2013 Tállyán

2013. december 04. 17:30

Milyen volt a 2013-as szüret és milyen borokra számíthatunk az új évjáratban? A tállyai Homoky Pincészettől Homoky Dorottya értékelte az évet a Mandiner.bornak.

2013. december 04. 17:30
Homoky Dorottya
Mandiner

A pincénknél tavaly elkezdett szigorúbb metszésnek, válogatásnak és zöldszüretnek köszönhetően a területek idén már jobban alkalmazkodtak az elképzeléseinkhez. 2013-ban a szőlőkben nem volt nagyobb probléma, a fejlődés szép volt és egyenletes. Augusztus 12-én fejeztük be a zöldszüretet a Hetény-dűlőben. Az innen leszedett zöld szőlőből most verjus-t is készítettünk. Ezután már csak figyelni kellett és a megfelelő szüreti időpontra várni.

Szeptember 30-án kezdtük el a szüretet a Sas-alja-dűlőben, ahonnan szép és egészséges hárslevelűt szedtünk 20 mustfokkal. Október 1-jén a Hetény-dűlőről szedtük le együtt a furmintot és a hárslevelűt 20,5 mustfokkal. Október 4-én a Nyergeseket szüreteltük. Külön a hárslevelűt 20,5 mustfokkal, és külön a furmintot 20,2 mustfokkal. Október 5-én következett a Bártfai-dűlő, ahonnan furmintot szedtünk. Sajnos itt a terület alsó részén megjelent a lisztharmat, így ezt nem tudtuk leszedni. A termés másik részét pedig a vadak ették meg. A leszüretelt mennyiség nagyon kevés lett, mindössze 1,5 hl 20,5 fokos must készült belőle.  Az utolsó száraz bor alapanyagot október 7-én a Görbe-dűlőből szüreteltük. Itt a furmint 21 mustfokos lett.

A szőlőt idén egészfürtben préseltük. Csak az egészséges fürtök és bogyók kerültek feldolgozásra. A mustot egy éjszakát ülepítettük, majd a pincébe fejtettük. A borok tartályban erjednek. Az erjedés a legtöbb tételnél eléggé lassan indult be, majd egy egyenletes zajosabb erjedés következett. Jelenleg még viszonylag magas a cukor a borokban, és lassan zajlik tovább az erjedés.

Idén egy nagyobb mennyiségű és jó minőségű aszút is sikerült szednünk. Szüret közben folyamatosan kiszedtük és külön gyűjtöttük az aszúszemeket. Ebből aszúbort és kísérletképpen fordítást is készítettünk.  

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!