” – mondta Kövér László mintegy százötven ember előtt. A politikus úgy fogalmazott: ha a baloldal visszatér, és lerombolja azt, „amit könnyekkel és verítékkel kiszenvedtünk magunkból az elmúlt négy évben”, ennek az országnak vége.

Esélyünk utolsó morzsáit söpörtük össze 2010-ben” – hangsúlyozta Kövér László. Szerinte a csodával határos teljesítmény, hogy sikerült visszarántani az országot a szakadék széléről. A házelnök szerint „nemcsak önmagunkhoz képest teljesítünk jobban”, hanem az Európai Unió tagországainak jelentős részéhez viszonyítva is. Az eredményeket sorolva a politikus azt mondta: ma 200 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben. Csökkent az államadósság, és a költségvetés hiányát három éve sikerül a GDP 3 százaléka alatt tartani, így megszűnt a Magyarország elleni a túlzottdeficit-eljárás. Részben a rezsicsökkentésnek köszönhetően pedig negyven éve nem volt ilyen alacsony az infláció.

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár a fórumon hangsúlyozta, hogy az oktatási rendszer megújítása 2010-ben sürgető kényszer volt. „Nagy körültekintéssel, állva az ütéseket” az elmúlt három évben sikerült megteremteni a kereteket az oktatási rendszer átalakításához. Bár a valós eredmények öt-tíz év múlva jelentkeznek, már láthatók biztató jelek – mondta az államtitkár. A legfontosabb változásnak azt nevezte, hogy a nevelés a pedagógusi munka központi elemévé vált. A neveléshez – mondta – a szeretet, a türelem és jó módszerek mellett idő is kell, ezért született döntés arról, hogy a heti törvényes munkaidő 80 százalékát a tanároknak pedagógiai munkával az iskolában kell tölteniük. Szeptembertől százhatvanezer pedagógus kap havonta 30-80 ezer forinttal magasabb bért, és ezt nem hitelből szavazta meg a parlament – ahogy 2002-ben történt –, hanem az országban dolgozó emberek teremtették elő a fedezetét – emelte ki Hoffmann Rózsa.

Mráz Ágoston politológus, a Nézőpont Intézet igazgatója szerint sorsdöntő választás előtt áll Magyarország; a Fidesz-KDNP jó eséllyel indul, de még nem nyerte meg. Véleménye szerint annak ellenére, hogy a magyar baloldal tagolt, szétesett és válságban van, nem esélytelen a 2014-es választásokon. Mivel számukra is sorsdöntő ez a választás, „minden eszközt be fognak vetni”. Nagyon kemény kampányra lehet készülni, amelyben a baloldal kifinomult eszközöket is használ majd – mondta a politológus. Mráz Ágoston példaként azokat a baloldali körökből származó felvetéseket említette, amelyek szerint akár ismét kétharmadot szerezhet a Fidesz-KDNP. „Csillámport akarnak a szemünkbe szórni”: a baloldal abban érdekelt, hogy a 2002-es forgatókönyvet idézze fel, azt szeretnék, most is bízza el magát a jobboldal – mondta a Nézőpont Intézet igazgatója.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. szeptember 26. 14:46
Kövérnek igaza van. Feltéve persze, ha elfogadjuk a fidesz tudathasadásos állapotát, miszerint a fidesz az ország!
flyb
2013. szeptember 26. 13:33
Mondja ezt egy vérbeli komcsi!
flyb
2013. szeptember 26. 13:33
Mondja ezt egy vérbeli komcsi!
Justicia
2013. szeptember 26. 12:28
"Aki időt nyer, életet nyer -- gondolják a Fideszben. Ez azonban súlyos tévedés. Súlyos tévedést azt hinni, hogy a Fidesz ezzel a kompetenciával, ezzel a belső kultúrával, ezzel a világképpel egy fikarcnyi jót is tehet az országnak 2014 után. Sokat elmond erről a pártról, hogy a mai napig egyoldalúan, csont nélkül kiszolgálja egy hiú, küldetéstudatos, már egy ideje az intelligenciája határain túlra merészkedett ember végtelenül önző és érzéketlen politikai napirendjét meg néhány csibésznek a közjó álcájába bújtatott meggazdagodási programját, és így tíz év megágyazását követően önreflexió nélkül tudta a romlás további mélységeibe taszítani ezt az országot. Amelyik politikai alakulat erre képes, abban nem munkálnak a közjóhoz köthető ellenőrzési mechanizmusok, erők, érdekek és szenvedélyek -- az az alakulat végtelenül korrupt a szó tágabb értelmében, és kizárt dolog, hogy komoly belső munka nélkül vissza tudjon térni a magyar társadalom szolgálatába. A Fidesz nem alkalmas arra, hogy az önmaga által előidézett válságból kivezesse az országot. Kérdéses, hogy az ellenzék -- amelyik Orbán ágyát megvetette -- ki tudja-e. A Fidesz egész kampánya az időről és a túlélésről fog szólni. Nagyon valószínű, hogy a lehető legkorábbra fogják tenni a parlamenti választásokat (és ebben a vágyukban Áder elnök nyilván nem fogja megakadályozni őket), a kampányban mindenre és bármire képesek lesznek, a választások napján szintén, a szavazatok összesítésekor szintén. 2014 áprilisa után szintén. Miután fű már nem terem utánuk, most minden követ meg fognak mozgatni. Aztán már csak a sivatag marad." (HaFr, a címlapon olvasható a teljes blogbejegyzés)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!