Lesz-e 3-4 puttonyos aszú?

2013. november 13. 18:13

Az új tokaji rendtartás nem arról szól, hogy nem lehet majd 3 és 4 puttonyos aszúbort készíteni, de az aszúbornak a jövőben gazdagabbnak kell lennie.

2013. november 13. 18:13
Bihari Zoltán
Szőlő-levél

„Az aszúsodásnál maradva, feltétlenül kell szólni azokról a változásokról, melyeket a sajtó csak úgy kommentál, hogy »most vegyünk 3-4 puttonyos aszúbort, mert megszűnik!«. Valóban volt a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsában egy határozat, miszerint a rendtartás alapvetően fog változni az aszú vonatkozásában. Ennek következtében csak az 5 puttonyosnál megszabott cukortartalmat (120 g) elérő maradék cukrot tartalmazó bor nevezhető aszúnak. Maga a rendtartás szerint ez nem jelenti azt, hogy nem lehet majd 3 és 4 puttonyos aszúbort készíteni, de az aszúbornak a jövőben gazdagabbnak kell lennie.

A cél az volt, hogy kicsit tisztuljon a kép a vásárlók előtt azzal, hogy a kései, szamorodni, aszú beltartalmi értékei közt ne legyen átfedés, a fogyasztó egyértelműen jobb minőséget kapjon, ha aszúbort vásárol. Csak a magas minőség legyen jelen a piacon. Az persze kérdés, hogy azok a borászatok – nem utolsó sorban a Tokaj Kereskedőház - akik jelentős mennyiségű alacsonyabb puttonyszámú bort forgalmaztak, azok a jövőben milyen rugalmasan tudnak a termékszerkezetükön változtatni. A helyzet azonban csak látszólag tűnik hirtelen döntésnek, hiszen a kérdés már évek óta napirenden van.

Az Unió által elfogadott termékleírás érvényben van, ezért ez az alacsonyabb szintű szabályozás csak akkor fog életbe lépni, ha az termékleírásba is át lesz vezetve. A termékleírás módosítását várhatóan még az idei aszúkészítési szezonban a Vidékfejlesztési Miniszter elfogadja. Ez azt jelenti, hogy a termékleírás módosul, ami az elfogadás által jogszerűvé válik. Ezt az Unió még elvileg megváltoztathatja, de a gyakorlatban a tudomásul vétel a megszokott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
perszekutor
2013. november 19. 09:44
==Maga a rendtartás szerint ez nem jelenti azt, hogy nem lehet majd 3 és 4 puttonyos aszúbort készíteni, de az aszúbornak a jövőben gazdagabbnak kell lennie.== Vagyis: Hamisítsátok nyugodtan, mint eddig - de több glikolt!!!
perszekutor
2013. november 19. 09:43
==...de az aszúbornak a jövőben gazdagabbnak kell lennie.== gizda albertnek is jó lesz az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!