Egy kövér olasz Egerből

2014. február 02. 12:52

A Havas&Tímár Pincészet egy új, magát kézművesként aposztrofáló egri műhely, amelyik egy letisztult palettával, fajtaborokkal, és igen kis tételszámmal operál.

2014. február 02. 12:52
Németh Richárd
Borászportál

„A borra vonatkozó alapinfók között azt találjuk, hogy a szőlőt 1997-ben telepítették Verpeléten az Ácsok-dűlőbe, melynek humuszos öntéstalaja van. Ennek ellenére a bornak mind az illatában, mind az ízében egy határozott minerál-jelenlétet lehet felfedezni, amiről sokkal hamarabb gondolnánk azt, hogy inkább valamiféle köves altalajból ered.

Az alapanyag mindenesetre telve volt töppedt és aszúsodott szemekkel (bár az aromaprofilon ez nemigen hagyott lenyomatot), s az erjesztést a borász két tételben abszolválta: 50%-ban reduktív, 50%-ban oxidatív körülmények között. Utóbbi esetében 500 literes új tölgyfahordóról van szó.

Halvány citromsárga megjelenés. Illata meglehetősen ásványos, de a sós, köves jegyek mögött mangót, sárga ónabónát, citromolajat és némi créme brulée beütést is felfedezni. Savai közepes intenzitásúak (5,4 gramm / liter), teste annál teltebb, az alkohol pedig (13,5% vol.) besimul a szerkezetbe. Ízképét az édeskés sur lie-jegyek (vaníliás cukor, angolkrém) és az ásványok dominálják.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!