A hullámvasút éve 2013

2013. október 31. 13:23

Nincs két egyforma év, nincs két egyforma évjárat. 2013 „hullámvasút” év volt, végletes időjárású időszakok követték egymást.

2013. október 31. 13:23
Ipacs Szabó István
Vylyan.hu

Biztosan emlékeznek például az áprilisra, amely hóval köszöntött, majd kánikulával búcsúzott. A megkésett tavasz így a lemaradását hamar bepótolta, sőt, ennek hatására már korán (májusban) indult a virágzás. Megint egy újabb csavarral jött a medárdi esőzés és hideg (június elején még be is fűtöttünk újra…), a virágzás a szokásos egy hétnél tovább, majd’ másfél hónapig tartott. A júliusi, augusztusi nyár forró volt és száraz, majd jött az újabb nyárvégi lehűlés.

Szeptember 4-én kezdtük a szüretet a [KSZÍ] alapanyag pinot noir szőlővel, s most október végén fejeztük be. A lassabb, elhúzódóbb érés miatt a szüret szakaszosan folyt. Ez évben inkább »kényelmesen kivártunk«, mintsem siettünk a szürettel, s jól tettük: az októberi gyönyörű indián nyárnak köszönhetően a késői fajták is szépen beértek.

A legutóbbi évek közül ez az évjárat mutatta meg igazán a különbségeket a borvidékek, fekvések és a művelési módok között. A szép lankákon, a jó fekvésben egészséges maradt a szőlő, s a kisebb terhelés mellett könnyebben be is ért. Villány „mediterránságát” jól mutatja, hogy az október eleji  fagy bennünket nem érintett. A kilevelezés, a laza fürtzóna a könnyebb, jobb érést, s a szebb színeket segítette.

Mindig azt mondjuk, „nyugtával a napot”, de azt már büszkén állíthatjuk, hogy szépek a tételek; jó savak, mérsékelt alkoholok, gyümölcsösen intenzív, jóivású borok ígérkeznek a 2013-as évjáratban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!