Tokaj nagy versenytársa valamire készül

2014. január 28. 15:07

Sauternes-ben aggodalommal szemlélik, hogy egyes bortermelők szakítanának az édesbor készítéssel, és inkább a száraz fehér felé fordulnának.

2014. január 28. 15:07
BorTárs
Bortárs blog

„A nemespenész ugyanis gyakran elkerüli őket, így botrytis híján a hagyományos édes Sauternes-t nem készíthetik. Birtokuk viszont olyan helyen van, hogy ha nem édes bort csinálnak, akkor csak azt írhatják az üvegre: Bordeaux Blanc, ami nem annyira kelendő a piacon. Ilyenek az eredetvédelem szigorú francia szabályai. Jó is tudnunk, ha francia borok között válogatunk, hogy az AOC Sauternes csak édes lehet, az AOC Bordeaux Blanc pedig száraz.

Az a gond, hogy ez utóbbi úgy hangzik, mintha egyszerű asztali bor lenne, pedig nem az, szigorú feltételeknek megfelelő minőségi bor ez is, legalább 70 százalékban semillon, sauvignon blanc és muscadelle az alapja. A borászok most azért lobbiznak, hogy ne ezt a semmitmondó eredetmegjelölést írhassák rá száraz fehér boraikra, hanem saját borvidéküket, a Sauternes-t körülvevő Graves-ot.

Miért is ne, legyintenénk rá innen a távolból, de megérthetjük aggodalmaikat, hiszen látjuk, hogy nálunk, Tokajban is milyen visszhangot kelt egy-egy átalakítás. A franciák attól tartanak, hogy ha a hagyományos édes bor vidéken lehet rangos megjelöléssel ellátott száraz fehéret is a piacra vinni, akkor a borászatok kevésbé bajlódnak majd a hagyományos édes bor készítéssel, és Sauternesben kihal a tradíció, és alig marad édes bor. Bár a nagyok talán nem is bánnák, mert ezzel az ő – szinte már ritkaságszámba menő - boraik értéke igencsak megemelkedne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RAMBO
2014. január 29. 09:18
Ez azt jelenti, hogy a franciák "nagy száraz fehérek" nélkül is elérték a világhírt? Biztos, hogy a mi új Tokaj-koncepciók jó irányba visz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!