Vinohradnicka oblast’ Tokaj

2014. február 14. 12:45

A Tokaj megjelölést csak a jelenlegi szlovákiainál sokkal szigorúbb magyar tokaji borvidéki eredetvédelmi szabályok betartása mellett lehessen alkalmazni!

2014. február 14. 12:45
Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa
Borászportál

»Tokaj« márkanév ügyében a magyar borágazat érdekeit a Kormány képviseli a nemzetközi fórumokon. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa bízik abban, hogy a Kormány ez irányú törekvései sikeresek lesznek. A testület pedig minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a tokaji borok eredetvédelme ügyében tett kormányzati lépéseket.

»Tokaj« megjelölést ugyanakkor ezután sem használhatják a szlovákiai termelők, akik csak a »Vinohradnicka oblast’ Tokaj« elnevezés alkalmazására kaptak jogalapot. Azonban a magyar termelőknek így is hátrányos a döntés, amely piaczavaró hatással bírhat.

Magyarországnak és a Tokaji Borvidék borásztársadalmának közös érdeke és törekvése, hogy az országhatár szlovák oldalán csak az eredetileg a tokaji történelmi borvidékhez tartozó településeken készíthessenek »Vinohradnicka oblast’ Tokaj« néven bort. Emellett a megjelölést csak a jelenlegi szlovákiainál sokkal szigorúbb magyar tokaji borvidéki eredetvédelmi szabályok betartása mellett lehessen alkalmazni.

»Tokaj” névvita ügyében hozott döntés nem akasztja meg a Tokaji Borvidéken 2013-ban meghirdetett minőségi megújulást. A tokaji minőségi forradalom célja, hogy a »Tokaj« márkanév világszerte elismertséget vívjon ki magának a minőségi borok piacán. Továbbá cél, hogy ki lehessen aknázni a »Tokaji Aszú« megjelölésben rejlő piaci lehetőségeket a prémium borok körében.

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsában dolgozó szakemberek egyöntetűen vallják, hogy a szabályozási, termelési, technológia-fejlesztési, valamint piacfejlesztési területen elindított lépések hosszú távú fejlődési lehetőséget kínálnak a tokaji borok, s a Tokaji Borvidék számára.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2014. február 15. 09:11
Miért olyan szerencsétlen, tehetetlen hülyék azok, akiknek azt kellene elintézni, hogy ha Tokaj, akkor az Tokaj, és az magyar fennhatóság alá tartozik akkor is, ha a Felvidéken van? Ami egyébként szintén a mienk.
kvantumfilozófus
2014. február 14. 21:28
És nem utolsó sorban egy alkalom arra, hogy bemutassák a világnak, hogy a történelmi Magyarország határai hogyan is néztek ki. És hogy a Borvidék történelmi mivoltára tekintettel, ettől nem lehet elvonatkoztatni.
kvantumfilozófus
2014. február 14. 21:27
Tokajnak nem kell elvitatnia, hogy a borvidék a Felvidékre is átnyúlik. Hanem csak azt, hogy az szlovák. A borvidék nem ismer országhatárt. Ha használni akarják a Tokaji nevet, akkor el kell fogadniuk a fennhatóságukat. Ami nem egy másik ország vagy az unió szabályozása alá esik, hanem a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa ítélete alá. És ezt ki kell harcolni. Keményen. Vissza kell foglalni a borvidéket.
kvantumfilozófus
2014. február 14. 21:27
Aztán, el kell érni, hogy fennhatósággal efölött csak Tokaj rendelkezhet. Ami képes valamit eladhatóvá vagy eladhatatlanná tenni. Vagyis élet és halál ura ezen a téren.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!